Gündem Kadın girişimciler el ele büyüyecek

Kadın girişimciler el ele büyüyecek

01.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

#Bm

Çeşitli ülkelerden kadın girişimcilerin katıldığı sanal fuara ilgi yoğun oldu. Fuara katılan kadın girişimciler, daha büyümek için birbirleriyle işbirliği arayışına girdi

Kadın girişimciler el ele büyüyecek

FATMA G. KABASAKALLI İstanbul - Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin Milliyet’in medya işbirliğiyle düzenlediği Kadın Girişimcilik Fuarı’nda kadın girişimciler, birbirlerinin işletmelerine yoğun ilgi gösterdi. Üç gün boyunca girişimlerin işlerini farklı ülkelerde büyütmek için birbiriyle işbirliği arayışı dikkat çekti. Kovid-19 tüm dünyada etkisini sürdürürken, özellikle kadınların sahip olduğu işletmeleri çok daha derinden etkiledi.  BM Kadın Birimi’nin cinsiyet eşitsizliği konusunda Avrupa ve Orta Asya’daki 10 ülkede yaptığı araştırmaya göre, pandemi döneminde kendi işine sahip kadınların dörtte biri işini kaybetti, yüzde 49’u kısıtlamalardan dolayı daha az çalışabildi. Yüzde 82 oranıyla en çok Türkiye’deki iş sahibi kadınlar işini kaybetti veya kısıtlamalardan dolayı daha az çalışmak durumunda kaldı. Bu durum yüzde 81 ile Kazakistan, yüzde 70 ile Azerbaycan, yüzde 78 ile Kosova’da görüldü. Bölgedeki kadınların yüzde 70’i işlerinin yanında en az bir ev işiyle daha ilgilenmek durumunda kaldı. Araştırmada bu durum yüzde 89 ile en çok Türk kadınları arasında görüldü, ardından yüzde 81 ile Kazakistan, yüzde 80 ile Kırgızistan geldi.

Haberin Devamı

Dijitalleşmenin önemi

BM Kadın Birimi’nin Kovid-19’un sosyo-ekonomik etkisini en ağır şekilde hisseden kadınların ihtiyaçlarına yanıt verme amacıyla yaptığı çalışmalardan biri de online Kadın Girişimcilik Fuarı oldu. Fuarda katılımcıların hemfikir olduğu en önemli nokta, pandeminin etkilerinden sıyrılmak ve işletmeler arasında cinsiyet eşitsizliğini azaltmak için dijital çözümlerden faydalanmanın önemi oldu. Konuşmacılar ve kadın girişimciler, kadınların finansmana erişiminin kolaylaştırılması, dijitalleşme ve e-ticaretin önemi, network kurma, kadın girişimcilerin girişimcilik ekosistemine dahil olması ve birbirlerine verdikleri desteğin önemine dikkat çekti.

4 binden fazla mesaj

Fuara 50’ye yakın ülkeden 500’den fazla kişi katıldı, 200’ün üzerinde kadın girişimci eğitimler ve network imkanlarından faydalandı. 100’e yakın girişim stantlarıyla yer alırken, en çok katılım Kazakistan, Türkiye ve Kırgızistan’daki girişimlerden geldi. Milliyet’in medya desteğiyle gerçekleştirilen fuarda katılımcılar arasındaki etkileşim de çok yoğun oldu. Katılımcılar kendi aralarında 4 binden fazla mesaj gönderdi, 300’den fazla network toplantısı gerçekleşti.

Haberin Devamı

Gül bahçesinde doğan girişim

Isparta’da doğan, daha sonra İstanbul ve dünyanın farklı şehirlerinde yaşayan Müge Olacak, Türkiye’ye döndükten sonra doğduğu toprakların ünlü güllerinden cilt bakım ürünleri üretmeye karar vererek ELYSIA girişimini kurdu.

Gül bahçelerinde büyüdüğünü belirten Olacak, “Önce Ar-Ge çalışmalarına başladım. 2020 yılında da ELYSIA’yı kurdum. Kriz döneminde mezun olan, iki girişimini de krizlerde kuran biri olarak belirsizlik içerisinde yön bulma kaslarımın güçlü olduğunu söyleyebilirim. Buna rağmen hızlı maliyet artışları ilk aşamada bazı planlarımızı askıya almamıza neden oldu. Mayıs sonu Haziran başı bir ay gül çiçeklerinin açtığı tek dönemdir. Bu dönemde yeni ürün lansmanımızı yapacağız. Fuarda ortak deneyimler etrafında bir araya gelmek, girişimcilik serüveninin en önemli destek noktalarından biri oldu” dedi.

Kadın girişimciler el ele büyüyecek

Toplum için teknoloji amaçlı start-up

Haberin Devamı

Dijital dönüşüm, fütürizm, bilim felsefesi, sosyal inovasyon gibi alanlarda uzmanlaşmış bir grup profesyonelle İngiltere’de kurulan Toplum 5.0 Enstitüsü’nün kurucularından biri de Dr. Yıldız Tuğba Kara. 2017 yılında kurulan Enstitü, teknolojideki son gelişmelerden yararlanarak sosyo-ekonomik sorunlarımızı nasıl çözebileceğimize odaklanıyor.

Türkiye’ye ve diğer ülkelere özgü politika önerileri geliştiriyor, kamu ve özel sektöre bu alanda danışmanlık sunuyor. Enstitü Başkanı Kara, “Girişimcilik camiası tüm dünyada erkek egemen bir sosyal topluluk. Özellikle karar alıcıların erkek egemen olduğu yatırım camiasında problemlerle daha fazla karşılaşıyoruz. Toplum 5.0 vizyonuyla kadın istihdamının ve fırsat eşitliğinin geliştirilmesi için yapılacak çok şey var” dedi.

Kadın girişimciler el ele büyüyecek