Gündem Kanlı saldırıda 13 gözaltı daha

Kanlı saldırıda 13 gözaltı daha

20.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstiklal saldırısına ilişkin Türkiye ve Bulgaristan’da 13 şüpheli daha gözaltına alındı. Şüphelilerden 8’inin Albashir ile Hassan’ın Türkiye’ye girişini sağladığı 5’inin de saldırı sonrası Hassan’ın Bulgaristan’a kaçmasına yardım ettiği öğrenildi...

Kanlı saldırıda 13 gözaltı daha

Ferit Zengin - İstiklal Caddesi’nde geçen pazar gerçekleşen bombalı saldırıya ilişkin yeni bilgilere ulaşıldı. Saldırıya ilişkin İstanbul TEM ve istihbarat polisince yürütülen çalışmalarda yakalanıp 16 şahısla birlikte tutuklanan Ferhat Habeş’in ifadesinden saldırının planlayıcısı ve eylem talimatını veren “Haci” kod isimli Hasan Şerif hakkında dikkat çeken bilgilere ulaşıldı. Güvenlik güçleri, bombayı İstiklal Caddesi’ne yerleştiren terörist Ahlam Albashir ile kendisini yurt dışına kaçırmaya çalışan Jarkas kardeşlerin telefon yazışmalarında da ismi geçen ve Temmuz ayında iki teröristi Türkiye’ye gönderip Esenler’de konfeksiyon atölyesi işleten Habeş’e “sana evli bir çift gönderiyorum, ilgilen” diye mesaj atan Şerif’in YPG’nin birlik komutanlarından olduğunu belirledi. Şerif’in kardeşinin YPG’nin en önemli 2. sözde komutanıyken TSK ve MİT tarafından geçen yaz yapılan sınır ötesi operasyonda etkisiz hale getirildiği öğrenildi. Bu operasyonun ardından Şerif’in sivillere yönelik saldırı planını devreye koyup örgüt yönetiminden olur aldığı, sınır kaçakçıları vasıtasıyla 22 Temmuz’da Türkiye’ye giriş yapan iki teröristi, bir kardeşi hâlâ YPG içerisinde bulunan, bir kardeşi de çatışmada öldürülen Habeş’in İstanbul’daki konumunu gönderdiği belirlendi.

Haberin Devamı

Saldırı öncesinde, Albashir’a 22 Ekim ve 4 Kasım tarihlerinde iki kez caddenin en kalabalık yerinin keşfini yaptıran Şerif’in, Habeş’in konfeksiyonunda bomba düzeneğini hazırlattığı, kuryeler vasıtasıyla gönderdiği TNT’nin etkisini artırmak için de bombaya çivi ve kurşun parçaları koydurduğu anlaşıldı.

Görüntülü arıyordu

Çifti görüntülü aramalarla kontrol eden ve 13 Kasım’da da ikiliyle irtibat halinde olan Şerif, saldırı sonrasında ikilinin kaçması için Halil Mence’yi devreye sokup Küçükçekmece’de oturan Ammar ve Ahmed Jarkas kardeşlerle irtibata geçirerek Bulgaristan ve Yunanistan’a kaçırılmaları talimatını verdi. Mence’nin ‘Bilal’ kod adını kullanan Ahmed Haj Hassan, Ammar Jarkas vasıtasıyla Bulgaristan’a kaçırılırken, yine Yunanistan’a kaçırılması planlanan Albashir ise saldırıdan 10 saat sonra Kanarya’da yakalandı.

Haberin Devamı

Devam eden operasyonlarda dün 13 şüpheli gözaltına alındı. Bu kişiler arasında Hassan ile Albashir’ı kaçak olarak yurda soktukları gerekçesiyle PKK bağlantılı 7 insan kaçakçısı ile Azez’de yakalanan “Hüsam” kod isimli şahsın bulunduğu belirtildi. Bulgar polisince yapılan operasyonda ise Hassan’ın kaçışında rol oynayan; Suriye uyruklu Amran Abdulrami, Moldova uyruklu Petir Topal, İvan Kalak, Leonid Aksakaldı, ve ismi açıklanmayan bir Suriye uyruklu şahıs olmak üzere 5 kişi gözaltına alındı. Saldırı öncesinde Hassan’ın da içinde olduğu araçta bulunan bomba tozlarının benzeri Habeş’e ait konfeksiyon atölyesinde de tespit edildi.

Saldırı sonrası bayraklarla donatılan İstiklal’de 6 kişinin yaşamını yitirdiği noktaya vatandaşlar karanfiller bırakıyor.  HAKAN AKGÜN