Gündemİklim krizine karşı kadın liderliği şart

İklim krizine karşı kadın liderliği şart

19.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye'deki AB kuruluşlarının düzenlediği etkinlikte iklim değişikliğinin kadınlar ve kız çocukları üzerindeki etkisi tartışıldı. Etkinlikte yapılan konuşmalarda iklim kriziyle mücadele için kadınların liderliğine ihtiyaç olduğu vurgulandı.

İklim krizine karşı kadın liderliği şart

HABER ARAŞTIRMA - Türkiye’deki Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları, iklim krizine ve krizin kadınlar ve kız çocukları üzerindeki etkisine dikkati çekmek amacıyla ortak bir etkinlik düzenledi. “Sürdürülebilir Yarınlar için Bugünden Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Üzerine Nesiller Arası Diyalog” adlı etkinlik, sivil toplumu, kamu kurumlarını, gençleri ve yerel yönetim temsilcilerini bir araya getirdi. İklim kriziyle mücadele etmek ve iklim krizinin etkilerini azaltmak için kadınların liderliğine ihtiyaç olduğunu söyleyen BM Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez, "Artık güçlerimizi daha da kuvvetle birleştirmeliyiz. Gelecek nesiller için kadınlar, kız çocukları ve gençlerin deneyim bilgi ve vizyonlarını ortaya koyabilecekleri, iklim eyleminde liderlik pozisyonları alabilecekleri ortamları yaratmalıyız" dedi.

Haberin Devamı

Toplantıya katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından İklim Müzakereleri ve Uluslararası Politikalar Dairesi Başkanı Ayşin Turpancı da iklim değişikliğinde kadınlar ve kız çocuklarının en çok etkilenen kesim olduğunu belirterek şunları söyledi:

‘Kamu örnek olmalı’

"İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini omuzlarında taşıyan kadınların iklim değişikliği ile mücadele politikalarının her aşamasında ve seviyesinde seslerini duyurabilmeleri, etkin katılım sağlayabilmeleri ve karar verici konumda olabilmeleri kritik önem taşıyor. Bu noktada kamu, özel sektör, sivil toplum, akademi ve uluslararası kuruluşlar kadın katılımı ve liderliğinin güçlendirilmesinde lokomotif aktörler olarak topluma ışık ve rol model olmalı."

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova da "İklim kriziyle birlikte toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri günümüzün en büyük sorunlarından biri. Kadınlar, özellikle genç kadınlar ve kız çocukları, çevre savunucuları ve iklim aktivistleri olarak gezegenimizin korunmasına rehberlik ediyor. Kadınlar ve gençlerin karar alma mekanizmalarına daha fazla katılımına ve bunun için alanlara ihtiyacımız var" dedi.

‘İki kritik anahtar’

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilci Yardımcısı Seher Alacacı Arıner de konuşmasında "Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kriz kırılganlığı, iklim ve çevresel riskler etkileşim halinde ve sürdürülebilir bir gelecek yolunda en kısa sürede kurtulmamız gereken kısır döngüler oluşturuyor. Toplumsal cinsiyet odaklı yaklaşım ile gençlik ve kadın liderliği, etkili iklim eylemi, afet dayanıklılığı ve sürdürülebilir bir gelecek yolunda iki kritik anahtar" ifadelerini kullandı.

Etkinlik, Nesiller Arası Diyalog oturumu ve düzenlenen iki atölye çalışmasıyla tamamlandı.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler