Gündem ‘İstanbul’u tetiklemez’

‘İstanbul’u tetiklemez’

24.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Deprem uzmanlarından İstanbulluların içini rahatlatan açıklama: Manisa ve Ankara’da meydana gelen depremler, Marmara depremini hiçbir şekilde tetiklemez

‘İstanbul’u tetiklemez’

Manisa ve Ankara’da meydana depremler İstanbulluları korkuturken, uzmanlar bu iki depremin beklenen Marmara depremini hiçbir şekilde tetikleyemeyeceğini belirtti. Uzmanlar, “5.4 büyüklüğündeki bir deprem yaklaşık 4 bin ton TNT patlaması ile eş değerdir. Yüzeye yakın bir deprem olduğunda daha geniş alanda hissediliyor. İstanbul’da da zemini iyi olmayan yerlerde daha yüksek hissedildi” diyor.
Manisa’nın Akhisar ilçesi merkez üssü Musalar köyünde önceki gece saat 22.22’de 5.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin etkileri İstanbul’da Beylikdüzü, Esenler, Fatih ve Zeytinburnu gibi ilçelerde yoğun olarak hissedildi.

4 bin ton TNT

Dün sabah saatlerinde de 4.5’lik bir deprem başkent Ankara’yı salladı. Üst üste meydana gelene depremler büyük Marmara depremini bekleyen İstanbulluları tedirgin etti. Ancak uzmanlar, bu iki depremin ile alakası olmadığını belirterek Milliyet’e şu değerlendirmelerde bulundu.
Prof. Dr. Okan Tüysüz (Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü): “İki şehrimizde meydana gelen bu depremler İstanbul’u hiçbir şekilde etkilemez. 5.6 büyüklüğündeki bir deprem yaklaşık 4 bin ton TNT patlaması ile eş değer. O kadar büyük bir enerji salınımı söz konusu. O yüzden hissedilmesi gayet normal. İstanbul’da da Üsküdar ve Ümraniye’de hissedilmemesi, Beylikdüzü, Esenler, Zeytinburnu’nda hissedilmesi ise zemin farkına bağlı.”

Birbirinden bağımsız

Prof. Dr. Hasan Sözbilir (9 Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkez Müdürü): “Bunlar birbirinden bağımsız depremler. Manisa’daki deprem iki fayın kesişim noktasında meydana gelen bir deprem. Çok sayıda belli uzunlukta fay var. Bu nedenle 212’in üzerinde deprem oldu. İstanbul’da özelinde düşündüğümüzde zemini çürük olan kesimlerinde daha yüksek hissedilir. Zemin ve yapı önemli burada. Zemin ve yapı önemli burada. Alüvyon dediğimiz zemin, çok genç malzeme daha taşlaşmamış, o yüzden deprem dalgaları oraya girdiğinde oyalanıyor.”

‘Kötü zemin büyütüyor’

Büyük depremlerin uzak mesafelerden de hissedilebileceğini belirten İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır da, “Kötü zeminler deprem dalgalarını büyütüyor, normalden fazla hissedilmesine neden oluyor. Depremin daha fazla hissedildiği yerler zemini problemli yerler” dedi.

‘İstanbul’a çok uzak bir mesafe’

Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu (İstanbul Üniversitesi emekli jeofizik uzmanı): Depremin büyüklüğü 5.4. Ve bu büyüklükteki depremin uzak alanlarda hissedilmesi normal bir şey. İstanbul’un bazı ilçelerinde hissedilmesinde bir anormallik yok. Çok fazla yerde hissedilmesinin sebebi artçıların fazla olması. Yani depremin sığ oluşu. Hem Manisa’daki hem de Ankara’da sabah olan depremler İstanbul’da tetikleme yapmaz. İstanbul’da beklediğimiz deprem 7’nin üzerinde bir deprem. Bunlar 7’lik depremi tetikleyici olmaz. Çok uzak mesafe.

‘Tetikleme yakın faylardan olur’

Prof. Dr. Şerif Barış (Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi): “Manisa ve Ankara’daki depremler İstanbulluların beklediği büyük Marmara depremini tetiklemez. Depremlerin birbirini tetiklemesi ancak yakın fay zonlarından olur. Mesela Kocaeli Depremi, Düzce depremini tetikledi.

Çünkü bir depremde açığa çıkan enerji fayın her iki ucuna aktarılır ve buna gerilme transferi denir.
Tetikleme bu şekilde çalışır. Uzak alandaki bir deprem, başka bir depremi tetiklemez. Depremi hissetmek bulunduğunuz konum, yapı ve durumunuzla ile ilgilidir. Kırılmanın yönü, bulunduğunuz zemin ve deprem dalgasının bükülmesiyle alakalıdır.