Gündem ‘İnsan doğası her yerde aynı’

‘İnsan doğası her yerde aynı’

18.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Bu yılki Şanghay Uluslararası Film Festivali’nde jüri başkanlığını üstlenen Nuri Bilge Ceylan, filmlerinin yabancı izleyicilere yaşattığı hislerle ilgili olarak, “Kültürel unsurlar değişse de insan doğasının her ülkede aynı olduğuna inanıyorum” diye konuştu

‘İnsan doğası her yerde aynı’

22. Şanghay Uluslararası Film Festivali’nde dağıtılacak Altın Kadeh ödüllerinin ana yarışma bölümünün jüri üyeleri ve jüri başkanı Nuri Bilge Ceylan düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Ceylan’a filmlerin değerlendirilme sürecinde İtalyan yönetmen Paulo Genovese, Rus yönetmen Aleksey German Jr, Hint yönetmen Rajkumar Hirani ve Meksikalı yapımcı Nicolas Celis ile Çinli oyuncular Zhao Tao ve Wang Jingchun eşlik ediyor. Ceylan, Çin kültürüne uzun zamandır ilgi duyduğuna ve iki kültür arasında benzerlikler olduğuna işaret ederek, “Çin kültürüne olan ilgim filmlerle başladı. Özellikle Jia Zhangke’nin filmlerini çok seviyorum. Film yapmaya neredeyse aynı zamanlarda başladık. İlk filmlerimiz 1998’de Berlin Film Festivali’nde yer almıştı” dedi.

Festivallerin önemi

Film festivallerinin bir şehir için büyük önem taşıdığının altını çizen Ceylan, “İstanbul Film Festivali’nin başladığı günleri hatırlıyorum. Bu festival olmasaydı, ben de bir sinemacı olamazdım. Sinemaya bakışımızla ilgili her şeyi değiştirdi ve etkiledi. Bir festival size farklı türdeki filmleri gösteriyor” dedi. Altın Kadeh ödüllerinin değerlendirilme süreciyle ilgili konuşan yönetmen, jüri üyesi olarak katı kriterlere sahip olmadığına işaret etti. Ceylan, “Ne zaman bir kriterim var diye düşünsem, bir film gelir ve bu kuralları yıkar. Dolayısıyla kriterlerim daha duygusal ve içgüdüsel; ancak bu duygusal kriterler de aslında yaşam boyu edindiğim tecrübelerden oluşuyor” dedi. Yönetmenliğini yaptığı filmlerin genel itibarıyla insan doğasıyla ilgili olduğunu hatırlatan Ceylan, kültürel unsurlar değişse de insan doğasının her ülkede ve her kültürde aynı olduğuna inandığını dile getirdi. Ünlü yönetmen, “Filmlerimi izleyen herkesin kendisinden bir şeyler keşfetmesini temenni ediyorum, bu herhalde temenni edebileceğim en iyi şey” dedi.

Haberin Devamı

Bu yıl 22’ncisi düzenlenen Şanghag Uluslararası Film Festivali kapsamında dağıtılacak Altın Kadeh ödülleri 23 Haziran’da sahiplerini bulacak.