Gündem IŞIK: 9 bin adet mayın temizlendi

IŞIK: 9 bin adet mayın temizlendi

25.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, CHP’li Mahmut Tanal’ın, Türkiye’nin İran ve Ermenistan sınırındaki bölümünün mayınlardan temizlenmesi projesine ilişkin soru önergesini yanıtladı.

IŞIK: 9 bin adet  mayın temizlendi

Bakan Işık, şunları kaydetti: “Türkiye’nin Doğu Sınırlarında Mayın Temizlenmesi ve Sınır Gözetleme Kapasitesinin Artırılması Projesi İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanmış ve AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı 2011-2012 programlanmasına teklif edilmiştir. AB Komisyonu tarafından kabul edilen proje teklifleri, Bakanlar Kurulu kararı ile uygun bulunmuştur. Milli Mayın Faaliyet Merkezi Kurulmasına ilişkin Kanun gereği, İçişleri Bakanlığı’nca yürütülen Türkiye’nin Doğu Sınırlarında Mayın Temizlenmesi ve Sınır Gözetleme Kapasitesinin Artırılması Projesi kapsamındaki mayın temizliği faaliyetleri Milli Savunma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında 5 Kasım 2015’te imzalanan protokol çerçevesinde bakanlığımıza devredilmiştir. Mayın temizleme faaliyetine 20 Haziran 2016’da başlanmıştır.
‘İhlali önlemek için’
Mayın temizliği Iğdır/Aralık bölgesinde başlamış, 29 Kasım 2016 itibariyle 122 bin metrekarelik alanda 9 bin adet mayın temizlenmiştir. Sınır ihlallerinin önüne geçilmesi amacıyla, mayın temizliği faaliyetini müteakip güçlü bir prefabrik beton duvar, duvara bitişik keşif ve gözetleme kuleleri ile kafes tel engel sistemi ve gece aydınlatma sisteminden oluşan Entegre Sınır Güvenlik Sistemi devreye sokulacaktır.”