Gündem İstanbul’da diri bir fay hattı yok

İstanbul’da diri bir fay hattı yok

20.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Aktif fay hatlarının tespiti için MTA’nın hazırladığı deprem haritasını açıklayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Marmara Denizi’nde tsunami olmaz” dedi. Yıldız, İstanbul merkezinde de diri fay hattı olmadığını söyledi

İstanbul’da diri bir fay hattı yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından aktif fay hatlarını tespit etmek için güncellenen Türkiye Diri Fay Haritası’nı kamuoyuna açıkladı.
MTA Genel Müdürlüğü’nde dün sunum yapan Yıldız, MTA’nin en son 1992’de hazırlamış olduğu Türkiye Diri Fay Haritası’nın son teknolojik yöntemler kullanılarak 8 yılda yenilendiğini, 780 bin kilometrekarelik bütün kara parçasının tamamının incelendiğini kaydetti.

326 aktif fay var
Yeni haritayla bilimsel manada bütün diri fay alanlarının fotoğrafının çekildiğini ifade eden Yıldız, “Güncellenen Diri Fay Haritası ile Türkiye’deki diri fay sayısının 150 değil, 326 olduğu anlaşıldı” dedi.
20 yılda yeni fayların oluşmadığını, fakat daha önceki haritalarda tespit edilemeyen veya tespit edilip aktif olduğu anlaşılamayan yeni fayların, son teknolojinin kullanıldığı çalışma ile tespit edildiğini anlatan Yıldız, “Milyonlarca yıl önce oluşmuş olan bu diri faylar bu çalışmayla beraber ortaya konulmuş oldu” diye konuştu.

Marmara’da tsunami olmaz
Sorular üzerine, ellerindeki verilere göre Marmara Denizi’nde tsunami riskinin bulunmadığını kaydeden Yıldız, 3’üncü boğaz köprüsüyle ilgili olarak, yer seçiminin diri fay üzerinde olmadığını, dolayısıyla orada da deprem açısından bir risk görülmediğini söyledi. Marmara Bölgesi’nde 1766, 1894 yıllarında, depremlerle aktif hale gelmiş diri fay hatları bulunduğunu kaydeden Yıldız, şöyle konuştu:
“Akademik çevrelerde bile tarihi belli olmamakla beraber ‘bakın 1754’te önceden oldu, 1999’da Adapazarı ve Düzce depremleriyle yenilendi’ denilebiliyor... Aritmetik olarak, matematiksel olarak, çarpma, bölme yaparak ‘bugün de şurada şu deprem olur’ diye tahminde bulunmak bilimsel dayanağı olmayan konulardır. Yani ‘bundan 3 yıl sonra deprem olacak, 2,5 yıl sonra şöyle olacak’ demek yanlıştır. Bunların zaman eğrileri farklılık göstermektedir. Altını kalın çizgilerle çizerek söylüyorum, deprem konusunda herhangi bir tarih vermemiz söz konusu değildir, bunu yapmak da doğru değildir.”
“Bu haritaya bakarak vatandaşlar nereden ev almaması gerektiğini öğrenebilir mi” sorusu üzerine Yıldız, isim olarak cevap vermesinin şu anda doğru olmadığını, fakat vatandaşların depreme dayanıklı binalarda oturmalarını tavsiye ettiğini kaydetti.

İstanbul’da diri fay yok
İstanbul’da yeni bir diri fay hattı olup olmadığının sorulması üzerine Yıldız, İstanbul’un merkezinde, Beyoğlu’nda, Bakırköy’de diri fay hattı bulunmadığını söyledi. Yıldız, “Diri fay ne şimdi ne de önceden vardı. Tekrar söylüyorum, diri fay hatlarını biz yeni ortaya çıkarmış değiliz. Bunlar önceden beri ortaya çıkan hatlar, biz bilimsel olarak görünürlüğünü ortaya çıkarmış oluyoruz. İstanbul’un merkezinde herhangi bir diri fay hattı bulunmamaktadır” diye konuştu. “Yapılması planlanan nükleer santrallar açısından fay haritası nasıl bir tablo ortaya koyuyor” sorusu üzerine Yıldız, Akkuyu’da kurulacak santralın herhangi bir fay üzerinde bulunmadığını ifade etti. Yıldız, “İkincisi de uzakta olabilecek bir depremin merkezi nerede olursa olsun, 100 kilometre, 500 kilometre ileride olabilecek bir depremin o santral merkezinde oluşturacağı yer hareketleri önceden tespit edilerek, belli bir emniyet katsayısı ile bunlar dizayn edilmektedir. Akkuyu Nükleer Güç Santralı, Allah vermesin Türkiye’de 9 büyüklüğünde herhangi bir deprem olmamıştır ama 9 büyüklüğünde bir deprem olacakmış gibi dizayn edilecektir ve hiç tereddütsüz Türkiye’nin en sağlam yapısı olma iddiasında olacaktır” diye konuştu.