Gündem İYİ Parti'de hava ne? 'Kılıçdaroğlu olmaz' diyenlerin 4 gerekçesi

İYİ Parti'de hava ne? 'Kılıçdaroğlu olmaz' diyenlerin 4 gerekçesi

27.02.2023 - 13:22 | Son Güncellenme:

2 Mart'taki 6'lı Masa toplantısı öncesi Akşener ve Kılıçdaroğlu bir araya geliyor. Kulislerdeki son bilgileri CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova aktardı.

2 Mart'taki 6'lı masa toplantısı öncesi Milet İttifakı'nın iki ana unsuru CHP ve İYİ Parti'nin liderleri Ankara'da buluşuyor. Peki cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi öncesinde yapılan bu baş başa görüşme ne anlama geliyor? 

Haberin Devamı

CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova kulislerdeki son bilgileri aktardı:

“İki lider kahvaltıda bir araya geldi. Yeri konusunda net bir şey söylenmedi. Görüştükleri yerin önünde gazeteci kalabalığı olsun istenmiyor. Çok kritik bir görüşme artık sürecin sonuna gelindi. Görüş ayrılıkları varsa taleplerin yüz yüze konuşularak karara bağlanma beklentisi yüksek.

CHP kanadında Meral Akşener’in kurmay zekaya dönük sözleri süreci nasıl etkiler? O kurmaylar sessiz kaldı. 'Biz işin orasında değiliz bunlar Akşener’in değerlendirmesidir, alınganlık çıkarmak durumunda değiliz' mesajı veriliyor.

KILIÇDAROĞLU'NDAN UYARI

Bülent Kuşoğlu’nun konuyla alakalı bir yorum yapmadığı söylendi. Kılıçdaroğlu’nun kurmaylara tartışmaya girmeyin uyarısı var.

Haberin Devamı

Akşener’in masayı dağıtması çoklu adaya götürmesi, farklı bir ismi aday yapması yönünde beklenti çok zayıf CHP için. Akşener neden cuma günü böyle bir çıkış yapma ihtiyacı duydu. CHP’li kurmaylara göre daha çok Akşener kenti parti içine dönük bir manevra yaptı. Bazı sıkıntılar olduğu bizim kulağımıza geliyor ifadesini kullanıyorlar. Milliyetçi cephenin Kılıçdaroğlu adaylığına dönük negatif bir duruş sergilemesini kastediyorlar. Akşener’in o kesime dönük manevralar yaptığı gibi yorumlar var.

KILIÇDAROĞLU 'ADAY OLMAK İSTİYORUM' DER Mİ?

CHP’li kurmaylar şunu söylüyor. Akşener istedikten sonra Kılıçdaroğlu ile her konuda anlaşır. CHP ve İYİ Parti’nin lideri perşembe günkü toplantıdan önce karar verecek gibi bir yaklaşım var CHP’de, acaba Kılıçdaroğlu, Akşener’e ben aday olmak istiyorum der mi? Kendi adaylığı ile ilgili Akşener’in görüşünü sorar mı?

CHP’li kurmaylar Meral Hanım bu konuyu açarsa belki söyler yanıtını verdi. Cuma günü de söylemiştim altılı masa toplantısı için de CHP’den bu mesaj veriliyor. Kılıçdaroğlu ben adayım diye masaya koymayacak deniyor.

CHP SÜRECİN UZAMAMASINI İSTİYOR

Nitekim partisinin yetkili kurullarından destek isterken de bizim adayımız sizsiniz diyenlere bunu şimdi açıklamayalım kararı altılı masa verecek diye bir hassasiyet gösterildi. Meral Akşener konuyu açarsa konuşulur mesajı verildi. CHP’deki genel beklenti bu işin uzamaması yönünde diyebilirim.

Haberin Devamı

İYİ PARTİ'NİN 4 TESPİTİ

CHP’nin de kurmayların da bazı sıkıntılar kulağımıza geliyor dediği mesele bugün İYİ Parti’nin milletvekilleri ile bir arada yapacağı toplantıda konuşulacak. Benim edindiğim izlenim bu yönde. Seçmenin oy verme alışkanlıkları üzerinden tespit var. Ben bunları 4 başlıkta topladım.

1. Sağ seçmen Kılıçdaroğlu’na karşı isteksiz aday olursa propaganda gücünü kaybedebiliriz diyorlar.

2. Kazanamamanın bir faturası olacak bunu engellemeye çalışıyoruz. İYİ Parti çok farklı pozisyona itiliyor diye tepki gösteriyorlar ve Kılıçdaroğlu adaylığına değil bunu yapması ve diğer seçeneklerin önünü kesmesi açısından sürecin doğru yönetilemediğini düşünüyorlar.

3. Oy yüzdesi düşük görünen partilerin eşit söz hakkından söz edilmesine tepki var. Bu da masanın sistem değişikliği misyonunu gölgeleyip birini Cumhurbaşkanı adayı yapma gibi bir izlenime sebebiyet veriyor.

Haberin Devamı

 4. Kılıçdaroğlu aday olabilir engelleyemeyiz diyorlar. Eğer bir karar verilirse buna uyarız ama kırmızı çizgilerimiz de var diye altı çiziliyor.

Nedir o kırmızı çizgiler en başında HDP hassasiyeti var İYİ Parti’de yani el altından bir iş birliği bizim hoşumuza gitmez deniyor. Seçim kazanıldı sonrasında HDP’nin fikirlerinin yönetimde yer bulması buna da müsaade edemeyiz diyorlar.

İYİ PARTİ'DEKİ KRİTİK SORU

İYİ Partinin kendi içindeki en kritik soru şu: Seçimden sonra Meclis’te millet ittifakının çoğunluğu sağlaması için HDP’ye ihtiyacı olursa ne yapılacak.

Yapılacak toplantıda da konuşulacaktır. Çarşamba günü genel idare kurulu toplanacak. Orada da değerlendirilecektir. Çekince koyan, İYİ Partili kesim istiyor ki diğer kırmızı çizgi olarak da ifade ediyorlar. Her parti oy oranı ağırlığında temsil edilsin. Bu noktada Kılıçdaroğlu’na biz oy isteyeceksek İYİ Parti’nin yönetimde sözünün geçeceği etkisinin güçlü olacağını da seçmenimiz bilmek ister mesajları veriliyor. Eğer Akşener ve Kılıçdaroğlu arasında görüşme sonuca bağlanırsa Akşener’de bugün milletvekilleri ile görüşmede çarşamba günü genel idare kurulunda partisine birtakım mesajlar verecektir.

CİHAN PAÇACI TOPLANTIYA KATILACAK

Haberin Devamı

İYİ Parti’deki altılı masa toplantısı öncesi demeç verdiği nedeniyle istifa eden Cihan Paçacı’nın da genel idare kuru toplantısına katılmayı planladığını öğrendim. Bunu da not olarak ifade edeyim.