Gündem İş gücüne katılım oranı % 34'e çıktı

İş gücüne katılım oranı % 34'e çıktı

08.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ve Marmara Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ESKAR) tarafından 'Geleceğin Sektörlerinde Kadın İstihdamı ve İş-Yaşam Dengesi' paneli düzenlendi.

İş gücüne katılım oranı % 34e çıktı

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul - Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’nde düzenlenen panel, Marmara Üniversitesi ESKAR Müdürü Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu'nun konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Ayanoğlu, "Yaptığımız bütün araştırmalarda ilgili bütün kamu kurumları, özel sektörler ve konunun muhataplarıyla işbirliği yapmaya özen gösteriyoruz" dedi.

Haberin Devamı

'Problemler çözülmedi'

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt da, "İstihdam, iş-yaşam dengesi ve hayatın diğer pek çok alanında kadınlara dair problemlerin bir kısmı henüz çözülmüş değil. Yapılan çalışmalar sürdürülebilir kalkınmanın kadınların işgücüne katılımıyla ile doğru orantılı olarak ilerlediğini gösteriyor. Kadın istihdamının ekonomik yönlerinin yanı sıra bir de sosyal yönleri var ve bunlar da en az ekonomi kadar önemli sonuçlar doğuruyor. Ekonomik olarak kalkınmış kadınların sosyal anlamda da refahlarının yükseleceği, ekonomik, psikolojik ve fiziksel şiddetin bu yolla daha kolay önleneceği açıktır" ifadelerini kullandı.

'10 milyon sınırında'

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, Kadınların İş ve Aile Yaşamlarının Uyumlaştırılması Alt Komisyonu Başkanı avukat Belgin Uygur da, "Kadınların iş gücüne katılım oranını yüzde 27'lerden yüzde 34'ler seviyesine çıkardık. Kadın istihdamını 6 milyondan 10 milyon sınırına getirdik. Geleceğin güçlü kadınları olacak kız çocuklarımızın tamamını eğitimle buluşturduk. Kadınların işgücüne dahil olmama nedenleri incelendiğinde; yüzde 45.7’lik oran ile en yüksek payı ev işleriyle meşguliyet almaktadır. Bir kadın, hane halkı ve aile bakımına günde ortalama 4 saat 17 dakikasını ayırırken; bir erkek yalnızca 51 dakikasını ayırmaktadır" diye konuştu.