Geri Dön

Kafe, restoran ve lokantalar için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sevindiren açıklama! Kafe, lokanta ve restoranlar ne zaman açılacak?

Kafe, lokanta ve restoranlar ne zaman açılacak sorusu merak konusu olmaya devam ediyor. Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisinden en fazla etkilenen sektörlerden biri de kafe, lokanta ve restoran çalışanları olarak dikkat çekiyor. Kış ayları ile birlikte yeniden sadece gel-al ve paket servis vermeye başlayan kafeler, lokanta ve restoranların ne zaman açılacağı merak konusu olmaya devam ediyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan cuma namazı çıkışı sonrasında açıklamalarda bulundu. Açıklamasında restoran ve kafelerin durumunu kabine toplantısında görüşeceğiz değerlendireceğiz açıklamasında bulundu

Kafe, restoran ve lokantalar için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sevindiren açıklama! Kafe, lokanta ve restoranlar ne zaman açılacak?

Kafe, restoran ve lokantalar ne zaman açılacak sorusu merak konusu olmaya devam ediyor. Pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl Mart ayından bu yana işleri sekteye uğrayan kafe, restoran ve lokanta çalışanları yaz aylarında vaka sayılarında yaşanan azalma ile birlikte yeniden müşterilerine kavuşmaya başlamıştı. Kış aylarının gelmesi ile birlikte vaka sayılarında yaşanan hızlı artışlar nedeniyle kafe, lokanta ve restoranların yeniden gel-al ve paket servis hizmeti vermeye başlayacağı açıklanmıştı. Bir ayı aşkın süredir sadece gel-al ve paket servis hizmeti vermeye devam eden kafe, restoran ve lokantaların ne zaman açılacağı merak konusu olmaya devam ediyor. Peki Kafe ve restoran ve lokantalar ne zaman açılacak?

KAFE, RESTORAN VE LOKANTALAR NE ZAMAN AÇILACAK?

 

RESTORANLARIN TALEBİ

Restoran işletmecilerinin talebinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kabine toplantımızda bunu ele alacağız. Endişelerimiz var. Sıkı tutacağız deseler de sıkı tutmuyorlar. Başarı bir süreç var, bunu tersine çevirmek istemiyoruz. Elimize gelen verilere bakarız gerekirse bir esneme yaparız" dedi.

Kafe restoran ve lokantalar ne zaman açılacak sorusu henüz netlik kazanmamış olmasada sektör temsilcileri bir an önce Kafe restoran ve lokantaların açılabilmesi için alınabilecek önlemleri açıkladı.

Hürriyet'ten Burak Coşan'ın haberine göre yeme-içme sektörü de yaşanan bu durumun ardından açılmak için çağrıda bulundu. Biz de yeme-içme sektörünün temsilcileri ile restoranların nasıl açılması gerektiğini, alınabilecek önlemleri konuştuk. Sektör temsilcileri özellikle 5 konuya dikkat çekti.

5 MADDEDE RESTORANLAR NASIL AÇILSIN

1- Restoranlar bir an önce ‘en sert tedbirlerle’ açılsın, alınan tedbirlere uymayanlar gerekirse kapatılsın.

2- Müşterilere HES koduyla restoranlara giriş yapsın.

3- Aşılamada yeme-içme sektörü çalışanlarına öncelik verilsin, risk en aza indirilsin.

4- Hijyen kuralları en katı şekilde uygulansın burada tavize izin verilmesin.

5- Masalar arası sosyal mesafeye dikkat edilsin, uymayanlar cezalandırılsın.

KURALLARA UYMAYANLAR İFŞA EDİLSİN

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl:

* Restoranların artık bir an önce açılması gerekiyor. Uçaklara, AVM’lere HES koduyla girilebiliyorsa restoranlara da girilebilir.

* Alınabilecek en sert tedbirlere de razıyız. Bu işi iyi yapanlarla kötü yapanlar ayırt edilsin.

* Kurallara uymayanlara en sert cezalar verilsin. Hatta işletmeyi kapatmaya kadar giden cezalar uygulansın.

* Tarım Bakanlığı’nın taklit ve tağşiş yapanları ifşa ettiği bir liste gibi, yeme-içme sektöründe kurallara uymayanlar ifşa edilsin.

* Biz de dernek olarak denetimlere katılabiliriz. Bu konuda elimizden gelen desteği vermeye hazırız.

* Tüm bakanlıklar ve doktorların olduğu bir Bilim Kurulu oluşturulsun, burada alınacak kararlara harfiyen uyulsun.

* TSE ile protokol imzaladık. Kurallara uyanlara ‘Güvenli Restoran Belgesi’ verilecek.

* Bu belgeyi almak isteyenle A’dan Z’ye incelenecek.

