Gündem İmralı’da 4 saat

İmralı’da 4 saat

29.11.2014 - 17:17 | Son Güncellenme:

HDP heyeti heyeti İmralı’da Öcalan’la görüştü

İmralı’da 4 saat

DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle’nin de içinde yer aldığı genişletilmiş HDP heyeti, İmralı’da Abdullah Öcalan’la 4 saat süren bir görüşme yaptı. Görüşmenin IŞİD’in Kobane’ye yaptığı kapsamlı saldırı sonrasına denk gelmesi açısından önem taşıyor. PKK’nın silahlı güçlerinin ülke dışına çekilmesi ve mutlak silahsızlanmanın konuşulduğu görüşmede Öcalan’ın önemli mesajlar verdiği öğrenildi. Öcalan’ın mesajları heyet aracılığı ile yarın açıklanacak.

İmralı'dan önce Kandil'e gitmişti
Kobani olayları sonrası kesintiye uğrayan süreç, HDP ve hükümet görüşmesi ile yeniden başlamıştı. Bu kapsamda gözler heyetle Öcalan arasında İmralı’da yapılan görüşmeye çevrildi. Heyette yer alan Grup Başkan Vekili İdris Baluken’in, İmralı ziyareti öncesi Kandil’de KCK yönetimi ile görüşmesinin sürecin gidişatı açısından önemli önem taşıdığı öğrenildi. Görüşmede Kandil’in silahlı güçlerin sınır dışına çekilmesi konusunda Öcalan’a güvence verdiği öğrenildi.
Baluken’in Kandil’den geri dönmesi sonrasında genişletilmiş HDP heyeti, İmralı görüşmesi öncesi İstanbul’da bir araya geldi. Baluken, Buldan ve Sırrı Süreyya Önder’den oluşan heyete DTK Eşbaşkanı Dicle’de dahil oldu. Baluken heyete, Öcalan’a aktarılması için Kandil’in silahsızlanma da dahil süreç kapsamında yapılması gerekenler ve yol haritasında izlenecek yöntemler konusunda Kandil’in mesajını aktardı. Heyet Kandil’in yanı sıra hükümetle yapılan görüşme ve verilen taahütlerden oluşan bir dosya hazırladı. Çözümde izlenecek yol ve yöntemleri içeren dosya dün İmralı’ya giden HDP’nin genişletilmiş heyeti tarafından Öcalan’a aktarıldı.

Dicle dahil oldu
Görüşmenin IŞİD’in Kobani’de YPG’ye yönelik kapsamlı saldırı başlatması sonrasına denk gelmesi önem taşıyor. DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle’nin de katıldığı genişletilmiş İmralı heyetinin Öcalan’la görüşmesinde müzakere sürecine geçilip geçilmeyeceği, oluşturulması istenen izleme kurulu, sekreterya gibi istekler konusunu konuştu. Görüşmede Öcalan'ın Kobani'de yaşanan son gelişmeler, bölgede yaşanan olaylar, Kürdistan Kongresi ve Meclis’e sunulan yargı paketine ilişkin de değrelendirme yaptığı öğrenildi. Öcalan’ın çözüm sürecinin bundan sonraki gidişatına yönelik verdiği bilgiler büyük önem taşıyor. Hükümetin mutlak gerçekleşmesini beklediği örgütün silahlı gruplarının Türkiye topraklarından çekilmesi ve silahsızlanmaya yönelik istekler konusunda Öcalan’ın değerlendirmeleri merakla bekleniyor.
Heyete Dicle’de dahil olurken HDP tarafından heyete dahil edilmesi istenen DÖKH Üyesi Ceylan Bağrıyanık ismine hükümetin mesafeli yaklaşması üzerine bu isim listeden çıkarılmıştı. Öcalan’a sekreterya görevi yapacak PKK hükümlülerinin adaya götürülüp götürülmediği konusu da ziyaret kapsamında netleştiği kaydedildi.

İmralı’da 4 saat
HDP Basın Merkezi’inden İmralı’daki görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, görüşmenin 4 saat sürdüğü belirtildi. Görüşmeyle ilgili açıklama yarın yapılacak.