Gündem ‘İnsandan insana kan temasıyla bulaşabilir’

‘İnsandan insana kan temasıyla bulaşabilir’

13.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’den kene ısırması sonucu en çok görülen hastalığın Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) olduğunu belirten Prof Dr. Mehmet Ceyhan şunları söyledi:

‘İnsandan insana kan temasıyla bulaşabilir’

EREN KOCA - “İnsanlar dışarı çıkmadığı için pandemi zamanında vakalar azalmıştı. İnsanlar pikniğe falan gitmeye başlayınca vakalar artacak. Keneden bulaşan hastalıklar esas olarak kenenin ısırmasıyla başlar. İnsandan insana ancak kan nakli, hastanın kanının sıçramasıyla ve kanla temasla sırasında bulaşabilir. Onun dışında solunum yoluyla ya da sindirim yoluyla bulaşmaz. Onun nedeni de şu; insanda hastalık yapabilmesi için virüsün kenede bir yaşam evrimi geçirmesi lazım. Evrimi geçirmeden insanda hastalık yapıcı özelliğe kavuşmaz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

​‘Ölüm riski yüksek’

Borrelia burgdorferi bakterisini taşıyan bir kenenin ısırması ile ortaya çıkan bir tür enfeksiyon olan Lyme hastalığı için de uyarılarda bulunan Ceyhan, “Türkiye’de nadir görülüyor ancak ölüm riski çok daha yüksek” dedi.

2 çocuk babası kene kurbanı!

Erzurum’un Oltu ilçesinde yaşayan iki çocuk babası İrşat Yüksel (37), üç gün önce yüksek ateş şikâyetiyle Oltu Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yapılan muayenede kene ısırmasına bağlı olarak Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı teşhisi konulan Yüksel, Erzurum Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Tedaviye alınan Yüksel, kurtarılamadı. Hastane görevlileri tarafından izolasyonu yapılıp yakınlarına teslim edilen Yüksel’in cenazesi, Nüğürcük Mahallesi’ne getirildi. Araçtan çıkarılmadan cenaze namazı kılınan Yüksel’in tabutunu, mahalle mezarlığına kadar da koruma sağlayan özel kıyafetli kişiler taşıdı. Yüksel’in cenazesi mahalle mezarlığında toprağa verildi.

Haberin Devamı

Geçen yıl 15 kişi hayatını kaybetti

Geçen yıl Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından 480 kişi hastanelere başvururken, bunlardan 15’i hayatını kaybetti. En çok can kaybı Sivas’ta yaşandı.