* Güvenli Turizm Belgesi veya Güvenli Restoran Belgesi olan işletmelerle sorun aşılabilir.

‘SEKTÖR OLARAK KATI KURALLARA UYMAYA HAZIRIZ’

Big Chef’s’in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Gamze Cizreli:

* HES kodu ve alınacak ek tedbirlerle restoranların açılabilecek en erken tarihte açılmasını bekliyoruz.

* Katı kurallar getirilse de işini iyi yapan restoran ve kafeler bunlara uyarak açılabilir.

* Bu kurallara uymayanlara en sert şekilde ceza verilebilir.

* Böylece işini iyi yapanlarla yapmayanlar ayırt edilebilir.

* Yeme-içme sektörüne aşılama konusunda da öncelik verilmeli.

* Bir an önce açılmak dışında vergi muafiyeti ve desteklere de ihtiyaç duyuyoruz.

* Yeme-içme sektörü şu anda neredeyse bakanlık genelgesi ile kapalı olan tek sektör.

* Bu sebeple yeme-içme Ankara’dan özel bir değerlendirme bekliyoruz.

‘İŞİNİ DOĞRU YAPAN İŞLETMELER ÖRNEK GÖSTERİLMELİ’

Sunset Yönetim Kurulu Başkanı Barış Tansever:

* AVM’lere HES koduyla giriş yapılabiliyor. Güvenli Turizm Sertifikalı restoranlara da HES kodu ile rahatlıkla giriş yapılabilir.

* Türkiye turizminin ayakta kalması için otelleri açıkta tutarken, otel lokantaları da açık kalıyor. Ancak aynı turistin turizm belgeli bir restoran gitmesine de izin verilmesi gerekiyor.

* Biz çalışanlarımıza sürekli PCR testi yapıluyoruz. 2 haftada bir bu testleri uyguladık. Eğer açılırsak bunlara devam edeceğiz.

* Müşterilerimizin sağlığı kadar çalışanlarımızın sağlığını da düşünüyoruz.

* Güvenli turizm sertifikası çerçevesinde işletmemiz sürekli denetleniyor. Bu sorgu 130 madde üzerinden yapılıyor.

* Bu şekilde hassasiyet gösteren, işini doğru yapan işletmelerin açılarak diğerlerine de örnek gösterilmesi gerekiyor.

‘HEM AÇILMA HEM DESTEK BEKLİYORUZ’

Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkanı Kaya Demirer:

* Yeme-içme sektörünün kapalı olması 2 milyon aileyi yakında ilgilendiriyor.

* Biz son 10 ayda sadece 3-4 ay çalışabildik, açık olduğumuz dönemlerde ise saat kısıtlaması vardı.

* Artık restoranların bir an önce açılması gerekiyor.

* Müşteriler ve çalışanlar restoran-lara HES kodu ile giriş yapsın.

* Zaten restoranlar güvenli turizm sertifikasına sahip. Bu da tedbirlerin yeterli olduğunu gösteriyor.

* Aşılama programında yeme-içme sektöründe olanlar öne alınsın.

* Açılırken de saat kısıtlaması olmaması büyük önem taşıyor.

* Sadece açık alanlar değil restoranın tamamı sosyal mesafe şartları gözetilerek açılmalı.

* Eğer açılma süreci biraz daha uzarsa, yeme-içme sektöründe bulunan işletmelerinde yüzde 30’u bir daha açılamayacak.

* Bu yüzden bir an önce açılmanın yanı sıra desteklere de ihtiyaç duyuyoruz.

* İşletmeler KDV, sigorta gibi ödemelerini yapamıyor. Sektörde yaklaşık 7 milyar TL’lik vergi yapılandırması oldu.

* Sektörün büyük bir kısmının bankalara borcu bulunuyor. Bunların da ödemesinde sorunlar yaşanıyor.

* Devlet işletmelere sahip çıkarsa onlar da çalışanlarına sahip çıkacaktır.

* Bu yüzden kredi ödemelerinde ertelemeye, yapılandırmada ödemelerinde de yeniden tarih belirlenmeli.

* Eğer devlet vergi ve kredi ödemelerinde destek olup açılmamıza müsaade ederse gelecek yıldan itibaren ödeyeceğimiz vergilerle devlete daha çok destek olabiliriz.

 

20 kilometrelik kovalamacanın ardından ekip aracına çarptıKayseri'nin Talas ilçesinde dur ihtarına uymayan sürücünün otomobili yaklaşık 20 kilometrelik kovalamacanın ardından ekip aracına çarptı.

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber

Türkiye’nin haber yaşam platformu Milliyet Dijital yenilendi!

Uygulama ile devam et, gündemi kaçırma!

Şimdi DeğilHemen Keşfet