Gündem Karlov suikastında tutukluluğa devam

Karlov suikastında tutukluluğa devam

17.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikastına ilişkin 28 sanıklı davaya Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Mehkeme, tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddetti.

Karlov suikastında tutukluluğa devam

Aralarında Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen’in de bulunduğu 28 sanıklı davanın dünkü duruşmasında altısı tutuklu 13 sanık hazır bulunurken bir sanık da SEGBİS sistemiyle katıldı.

Haberin Devamı

Sanık Hayreddin Aydınbaş, davanın bir cinayet davası olduğunu ancak “anayasal düzeni ihlal” suçundan yargılanmasına anlam veremediğini söyledi ve tahliye talebinde bulundu.

İddiaları reddetti

FETÖ’nün MİT mahrem yapılanmasında yer aldığı ileri sürülen eski Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) çalışanı Hüseyin Kötüce, eski MİT personeli Vehbi Kürşat Akalın’dan Karlov hakkında bilgiler istediği, koruması olup olmadığını sorduğu ve bu bilgileri üstlerine ilettiği iddialarını reddetti. İddianamedeki suçlarla ilgili dosyada somut bir delil bulunmadığını savunan Kötüce, “Büyükelçinin korumasız gezdiği gizli bir bilgi değil. Kamuoyuna açık bir bilgidir. Ben FETÖ üyesi olsam böyle ses getiren bir cinayetin işlendiği gün ailemle tatile gitmem, bu kadar rahat davranmam” diye ifade verdi. Örgütün şifreli haberleşme programı ByLock’u kullandığına yönelik tespiti de reddeden Kötüce, tahliye talebinde bulundu.

Haberin Devamı

‘Elçilik değiştirdi’

Karlov suikastının yaşandığı, “Gezgin Gözüyle Kaliningrad’dan Kamçatka’ya Rusya” fotoğraf sergisinin organizatörü sanık Mustafa Timur Özkan da serginin diğer iki organizatörünün Rusya vatandaşı olduğunu ve herhangi bir soruşturma geçirmediklerini iddia etti. Özkan, serginin açılış tarihinin 16 Aralık’tan 19 Aralık’a alınmasını Rus elçilik yetkililerinin istediğini, kendisinin açılış tarihinin değiştirilmesine ilişkin talebinin olmadığını öne sürdü. Hayatının hiçbir döneminde FETÖ’ye ve herhangi bir dini yapıya bağlı olmadığını savunan Özkan da, tahliye talebinde bulundu.

Mevlüt Mert Altıntaş’ın örgüt içinde “mahrem abisi” olduğu ileri sürülen sanık Şahin Söğüt de cinayeti azmettirdiği iddiasını reddetti. Diğer sanıklar Kaan Bülbül, Hasan Tunç, Ahmet Kılınçarslan, Kadir Şamlı, Oğuzhan Öztürk, Sercan Başar ve Ramazan Yücel de beraat talebinde bulundu.

Verilen aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddedip yargılamayı 6 Eylül’e erteledi.