Gündem ‘İsrail’le ticaret yüzde 48 azaldı’

‘İsrail’le ticaret yüzde 48 azaldı’

16.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Meclis’te bakanlığının bütçesi üzerine konuşan Ticaret Bakanı Bolat, “Otomotivde, emlak piyasasında ve kiralarda yüzde 20-25 civarında düşüş kaydedildi” dedi. Bolat, Gazze’ye yönelik saldırılar sonrası İsrail’le yapılan ticaretin yüzde 48 azaldığını söyledi.

‘İsrail’le ticaret yüzde 48 azaldı’

ANKARA Milliyet  - Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının 2024 yılı bütçesine ilişkin konuştu. Bolat, küresel piyasalardaki olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisinin yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata devam ettiğini söyledi. Hükûmetin enflasyonla mücadeleyi sürdürdüğünü anlatan Bolat, fahiş fiyat ve stokçuluk uygulamalarına karşı denetimlerin devam ettiğini anlattı. Ömer Bolat, şöyle devam etti: 

Haberin Devamı

1.2 milyar TL ceza 

“Bakanlık olarak iç ticarette otomotiv, emlak, stokçuluk, fahiş fiyat gibi alanlarda toplamda 536 milyon liralık ceza kesmek zorunda kaldık. Bunun yanında da Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nün çabalarıyla tüketicilerin taraf olduğu sözleşmeler, reklam ve haksız ticari uygulamaları, piyasa gözetimi, ürün güvenliği denetimleri, marketlerdeki fiyat etiketi ve fahiş fiyat denetimleri sonucunda da 662 milyon liralık ceza uygulamasına gidildi. Yüz binlerce firma denetlendi. Halkın, tüketicinin menfaatlerinin korunması noktasında gereken her şey yapıldı. Otomotiv, emlak ve diğer sektörlerde çıkardığımız yönetmeliklerle spekülatif ve manipülatif fiyat artırma çabalarını yasakladık ve sıkı bir denetime aldık. Otomotivde birinci ve ikinci el piyasasında, emlak piyasasında, kiralarda bugün yüzde 20-25 civarında bir düşüş kaydedilmiştir.” 

Haberin Devamı

7 Ekim sonrası düştü 

İsrail ile Türkiye arasındaki ticaretle ilgili bazı bilgi eksikliklerinin de bulunduğunu dile getiren Bolat, “Ülkemiz ile İsrail arasındaki ticaret, İsrail’in Gazze saldırısından sonra, 7 Ekim’den bu yana tam yüzde 48 azalmıştır. Ülkemizden mevcut ticareti devlet şirketleri değil, özel şirketler, bunların da bir çoğu uluslararası firmalar yapmaktadır” dedi.  Bolat, Filistin’i hiçbir zaman yalnız bırakmayacaklarını sözlerine ekledi. 

‘İsrail’le ticaret yüzde 48 azaldı’
Genel Kurul’da hayatını kaybeden Hasan Bitmez için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

SP hem vekilini hem grubu kaybetti

Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez’in vefatıyla TBMM’deki sandalye sayısı 19’a düşen Saadet Partisi, en az 20 milletvekiline sahip olma şartına bağlı grup niteliğini de kaybetti. Bu nedenle dünkü bütçe görüşmelerinde SP’ye grup adına konuşma hakkı verilmedi. SP’nin yeniden grup olabilmek için parlamentoda üç milletvekili bulunan Demokrat Parti ile temasa geçtiği ancak olumlu yanıt alamadığı öğrenildi. Meclis Genel Kurulu’nda 2024 yılı bütçe teklifinin görüşmelerine altı siyasi parti grubu ile başlandı. Ancak Bitmez’in ani kaybı hem partisini hem de bütçe görüşmelerini etkiledi. TBMM’de grup olmak için asgari şart olan 20 vekil ile temsil edilen SP, Bitmez yaşamını yitirince grup niteliğini de kaybetmiş oldu. ● COŞKUN ERGÜL Ankara 

Haberin Devamı

9 Ocak gecesi Türkiye uyumayacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bütçe görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı. 9 Ocak’ta ilk Türk uzay yolcusunun gerçekleştireceği uzay yolculuğuna ilişkin etkinlik olacağını belirten Kacır, “Sadece şu kadarlık bir ipucu vereyim, belki Meclisimizin saygıdeğer milletvekillerinden 80’li yıllarda Muhammed Ali’nin boks maçlarını izlemek için gece yarısı kalkıp televizyon başına geçmiş olanlar vardır. Şimdi, muhtemelen benzer bir tecrübeyi de Türkiye’nin ilk astronotunun yolculuğu için yaşayacağız” dedi.