Gündem İş hayatındaki LGBTİ bireylere baskı var!

İş hayatındaki LGBTİ bireylere baskı var!

15.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eşcinsellerin haklarını savunmak üzere kurulan Kaos GL Derneği’nin hazırladığı “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı LGBTİ’lerin Durumu-2016” raporu, lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks kişilerin işyerlerinde cinsel kimliklerini saklamak zorunda kaldığını ortaya koydu. Rapora göre saklamayanların bir bölümü de ayrımcılığa mağruz kalıyor.

İş hayatındaki LGBTİ bireylere baskı var

‘Özgürlük için Freidrich Naumann Vakfı’ ile yapılan çalışmaya katılan 85 LGBTİ bireyin sadece 28’i cinsel kimlikleri konusunda tamamen açık olduğunu belirtirken, geri kalan kişiler ise saklamak zorunda kalıyor. Yapılan çalışmada, bu kişilerin cinsel tercihleri nedeniyle karşılaştıkları baskıya karşı başvuracakları yasal bir koruma olmadığı vurgulanıyor.

Katılımcıların yüzde 70’e yakını çalıştığı şirkette ayrımcılığa karşı herhangi bir kural bulunmadığını söylüyor. Rapora göre işverenlerin LGBTİ kişileri işe almamasının nedeni yüzde 55 oranında ‘bilgisizlik, önyargılar ve nefret’. Yüzde 40’a yakını ise ‘toplum baskısı nedeniyle müşteri ve imaj kaybetmemeyi’ gösteriyor.