Gündem İMECE’den ilk sinyal başarıyla alındı

İMECE’den ilk sinyal başarıyla alındı

16.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ilk gözlem uydusu İMECE’nin uzay yolculuğu, üç erteleme kararının ardından dün Türkiye saati ile 09.48’de başladı.

İMECE’den ilk sinyal başarıyla alındı

ANKARA Milliyet - İMECE Proje Yöneticisi Emir Serdar Aras ve ekibi, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nde uydunun fırlatma sürecini koordine ederken, tarihi an eş zamanlı olarak Türkiye’deki çalışmaların merkez üssü olan ODTÜ yerleşkesindeki TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nün yer takip istasyonundan protokol üyeleri, mühendisler ve aileleri de izledi. İMECE’nin yanı sıra yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP ve ASELSAN ile GÜMÜŞ firması işbirliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT ve PLAN-S firması tarafından üretilen CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içerisinde uzaya fırlatıldı. Dün itibariyle yörüngeye yerleşen İMECE’den ilk sinyal de başarıyla alındı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK’taki programa gönderdiği video mesajda, ülkenin uzay yarışında tarihi bir anına şahitlik ettiklerini aktarak, şöyle konuştu:

VİTES YÜKSELTİYORUZ: Ülkemizi küresel teknoloji liginde en üst seviyeye çıkarmayı amaçlayan millî teknoloji hamlemizin meyvelerini tek tek topluyoruz. Küresel uzay ekonomisinin büyüklüğü 2009’da 245 milyar dolar iken 2021’de 469 milyar dolara ulaştı. Türkiye olarak biz de sürekli vites yükseltiyoruz. 3 sene önce Türkiye Uzay Ajansı’nı kurarak uzay çalışmalarında farklı bir devreye geçtik. Bugüne kadar yörüngeye gönderdiğimiz 8 haberleşme uydumuzdan 3’ü görev süresini başarıyla tamamladı. 

GÖZÜMÜZ OLACAK: İMECE uydusu görüntü çözünürlüğü, haberleşme hızı ve manevra kabiliyeti açısından Türkiye’nin en gelişmiş yer gözlem uydusu olacak. İMECE uydusu millî savunma, afet yönetimi, tarım ormancılık, çevre ve şehircilik başta olmak üzere pek çok alanda gözümüz olacak. 

Haberin Devamı

İMECE’den ilk sinyal başarıyla alındı

Dünyanın her yerinden 5 yıl görüntü aktaracak

2017’de başlayan İMECE Projesiyle hazırlanan uydu, uzay taşımacılığı yapan Space X tarafından Falcon 9 roketiyle yörüngeye fırlatıldı. Yapım aşaması yerli ve milli kaynaklarla tamamlanan uydu, Esenboğa Havalimanı’ndan ABD’deki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’ne 21 Şubat’ta gönderildi.

6 Şubat deprem felaketi sebebiyle sessiz sedasız gönderilen uydunun 14 Nisan’daki fırlatma girişi, onaya 27 saniye kala hava muhalefetine takıldı. Ancak tarihi girişim, hava koşulları kaynaklı ertelemelerin ardından dün tamamlandı. Dünyanın her yerinden görüntü çekilebilen İMECE, sivil ve güvenlik amaçlı kullanılabilecek. Uydunun görev ömrü ise 5 yıl olarak planlandı.