Gündem ‘Işık Konvoyu’ Avrupa yolunda

‘Işık Konvoyu’ Avrupa yolunda

21.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sosyal medyada kısa sürede yayılan ‘Işık Konvoyu’ söylemiyle binlerce göçmenin Avrupa’ya gitme planını takip etmek üzere, buluşma noktası Edirne’ye geldik. Göçmenler, ‘Madem istenmiyoruz, bırakın bizi gidelim’ diyor.

‘Işık Konvoyu’ Avrupa yolunda

Çiğdem Yılmaz - Türkiye’de yaşayan sığınmacıların kafileler halinde ‘Işık Konvoyu’ kurarak Avrupa sınırına gitme planı gerçeğe dönüşmeye başladı. Konvoya katılmak isteyenlere yönelik çağrının Facebook ve Telagram’da kurulan gruplarda paylaşılması üzerine, Sudan, Suriye, Lübnan, Afganistan, Filistin gibi ülkelerden çok sayıda kişi Avrupa’ya gitme umuduyla gruba katıldı. Grupta pazartesi günü konvoy için Edirne’de toplanılacağı bilgisinin paylaşılması üzerine biz de konvoyu takip için Edirne’ye geldik.

Haberin Devamı

‘Hepiniz Suriyeli misiniz?’

İlk durağımız sınır kapıları oldu ancak sınır kapılarında kimseyle karşılaşmadık. Bunun üzerine Edirne Otogarı’na gittik. Otogarda bir süre bekledikten sonra Filistinli olduğunu öğrendiğimiz 9 kişi, taksiyle Selimiye Camii’ne gitti. Taksicinin bıraktığı Filistinliler dışında Selimiye Camii’nin çevresinde çantaları ve uyku tulumları bulunan 50’den fazla kişi vardı. Bunların arasında kadınlar ve çocuklar da bulunuyordu. Grubun bulunduğu noktaya gelen iki polis memuru gruptan 1 kişinin kimliğine bakıp bölgeden ayrılırken, bir süre sokaklarda dolaşan grup geceyi mezarlıkta geçirmek için gözden kayboldu.

Sabah saatlerinde yeniden geldiğimiz Edirne Otogarı’nda Etiyopyalı, Suriyeli, Filistinli göçmenlerin gruplar halinde beklediğini gördük. Toplandıktan sonra belirlenen noktada buluşacağını söyleyen mülteciler önceki gece de bazı arkadaşlarının polis tarafından gözaltına alındığını ve eşyalarına el konulduğunu söyledi. Otogarda bekleyişimiz devam erken yaklaşık 30 kişilik Etiyopyalı bir grup daha geldi. İstanbul’dan geldiklerini söyleyen grubun yanına bir süre sonra polis geldi ve kimliklerini kontrol ettikten sonra ayrıldı. Mülteciler konvoya katılma umuduyla otogarda beklemeye başladı.

Haberin Devamı

‘Işık Konvoyu’ Avrupa yolunda

‘100 defa da deneyeceğim’

Grupra bekleyenlerden biri de 21 yaşındaki Rahit Hamami’ydi. Türkiye’ye 6 yıl önce geldiğini söyleyen Hamami, “Erkek kardeşimle birlikte 3 gün önce İstanbul’dan geldik. Biz daha önce de sınırdan gitmeye çalışmıştık ancak Türk polisi bizi yakaladı ve gitmemize izin vermedi. Biz Türkiye’de çalışıyoruz, kimseye karışmıyoruz ama ‘Biz Suriyeli istemiyoruz’ diyorlar. Bir sıkıntı olduğunda, ‘Suriyeliler yaptı’ oluyor. Bir de sürekli Suriyelilerin yardım aldığını ve Suriyelilere para yardımı yapıldığı söyleniyor. Hani o paralar, öyle bir şey yok. Madem bizi istemiyorsunuz, bırakın gidelim. Gitmeye kalktığımızda yakalayıp gözaltına alıyorlar, sonra yine Türkiye’de bırakıyorlar. Bir kere yakalandım ama yine gitmeye çalışacağım. 100 defa da olsa deneyeceğim. Burada bir gelecek yok. Almanya’ya gidip orada çalışacağım” diye konuştu.

Haberin Devamı

İstanbul’dan gelen 20 yaşındaki Rezzak Alamuhamin de, “18 ay önce İstanbul’a geldim. Ailem Suriye’de yaşıyor. İstanbul İkitelli’de bir atölyede çalışıyordum, aldığım maaş 5 bin 500 TL ama yetmiyor. Burası çok pahalı. Kiralar da çok pahalı. Avrupa’ya gidileceğini duyduğumuzda biz de gitmeye karar verdik, Türkiye’ye Avrupa’ya gitmek için gelmiştim.”

‘Telegram grubunda iletişim halindeyiz’

Suriye’den 2 yıl önce geldiğini söyleyen Muhammed Hamit (22) İstanbul’dan gelen isimlerden biri. Hamit, “Facebook’ta yapılan paylaşımda öğrendik. Telegram grubunda da iletişim halindeyiz, bugün burada toplanma çağrısı yapıldı. Farklı yerlerden de gelenler olacak, onlar da geldiğinde hareket edilecek. Buradan Yunanistan’a oradan da Almanya’ya gideceğim. Oraya daha önce giden tanıdıklarımız var. Hayat orada bu kadar pahalı değil” dedi.

‘Avrupa’ya giden mutlu’

Suriye’den 5 yıl önce geldiğini söyleyen Hüseyin Abdo (24), şunları söyledi:

Haberin Devamı

“İstanbul’da bir kumaş fabrikasında çalışıyordum. Ailem Suriye’de, bir kardeşim de Almanya’da. Kardeşim gittiği yıl ben de gidecektim ama Yunan tarafında saldırı olunca geri İstanbul’a döndüm. Allah’ın izniyle bu kez gideceğim. Hayatımız çok belirsiz, Suriye’ye zaten artık dönemeyiz. Avrupa’ya gidenler de mutlu.”