Gündem İşçi Bayramı’nda coşkulu kutlama

İşçi Bayramı’nda coşkulu kutlama

02.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de 1 Mayıs halaylarla kutlandı. Meydanlarda bir araya gelen işçiler taleplerini sıraladı. Dünyada ise daha yüksek maaş talebiyle gösteriler düzenledi. İstanbul’da izinsiz yürüyüşlere polis müdahale etti.

İşçi Bayramı’nda coşkulu kutlama

HABER MERKEZİ - 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dün ülke genelinde davul zurna, halaylar eşliğinde kutlandı. Yapılan yürüyüşlerde ve açıklamalarda işçilerin sorunları sıralandı, çözüm talepleri dile getirildi. Kutlamalarda bazı meydanlarda yaşanan küçük çaplı gerginlikler polisin müdahalesiyle sona erdi.

Haberin Devamı

Başkent Ankara’da 1 Mayıs, Anadolu Meydanı’nda düzenlenen etkinlikle kutlandı. Ankara’da, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Ankara Tabip Odası ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin oluşturduğu tertip komitesi öncülüğünde düzenlenen kutlamalara binlerce kişi katıldı. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (TÜRK-İŞ) bağlı sendikalar, Adana’daki Arif Nihat Asya Bayrak Parkı’nda düzenlenen mitingde buluştu. Mitingde konuşan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, “Bütün partilerin milletvekili listesini inceledim. Siz de incelediniz. Biz bu ülkede işçi, işsiz, emekli, küçük esnaf, bu ülkenin yüzde 70’iyiz. Meclise girecek 3 işçi, esnaf, emekli yok. Ne konuşuyoruz biz şimdi? Tulum giymemişse, çiftçilik yapmamışsa, Mecliste ne anlatacak? Bunu değiştirmediğiniz müddetçe bu problemleri çözemeyiz” dedi.

Haberin Devamı

‘Döviz’ gerginliği

Mersin’de eski Tevfik Sırrı Gür Stadyumu önünde toplanan sendikalar, demokratik kitle örgütleri, dernekler, öğrenciler ve işçilerin oluşturduğu kortej, Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Kutlama sırasında bir kadının “Genel-İş satılmış sendika” yazılı döviz açması gerginliğe neden oldu. Güvenlik güçleri ve katılımcıların müdahalesi ile gerginlik son buldu.
6 Şubat depremlerinin merkez üssü olan Kahramanmaraş’taki, 1 Mayıs kutlamalarına birçok ilden katılımcı oldu. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan alana yardımcıları ve işçilerle kola kola girerek geldi. Gaziantep’te Kırkayak Parkı’na sivil toplum örgütleri ile siyasi parti üyeleri yürüyüş yaparak geldi. Üst aramasının ardından alana giren işçiler, sloganlar atarak halay çekti. Kutlamaların sonunda Memleket Partili ve CHP’li iki grup arasında partilerine ait bayrakların birbirlerinin önüne geçtiği iddiasıyla tartışma çıktı. Tartışma, kısa sürede tekme-tokat kavgaya dönüştü. Gerginlik, görevli polislerin araya girmesiyle sonlandırıldı. Depremin vurduğu Malatya’da her yıl Emeksiz Kavşağı’nda gerçekleşen 1 Mayıs kutlama programı bu yıl deprem nedeniyle İnönü Caddesi Sıtmapınarı kavşağında başladı. Sloganlar atarak Abdullah Gül Parkı’na kadar yürüyen grup yapılan konuşmaların ardından dağıldı. Van’daki  1 Mayıs kutlamaları Musa Anter Parkı yanındaki Kültür Kavşağı’nda yapıldı. Kutlamada yerel sanatçıların seslendirdiği Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekildi.

Haberin Devamı

İzmir’deki kutlamalar Gündoğdu Meydanı’nda yapıldı. İzmirli işçiler, Alsancak Limanı, Basmane Meydanı ve Cumhuriyet Meydanı olmak üzere üç koldan Gündoğdu Meydanı’na yürüdü. Miting, Suavi konseriyle son buldu.

Emeğin başkenti olarak anılan Zonguldak’ta Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla emek ve sivil toplum örgütleri dün sabah saatlerinde İstasyon Caddesi’nde toplandı. Devrek Belediye Bandosu’nun marş çalarak eşlik ettiği yaklaşık 1200 kişiden oluşan grup, Atatürk portresi ve “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankartlarla Madenci Anıtı’na yürüdü.

İşçi Bayramı’nda coşkulu kutlama

Taksim’e yürüyüşe izin verilmedi

İstanbul Valiliği’nin kararı doğrultusunda Taksim Meydanı’na çıkan güzergahlar kapatılırken Taksim’e çıkmak isteyen gruplara izin verilmedi. Umut Sen üyeleri Beşiktaş Ihlamurdere Caddesi’nde Taksim’e çıkmak istedi. İzinsiz olarak Taksim’e yürümek isteyen gruba polis ekipleri tarafından izin verilmedi. Yürümekte ısrar eden gruptakilerden 15 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Halkın Kurtuluş Partisi üyesi 30 kişilik grup da Barbaros Bulvarı’ndan Taksim’e yürümeye çalıştı. Uyarılara rağmen yürümek isteyen gruba da polis müdahale etti. HKP üyelerinden 20 kişi gözaltına alındı. Maltepe’de de miting alanına İbrahim Kaypakaya fotoğraflarıyla girmek isteyen çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltı sırasında zaman zaman arbede yaşandı.

Şişli’de de toplanarak izinsiz olarak Taksim’e yürümek isteyen eylemcilere polis müdahale etti. Gözaltına alan eylemciler polis otobüsüne bindirildi.

1 Mayıs Maltepe’de halaylarla karşılandı

GÖKHAN KARAKAŞ, ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul - İstanbul’da 1 Mayıs için sembolik anlamı olan Taksim Meydanı’nın yasaklanması nedeniyle miting, Maltepe Meydanı’nda gerçekleşti. Sabah saatlerinden itibaren sendikalar, meslek odaları, siyasi partiler, kadın örgütleri, gençlik grupları ve binlerce kişi Maltepe miting alanına gelmeye başladı. Polis de, sabahın erken saatlerinde alanda ve çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. Yürüyüş kortejlerinin oluşturulacağı Kartal sahil yolu ise trafiğe kapatıldı. Saat 12.00 itibariyle kortejde harekete geçen kitle, yaklaşık iki saatlik yürüyüş sonrası miting alanına ulaştı. Alanada toplanan kitle, halay eşliğinde 1 Mayıs’ı kutladı.

Haberin Devamı

Mitingde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Yıllardır haksızlığın, hukuksuzluğun, yasakçılığın, talanın, yalanın, egemen olduğu bir rejimde yaşıyoruz. Bu düzenle hepimizi yoksullaştırdılar. Özgürlüklerimizi, haklarımızı gasp ettiler, adaleti yok ettiler. Bu düzeni değiştirecek üretimden gelecek gücümüzle eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, barışın ve kardeşliğin, emeğin Türkiye’sini hep birlikte kuracağız. Gelecek yıl Gezi Parkı’nda buluşacağız. Yitirdiğimiz evlatlarımızın adını taşıyan ağaçların arasında and olsun ki kol kola yürüyecek ve Taksim Meydanı’na gideceğiz” dedi.