Gündem Kadın dostu alan: İlk Adım Merkezi

Kadın dostu alan: İlk Adım Merkezi

10.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kadınlarla Dayanışma Vakfı’nın ‘İlk Adım Merkezi’ pilot projesi hayata geçti. Merkezin, şiddete maruz bırakılan kadınların ilk etapta şiddet failinden uzaklaşacağı güvenli bir alan olması hedefleniyor. İlk Adım Merkezi, kadınlara 72 saat süreyle güvenli bir alan sunacak.

Kadın dostu alan: İlk Adım Merkezi

Merkez, Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından uygulanan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Güçlü Sivil Alan” projesi kapsamında, İstanbul Şişli Belediyesi bünyesinde hayata geçirildi. Şiddete maruz kalan kadınları, bir sığınağa yerleşmeden önce sosyal, psikolojik ve hukuki destek sağlayan İlk Adım Merkezi, kadınlara 72 saat süreyle güvenli bir alan sunuyor.

Haberin Devamı

Kadına yönelik şiddetle mücadelede sahada çalışanların gözlemlerine dayanarak şiddete uğrayan kadınların farklı ihtiyaçları olduğunu tespit ettiklerini anlatan KADAV Proje Koordinatörü Özgür Genç, “Kendi danışanlarımızın vaka takibi süreçlerinden, genelde kendisine yönelik yüksek güvenlik riski olmayan kadınların, evin dışında kendisini güvende hisseden kadınların, sığınakta kalmak istemediğini, yerleştikten sonra koşullar sebebiyle ya da şiddetten uzaklaşmış olmanın verdiği güven hissiyle kısa sürede kendilerine bir plan yapabildiklerini gözlemledik. Kadınların büyük kısmı sığınaktan ilk 3 gün içerisinde ayrılıyordu. Bu da bize kadınların kendi adlarına karar alma mekanizmalarını güçlendireceğini düşündüğümüz bir ara kurum fikrini verdi” dedi

Haberin Devamı

Kadınların yaşadıkları şiddetin farkına varmaları ve bu konuda harekete geçmeleri konusunda çeşitli sorunlarla karşılaştığını dile getiren Genç sözlerini şöyle sürdürdü; “Ayrıca şikayet mekanizmalarına başvuran kadınlar, şikayetlerinin alınmaması, kurum yönlendirmelerinde eşlik edilmemesi gibi sorunlar da yaşanıyor. Bu sorunlara ek olarak, hem göçmen hem kimliksiz, hem de şiddete maruz kalan kadınlar sığınağa yerleştirilmek için fiili olarak şikayet zorunluluğunun uygulanması, kimlik bilgilerinin zorunlu olması gibi birçok farklı zorlukla karşılaşıyor. Bu sorunlar sığınak öncesi ara bir kurumun gerekliliğini açıkça gösteriyor. Şiddete maruz kalan kadınlar için sığınağa yerleştirilmeden önce bir ara merkez veya kurumun zaruri olduğunu düşünüyoruz. İlk Adım Merkezi de kadınlara bu süreçlerde kritik bir zaman aralığı olan ilk 72 saat içerisinde destek verecek bir “bekleme istasyonu” olarak kuruldu.”

Sığınak sürecinin çok değişkenli ve zor bir süreç olduğunu ve bu süreçte doğru bilgilendirilmeyen yönlendirilmeyen kadınların haklarından yoksun kaldığına dikkat çeken Genç, “Bu durum da sığınak sürecinde büyük hayal kırıklıkları yaşamaları ve bir daha sığınağa dönmemek adına şiddete maruz kalmayı tercih etmek zorunda kalmaları ile sonuçlanıyor. Bu nedenle, sürece doğru bir yol haritası ile başlanması halinde kadınların iyilik hallerinin artacağı, şiddet döngüsünden çıkabilecekleri, güvenli bir alanda sonrası için kendi hayatlarını kurgulayabilecekleri şeklinde sonuçlar alınacağını düşünüyoruz. Sığınağa dair kadınların erişim hakları konusunda bilgilendirerek, hukuki hazırlığa ihtiyaç duyan kadınların sokakta ya da karakolda beklemek yerine kadın dostu bir alanda beklemesini sağlayarak, gerekli durumlarda meslek elemanları tarafından kendilerine eşlik ederek şiddetten uzaklaşan kadınların kendileri için daha doğru ve somut adımlar atabilmesine destek olmayı amaçlıyoruz. İlk Adım Merkezi, güvenli kadın dostu bir alan yaratarak doğru bir yol haritası için kadınlara rehberlik ediyor” diye anlattı.

Haberin Devamı

Bir ilk

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ise İlk Adım Merkezi’nin önemini şu sözlerle ifade etti:

“İlk Adım Merkezi, kadınların şiddet ortamından uzaklaşmak üzere, gerektiği durumlarda çocuklarıyla birlikte, 72 saat süreye kadar bekleyebileceği bir merkez. Bizim açımızdan bir diğer önemi ise Türkiye’de ilk kez bir yerel yönetim tarafından hayata geçirilmiş olması. Umarız ki, hiçbir kadının bu hizmete ihtiyacı olmasın” dedi.