Gündem Kansere karşı kişiselleştirilmiş tedavi

Kansere karşı kişiselleştirilmiş tedavi

20.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İlk kez Türkiye’ye gelen Dünya Aferez Kongresi, “CAR-T hücre tedavisi” ana temasıyla toplandı. Uzmanlar, geçen 10 yılda büyük ivme kazanan CAR-T gibi hücresel tedavi yöntemlerinin gelecek 10 yıl itibariyle geleneksel tedavi yöntemlerini yerinden edeceğini söyledi.

Kansere karşı kişiselleştirilmiş tedavi

HANDE ATILGAN- Dünya Aferez Birliği ve Avrupa Hemaferez Derneği’nin düzenlediği kongrede, kanserden, organ nakli reddine, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarından, TTP hastalarına kadar pek çok hastalık üzerine yapılan çalışmalar ele alındı. 

Haberin Devamı

LÖSEMİ DE SONUÇLARI...

Her türlü kan hastalığının tedavisinde başvurulan aferez, karbonmonoksit zehirlenmelerinden MS hastalığına kadar pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan bir yöntem. Kongreye katılan 31 ülkeden 5 kıtadan 600’e yakın uzmanın katıldığı kongrede, Birlik Başkanlığını Hollandalı meslektaşı Hans Vrielink’e devreden Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kök Hücre Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, Türkiye’nin aferez tedavilerinde dünyadan önde olduğunu söyledi. Altuntaş, “Klinik araştırmalar kapsamında multiple myeloma gibi hematolojik kanser hastalarında otolog ve allojenik CAR-T hücre çalışmalarını da başarıyla yürütmekteyiz. Avrupa’da 50’den fazla merkez, CAR T hücre tedavisi uygulama sürecinde. Tedavide standardı tükettiyseniz hekiminize klinik araştırmalara katılmak için gönüllü olduğunuzu ifade edin. CAR-T hücre tedavisi her derde deva değil, uygun hastaya uygun dozda uygun zamanda verildiği zaman önemli bir tedavi seçeneğidir. Lösemi, lenfoma sonuçları umut vaad etmektedir.”