Gündem Kadın özgürlüğünün modadaki sembolü

Kadın özgürlüğünün modadaki sembolü

16.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

13 Nisan’da ölen İngiliz modacı Mary Quant, kadınların toplumda daha minimalist yaşayabilmesi için mini eteğin öncüsü oldu. Quant, kadın giyimine getirdiği özgürlükle modada modern çağı başlattı.

Kadın özgürlüğünün modadaki sembolü

Dünyayı mini etekle tanıştıran efsanevi İngiliz modacı Mary Quant, 13 Nisan’da 93 yaşında hayatını kaybederken, ölümünün ardından “devrimci bir kraliçe” olarak anıldı. 1955’te Londra’daki Kings Road’da ilk mağazası “Bazaar”ı açan Quant, ileri görüşlü olması ve yaratıcılığı sayesinde kısa sürede modaya benzersiz bir katkı sağladı. Yatak odasında yaptığı ilk kıyafetleri Bazaar’da satan Quant’ın ışığı, aerodinamik ve canlı tasarımlarıyla kadın giyimini değiştirdi. 1960’larda çizgileriyle Londra modasının tanımlanmasını sağlayan Quant’ın erkek giyiminden de ilham alan tasarımları, cinsiyet çizgilerini bulanıklaştırdı. 

Haberin Devamı

Sonsuz değişim 

Moda eleştirmenleri, 1960’larda mini eteğin yanı sıra kısa kadın şortlarını dünyaya tanıtan “Swinging Sixties” trendinin mucidi olan Quant’ın modanın çehresini sonsuza kadar değiştirdiğini söyledi. Quant, “kadınların özgürleşmeyi bekleyecek zamanı olmadığını” belirterek 1950’ler ve 1960’ların genç kadınlarını bir sonraki nesil için anneleri gibi giyinmeye zorlanmaktan kurtarmak amacıyla moda devrimi başlattı. Etekleri cüretkâr bir şekilde kısaltan, bol elbiselere öncülük eden, pantolon ile taytı kadın gardıroplarının temel öğeleri haline getiren Quant, aynı zamanda arkadaşı, kuaför Vidal Sassoon’un öncülüğünü yaptığı kısa “bob” saç kesiminin popüler olmasını da sağladı. 

Kadın özgürlüğünün modadaki sembolü

Devrim niteliğinde 

Haberin Devamı

Mini eteklerin yanı sıra kolsuz vardiyalı elbiseler, PVC yağmurluklar, Peter Pan yakalar, dar kesim kazaklar, blok renkli taytlar ve tulumlar da Quant’ın devrim niteliğindeki tasarımları arasında yer aldı. 1963’te yeni ve daha ucuz bir hat olan “Ginger Group” ile İngiltere’de genişleyen Quant, 1966’da Britanya İmparatorluk Nişanı ile ödüllendirildi. Modacı, 1967’de ise Londra’nın New Bond Caddesi’nde üçüncü bir mağaza açtı. “Moda, ev dışındaki hayatta rekabet etmek için bir araçtır” diyen Quant, 1970’lerin sonlarından itibaren yüksek kaliteli kadın kıyafetleri üretti. 1960’ların modasının neşeli özgürlüğünü temsil eden ve genç kadınlara yeni bir rol model olan Quant için eleştirmenler, bugünün modasının onun çığır açan vizyonuna çok şey borçlu olduğunu söyledi.

Düşünce tarzını değiştirdi

İngiltere’de “Dame” unvanına sahip duayen modacı Mary Quant, 1950’de sanat diploması için Goldsmiths, University of London’da tasarım eğitimi almıştı. Bu kurumun müdürü Prof. Frances Corner, efsanevi modacı için “Dame Mary, vizyoner çalışmalarıyla toplum üzerinde silinmez bir iz bırakan bir öncüydü” dedi. Corner ayrıca “Quant’ın trend belirleyen çalışması, nasıl giyindiğimiz kadar düşünce tarzımızı da değiştiren orijinal yıkıcılardan biriydi” ifadesini kullandı.