Gündem İstanbul Müzik Festivali bu yıl ‘Sıradışı’

İstanbul Müzik Festivali bu yıl ‘Sıradışı’

16.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İKSV’nin 29 Mayıs - 21 Haziran tarihleri arasında 45. kez düzenleyeceği ve ‘Sıradışı’ temasına odaklanacak İstanbul Müzik Festivali, bir yandan elektronik bir yandan geleneksel tınılarla vizyonunu genişletiyor

İstanbul Müzik  Festivali bu  yıl ‘Sıradışı’

Türkiye’nin en köklü kültür sanat etkinliklerinden İstanbul Müzik Festivali, bu yıl 45 yaşında. İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından, geçen seneden itibaren E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda düzenlenen festivalin programı, dün sabah İKSV resmi konaklama sponsoru The Marmara Pera’da düzenlenen bir toplantıyla basına tanıtıldı. Toplantıda İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, festival sponsoru Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı ve E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen ile İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak konuştu.

Haberin Devamı

Doğu klasik müziği

29 Mayıs - 21 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek, bu yılki teması ‘Sıradışı’ olarak belirlenen festivalin bu sıfatı nasıl hak ettiğini Gürer Oymak şöyle açıklıyor: “Bu yıl her zamankinden daha zor şartlarda, ‘sıradışı’ bir dönemde festival programını oluşturduk. Festivalin içeriğini de bu ‘sıradışılık’ mefhumu belirledi. Yaratıcı, mekan uyandıran, zorlayıcı, çok disiplinli, çok yönlü bir program kurgulamaya çalıştık. Konserlerin yanı sıra mekânları da farklılaştırarak yeni bir kültür sanat seyirci kitlesi yaratmayı hedefledik.”

Programda ilgi çeken ilk ‘sıradışı’lık, çağdaş Doğu klasik müziğinin hem ilginç hem de çok uygun mekânlarda iki konserle temsil edilmesi. 2 Haziran’da Galata Mevlevihanesi Bahçesi’nde gerçekleşecek ‘Gülistan’ adlı konserde, Derya Türkan, Sokratis Sinopoulos ve üyesi olduğu Silk Road grubuyla Grammy‘li Kayhan Kalhor’un, konuk sanatçı Ali Bahrami Fard ile birlikte kendi bestelerini seslendirecekler. 4 Haziran’da Kapalıçarşı’da gerçekleşecek ‘Sonsuz Aşk’ konserindeyse arp virtüözü Şirin Pancaroğlu’nun olduğu Şimdi Ensemble, tasavvuf müziğinin eski ve yeni örneklerini sergileyecek.

Haberin Devamı

İstanbul Müzik  Festivali bu  yıl ‘Sıradışı’

Festivalin daha tanıdık, ‘çok sesli klasik Batı müziği’ bölümünde ise Fazıl Say, Hüseyin Sermet ve Mikhail Rudy gibi usta piyanistler; Vikingur Olafsson, Alina Pogostkina gibi genç enstrümantalistler var. Say, Lütfi Kırdar’da Chopin, Saygun ve Debussy’den eserler çalacağı bir resitalin yanı sıra Viyana Oda Orkestrası eşliğinde de sahne alacak.

Festivalin yerleşik orkestrası BİFO ise 29 Mayıs’taki açılış konserinde 2015 Çaykovski Yarışması birincisi Rumen çellist Andrei Ionita’ya eşlik ettikten sonra, festivalin çağdaş klasik müziğin sembol isimlerinden ABD’li besteci Philip Glass’a sipariş ettiği 11. Senfoni’nin Türkiye’de ilk seslendirilişini gerçekleştirecek. Geçtiğimiz sene ilk kez, Beyoğlu’nda gerçekleştirilen ve çok beğenilen tam gün etkinliği Müzik Rotası, bu kez Mert Taner rehberliğinde Yeniköy’de Sait Halim Paşa Yalısı’nın da aralarında bulunduğu mekânları müzikle gezdirecek.

Haberin Devamı

Akrobatik Şostakoviç, elektro Handel

Festivalin ‘çok disiplinli’ tanımına uyan üç etkinliği de ‘sıradışı’lık iddiasını destekler nitelikte. Piyano virtüözü Mikhail Rudy’nin 31 Mayıs’ta İş Sanat Konser Salonu’nda vereceği ‘Renklerin Sesi: Kandinsky & Chagall’ resitalde, Mussorgsky’den Glück’e uzanan ilginç bir program, Rus menşeli iki ressamın eserleriyle bir arada sunulacak. 17 Haziran akşamı ise Burak Özdemir’in Barok dönemle downtempo ağırlıklı elektronik tınıları birleştirdiği projesi Musica Sequenza, Bomontiada’da ücretsiz bir konser verecek. Konser Son ‘sıradışı’ performans ise 20 Haziran’da Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde Şostakoviç yapıtlarının dans, tiyatro ve akrobasiyle buluşacağı ‘Opus 2’.

İstanbul Müzik  Festivali bu  yıl ‘Sıradışı’