Gündem ‘İki ülke turizminde güç birliği yapılmalı’

‘İki ülke turizminde güç birliği yapılmalı’

13.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pandemi döneminde Argyro Papoulia’nın ardından geçen yıl göreve başlayan Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosu Despina Balkiza, ilk röportajını Milliyet ile yaptı, salgının getirdiği zorluklara karşın iki ülke turizminin eski günlerine dönmesi için tüm sektörlerde güç birliğine işaret etti.

‘İki ülke turizminde güç birliği yapılmalı’

 

NİHAN YARKENT İNCE - 2019 yılında 1 milyon 90 bin Türk, Yunanistan’ı ziyaret etti. Yunanistan’dan ise 687 bin turist Türkiye’ye geldi. Pandemi bu yoğun trafiğe darbe vurdu. İki ülkedeki vaka sayılarının düşüşe geçmesi, aşılanma oranlarının artmasıyla, turizmde yine umut doğdu.

Haberin Devamı

Kurumları ziyaret etti

Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosluğu’na atanan Selanikli Despina Balkiza diplomaside yüksek tecrübeye sahip. Balkiza, Dışişleri Bakan Yardımcılığı, AB Daimi Temsilciliği, Ankara Büyükelçiliği’ndeki görevlerinin ardından, Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu’na atandığı gün kolları sıvadı. Biz de kendisiyle bir araya gelip bu çalışmaların hangi noktalarına geldiğini sorduk.

- Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosu olarak atandığınızda neler hissettiniz?

Kesinlikle zor ama olumlu bir görev. Daha önce İzmir’i ziyaret etmiştim.

Çok beğenmiştim. Tabii şimdi görev için buradayım. İki ülkenin karşılıklı yararına çok sayıda potansiyel işbirliği var.

Önceki deneyimlerim sayesinde bu potansiyelin de farkındayım. 

Haberin Devamı

- Yeniden başlayan Türk-Yunan diyaloğunun ticaret, yatırım ve turizm üzerinde olumlu etkileri olabileceğinden umutlu musunuz?

Yunanistan ve Türkiye komşu ülkeler ve aslında diyalog da iki ülke arasında ticareti, yatırımı ve turizmi teşvik etmek için olumlu bir iklime ulaşmak için temel başlangıç noktası. Hükümetlerimiz arasında uluslararası hukuka saygı ve iyi komşuluk ilişkilerine dayalı siyasi diyaloğun sürmesi, ikili ilişkilerimizin elbette yararına olacak.

Yedi başvuru merkezi

- Giriş vizelerinin daha kolay ve hızlı işlenmesi adına farklı prosedürler uygulanacak mı?

Vize başvurularını yapmak isteyenlerin uzun bir yol kat etmelerine gerek kalmaması için İzmir, Ayvalık, Çeşme, Kuşadası, Bodrum, Marmaris ve Antalya’da, yedi adet vize başvuru merkezini faaliyete geçirdik.

- Kapıda vize uygulamasında son durum nedir?

7 Yunan adasına ziyaretleri kolaylaştıran “kapıda vize” pilot projesi, 2019’da sonlandırılmıştı. Tabii Yunanistan’da tatil yapmayı planlayan Türkiye’den gelen ziyaretçiler için Schengen Vize Kanunu’nun en uygun hükümleri uygulanıyor. Seyahat kısıtlamaları kaldırıldığında, Yunanistan’a seyahatleri daha da kolaylaştırmayı planlıyoruz.

- Göreve geldiğiniz günden beri ikili görüşmelerinize devam ediyorsunuz. Bu görüşmelerde atılan somut adımlar var mı?

Öncelikle şu ana kadar ziyaret ettiğim veya görüştüğüm tüm yerel yönetimler ve meslek odaları tarafından çok sıcak karşılandığımı belirtmek isterim. Herkes bu konudaki çabalarımı destekleme sözü verdi. Seyahat kısıtlamaları kalkar kalkmaz TÜRSAB, Başkonsolosluğun da desteği ile Lesvos, Chios ve Samos’tan turizm sektöründe faaliyet gösteren girişimcileri ağırlayacak.

Yazarlar