Gündem Kadınlar sanal dünyada da güvende değil

Kadınlar sanal dünyada da güvende değil

24.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Ahsen Özdemir tarafından hazırlanan bir araştırma, kadınların sanal dünyada da güvende olmadığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Kadınlar sanal dünyada da güvende değil

MELTEM GÜNAY İstanbul - Araştırmaya göre, en sık cinsel taciz ve tehditle karşı karşıya kalınırken, hakaret, tehdit ve ısrarlı takip de işlenen suçlar arasında. Faillerin kullandığı sanal platformlar arasında instagram ilk sırada yer alıyor. Onu twitter ve facebook izlerken, ikinci el kıyafet satış sitesi olan dolap uygulaması da failler tarafından kullanılıyor. Yine Linked In, whatsapp gibi platformlar üzerinden de sanal şiddet uygulandığı görüldü. Araştırmada, sosyal platformdaki faillerin kimliklerini gizleme olanağı olduğu belirtilerek, “Bu da normalde bir kimseye alenen hakaret, sarkıntılık veya dolandırıcılık gibi eylemleri gerçekleştirmeye çekinecek kişilerin sanal dünyada eylemi gerçekleştirmekte bir sakınca görmemesi şeklinde sonuçlanıyor” denildi.

Haberin Devamı

‘Farkındalıkla sorun çözülür’

Özdemir, anonimliğin kişide sorumluluk ve utanma duygusunu geri plana itip kendisi için macera olarak nitelendirebileceği aktivitelere sürükleyebildiğini belirterek şunları söyledi; “Farkındalık yaratıldığında insanlar bu saldırılara tahammül etmek zorunda olmadıklarını, şikayette bulunarak faillere sorumluluk ve utanma duygusunun sanal dünyada da olması gerektiğini en etkili yoldan hatırlatabilirler.”