Gündem İstanbul fırtınaları yıldan yıla azalıyor

İstanbul fırtınaları yıldan yıla azalıyor

22.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü personelinin yaptığı ‘İstanbu’un fırtınaları’ çalışmasına göre, küresel ısınmanın aşırı hava olayları yaratan etkisine rağmen kentteki fırtınalar her geçen yıl azalıyor.

İstanbul fırtınaları yıldan yıla azalıyor

İstanbul’da son yıllarda küresel iklim değişikliğine bağlı olarak ekstrem hava olayları fazlaca görülmeye başlarken, megakentin yarım asırlık fırtına envanteri gün yüzüne çıkartıldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Atatürk Havalimanı Meteoroloji Ofisi’nden Emrah Tuncay Özdemir, 10 meteoroloji istasyonundaki 7 yıllık dönemde gerçekleşen fırtınalı günlerin bilançosunu ortaya koyarken, kent genelinde yarım asırlık sürede toplam 301 fırtınanın yaşandığını tespit etti.

Haberin Devamı

Araştırmaya göre, İstanbul’daki fırtınaların yüzde 60.1 kışın, yüzde 12.6’sı ilkbaharda, yüzde 4’ü yaz döneminde ve yüzde 23.3’ü sonbahar mevsiminde meydana geldi. Ortalama rüzgâr şiddeti değerinin 25.8 metre saniye üzerindeki rüzgâr şiddeti fırtına başlangıç değeri olarak kabul edilirken, İstanbul’un en fırtınalı yılı 21 gün ile 1973 ve 1995 yılları oldu. Bu yılları 20 fırtınalı gün ile 1976 takip etti.

En çok Şile’de

Özdemir, araştırmanın sonuçları için “Rüzgâr hamle değeri 25.8 metre/saniyeyi geçen rüzgâr değerleri fırtına eşik değeri kabul edilerek analiz yapıldı. En fazla fırtına Şile meteoroloji istasyonunda görülmüş olup, fırtına sayısı 175 gündür. Kumköy Meteoroloji İstasyonu’nunda 157 gün ve Sarıyer Meteoroloji İstasyonu’nda 26 gün fırtına meydana gelmiştir. 10 meteoroloji istasyonunun fırtınalı tarihlerinin birleştirilmesi sonucu oluşan İstanbul’un tüm fırtınaları 47 yıllık periyodta 301 gündür. En fazla fırtınanın görüldüğü ay 70 günle aralık ayıdır. Haziran ayında hiç fırtına görülmemiştir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Azalan eğri

Araştırmadan öne çıkan sonuçlar şöyle; “1995 yılı İstanbul için en fırtınalı yıl oldu. 13 günle 1970 yılı ikinci en fazla fırtınanın görüldüğü yıl olurken, 2005 ile 2014 yılları arasında 6 yıl boyunca hiç fırtına meydana gelmedi. Atatürk Havalimanı’nda 2008 ile 2016 tarihleri arasındaki 9 yıllık periyodda sadece 6 gün fırtına meydana geldi. 1970 ile 2016 yılları arasında Mega Şehir İstanbul’da meydana gelen fırtına sayılarında hem istasyon bazında hemde birleştirilmiş olarak azalan yönde trend tespit edildi. Aynı şekilde fırtınalı gündeki maksimum rüzgar hamle şiddetlerinde de azalan eğri olduğu anlaşıldı. İstanbul fırtınalarının sıklığında ve şiddetinde önemli bir azalma görüldü.”