Gündem Irak’ın 150 km derinliğinde PKK’ya MİT operasyonu

Irak’ın 150 km derinliğinde PKK’ya MİT operasyonu

24.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

MİT, terör örgütü PKK’nın, TSK, Emniyet ve MİT mensuplarına yönelik suikast amacıyla eğittiği Bekir Kına adlı teröristi, Irak sınırından 150 kilometre içerideki Süleymaniye’de etkisiz hale getirdi.

Irak’ın 150 km derinliğinde PKK’ya MİT operasyonu

AYDIN HASAN / Ankara - MİT, terörü kaynağında imha etme ve sınırın dışında önleme konsepti çerçevesinde terör örgütleri PKK ile DAEŞ’e karşı Irak ile Suriye’nin kuzeyindeki nokta operasyonlarını sürdürüyor. MİT, 1 Ocak ile 23 Ağustos 2023 tarihleri arasında Irak ile Suriye’nin kuzeyinde, 35 nokta operasyonu düzenledi. Nokta operasyonlarının ağırlıklı hedefi terör örgütü PKK ve Suriye’deki uzantısı YPG olurken; DAEŞ ile MLKP’nin kadrolarına yönelik operasyonlar da yapıldı. Duyurulmayan operasyonlar da dikkate alındığında, MİT’in terör örgütlerine karşı bu yıl içinde düzenlediği operasyonlarının sayısının 35’ten fazla olduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

MİT, son olarak PKK’nın, Bawer Botan kod Bekir Kına’yı Türkiye’ye göndererek TSK, Emniyet ve MİT mensuplarına suikast gerçekleştirmek için Irak’ın Kuzeyi’nde eğittiği, kısa ve uzun namlulu silahlar üzerinde yoğun talimler yaptırdığı ve kaçak yollardan yurt içine göndermek istediği istihbaratına ulaştı.

Terörist Kına’nın PKK adına Süleymaniye kırsalında faaliyet gösteren “Mahir Akademileri”nde eğitim aldığı, sınıra yaklaşık 150 kilometre uzaklıkta bulunan bölge, MİT’in saha ajanları vasıtasıyla belirlendi. Teröristin, suikast eğitimi aldığı anda harekete geçildi. MİT’in başarılı operasyonunda suikastçı teröristi etkisiz hale getirdi. Terörist Kına’nın, 2019 yılında örgüte katıldığı, Irak ile İran’da faaliyet yürüttüğü öğrenildi.​

Haberin Devamı

ZAMANLAMA MANİDAR

MİT’in dün duyurduğu Süleymaniye kırsalındaki operasyonun zamanlaması dikkati çekti. Operasyon için Dışişleri Bakanı ve eski MİT Başkanı Hakan Fidan’ın Erbil ziyareti öncesinde düğmeye basıldı. Fidan, dünkü Bağdat temaslarının ardından bugün Erbil’de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi yetkilileri ile görüşmelerde bulunacak. Süleymaniye, Erbil ile birlikte bölgenin ikinci önemli kenti. Bafel Talabani’nin genel başkanı olduğu KYB, Süleymaniye’de etkin bir pozisyonda bulunuyor. Talabani ailesi, geleneksel olarak İran ile iş birliği içinde olmasıyla biliniyor. PKK ile de iş birliği içine girdiği bilinen KYB’nin, son dönemde ABD ile de dirsek teması içinde olduğu belirtiliyor. Türk hava sahası Süleymaniye Havalimanı’ndan yapılan uçuşlara buradaki PKK etkinliği nedeniyle kapalı tutuluyor.