Gündem Kanser hastalarından ‘özel hastane’ çağrısı

Kanser hastalarından ‘özel hastane’ çağrısı

21.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) özel hastanelerdeki bazı uygulamaları SGK’nın karşılamasına yönelik “kısmi branş” sözleşmesini kaldırmasından sonra 24 hastaneden 18’i SGK ile tüm branşları kapsayacak bir anlaşmaya gitmek yerine, sistemden tamamen çıktı. Böylece bu kurumlardaki kardiyoloji, kalp damar cerrahisi, tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi, doku organ nakli, oksijen tedavilerinde SGK güvencesi kalkmış oldu.

Kanser hastalarından ‘özel hastane’ çağrısı

Hande Atılgan Ankara - Sistemden çıkan özel hastanelerde tedavilerine devam eden hastalar karara tepkili. Zeynep Çalışan isimli bir meme kanseri hastası change.org üzerinden imza kampanyası başlattı ve kısa sürede 12 binin üzerinde destek buldu. Kampanyada şu ifadeler kaydedildi:

Haberin Devamı

“Bazı özel hastanelerle SGK’nın anlaşmasının bozulmuş olmasından dolayı 3,5 senedir hastalığımı takip eden doktora artık gidemiyorum, rapor yazdıramıyorum ve tahlillerimi yaptıramıyorum. Benim gibi birçok takipli kanser, kalp ve böbrek hastası, başlayan tedavisini yarım bırakmak, yeni hastane, yeni doktor aramak zorunda kalacak. En azından tedavisi başlayan hastalar için SGK’dan ve özel hastanelerden bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Devlet hastanelerinde bunca yığılma varken hayati tehlikesi yüksek hastalar olarak günlerce randevu almaya çalışarak, gittikleri kalabalık hastanelerde saatlerce sıra bekleyerek büyük mağduriyetler yaşamaktayız. Canımızı emanet ettiğimiz doktorları tek bir karardan sonra bırakmak zorunda bırakılıyoruz.”

Haberin Devamı

Bazı tedaviler devam edecek

SGK’nın konuya ilişkin duyurusunu sektörle paylaşan Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD), sözleşme imzalamayan hastaneler için 7 Haziran’a kadar tanınan süre çerçevesinde alınan şu kararları aktarmıştı: “7 Haziran öncesi takip alınması şartı ile; onkoloji ve radyasyon onkoloji tedavileri, 15 iş günü ile sınırlı randevu olmak koşulu ile girişimsel ve cerrahi işlemler (nakiller dahil), yatan hastalar, tedavileri tamamlanıncaya kadar SGK’ya fatura edilebilecek.”