Gündem Kasım fırtınası İstanbul’u vurdu

Kasım fırtınası İstanbul’u vurdu

30.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Fırtına ve sağanak, İstanbul dahil birçok ilde hayatı felç etti. Gemiler karaya oturdu, tekneler alabora oldu, çatılar uçtu, yollar göle döndü. İstanbul, Kağıthane’de fırtınanın yıktığı direk kurye Muhammed Ela’nın ölümüne neden oldu.

Kasım fırtınası İstanbul’u vurdu

Kasım ayının son günlerinde Türkiye’yi esir alan sağanak yağış ve fırtına etkisini sürdürüyor. İstanbul’da etkili olan sağanak ve fırtına nedeniyle devrilen direğin altında kalarak ağır yaralanan 1 kişi hayatını kaybetti. Çatıları uçuran, ağaçları deviren, deniz ulaşımını durduran fırtınanın ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), ilçe ilçe yağış oranlarını paylaştı. İBB’nin sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşıma göre dün saat 16.00’a kadar en fazla yağış metrekareye Sarıyer (76 mm), Şişli (71,2 mm), Beylikdüzü (60,2) ve Çatalca’ya (59,9 mm) düştü. Güngören 59,8, Arnavutköy 57,3, Beykoz 55,2, Eyüpsultan ise 53 mm yağış aldı. Akşam yer yer etkisini artıran gök gürültülü sağanak yağış sırasında Çamlıca Kulesi’ne yıldırım düştü. İstanbul Valisi Davut Gül, sosyal medya hesabından “Evini su basan ya da su basma riski bulunan hemşehrilerimiz 112 veya kaymakamlıklara müracaat ettiği takdirde misafir ediyoruz, geçmiş olsun” dedi. İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada, İstanbul’da yaşanan olaylar ise şu şekilde sıralandı: 

Haberin Devamı

■ Ekiplerimiz, İstanbul genelinde 9 su baskını, 27 çatı uçması, 43 ağaç devrilmesi, 1 toprak kayması, 66 tehlike arz eden parça ve 2 direk devrilmesi olmak üzere toplam 148 olaya müdahale etmiştir. 

■ Bakırköy, Zeytinburnu sahilinde “Kadriye Ana” isimli yakıt yüklü gemi karaya oturmuş olup, gemi mürettebatı tahliye edilmiştir. Olayda yaralı ve can kaybı bulunmamaktadır. 

■ Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa caddesi üzeri inşaat alanında meydana gelen toprak kayması sonucunda 3 gecekondu tedbir amaçlı boşaltılmıştır.” 

Dere taştı, Silivri göle döndü

■ Silivri’de dere taştı. Dere yatağının çevresindeki ev ve yolları su bastı. Mimar Sinan Mahallesi’ndeki Altınorak Sitesi’ndeki birçok ev de su içinde kaldı. Yaralanan ya da mahsur kalan olmadı. Belediye ekipleri bölgeye gelerek tahliye çalışması başlattı. 

Haberin Devamı

■ Kartal Dragos sahilinde olumsuz hava koşullarının etkisi ile 1 tekne battı. 

■ Sarıyer'de kullanılmayan 3 katlı tarihi ahşap bina yola doğru çöktü. Olayda şans eseri yaralanan olmadı. Bakırköy’de sahil yolunu su bastı mahsur kalan 3 araç kurtarıldı. 

■ Arnavutköy’de Alibeyköy deresi taştı, evleri ve bahçeleri su bastı. 

■ Sultanahmet’te bulunan tarihi bir bina şiddetli yağmur sonrası çöktü. Ekipler, binanın etrafında güvenlik önlemi aldı. 

Aydınlatma direği üzerine düştü

İstanbul’da etkili olan fırtınada hayatını kaybeden Muhammed Ela’nın kurye olduğu öğrenildi. Olay, gece saat 01.30 sıralarında Kağıthane 4. Levent, Emniyetevler Mahallesi’nde meydana geldi. Yağış ve fırtınanın sürdüğü esnada 20 yaşındaki Muhammed Ela, cadde üzerindeki aydınlatma direğinin yanında durdu. Fırtınada yerinden sökülen direk Muhammed’in üzerine devrildi. Ağır yaralanan Ela, kurtarılamadı. Ela’nın cenazesi, defnedilmek üzere Kahramanmaraş’a gönderildi.

Asfalt patladı, hortum çıktı

HABER MERKEZİ - Sağanak ve fırtına birçok evin çatısı uçtu, ağaçlar devrildi, evleri  bastı... 

■ Bursa’da tarihi Hüsnügüzel Kaplıcası’nın bahçesindeki 250 yıllık anıt çınar ağacı fırtınaya dayanamadı. Devasa çınar kökünden koparak yola devrildi. Yıldırım, Osmangazi, Nilüfer, Kestel ve Gürsü ilçelerinde okulların bir günlük tatil etti. 

Haberin Devamı

■ Yalova, Çınarcık’a bağlı Esenköy beldesinde beton blok kara yoluna düştü. 

■ Edirne, Keşan’da lodos nedeniyle ağaçlar, yollara ve araçların üzerine düştü. 

■ Tekirdağ,  Şarköy’de dereler taştı. Camikebir Mahallesi’nde bir binanın çatısına yıldırım düştü. Çorlu’da yollar göle döndü,. 

■ Çanakkale ve ilçelerinde etkili olan hortum nedeniyle, Ayvacık ilçesinde elektrik direkleri yollara devrildi, evlerin çatıları uçtu, prefabrik yapılar zarar gördü. Yenice ilçesinde etkili olan sağanak yağış sonrası yol çöktü. 

■ Konya, Meram’da 2 katlı binanın giriş katında yaşayan Hüseyin Acar (53) ile eşi Gülbahar Acar (58) karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybetti.  

■ Balıkesir, Ayvalık’ta bazı küçük balıkçı tekneleri battı. Edremit’te ise yağmur sularından mahsur kalanlar itfaiye erlerinin sırtında taşınarak kurtarıldı. 

Aramalar sürüyor

Trabzon’da, limanda cep telefonuyla görüntü çekerken fırtına kaynaklı dalgaların sürüklediği denizde kaybolan lise öğrencileri Uğurcan Korkmaz (16) ve Emir Berke Aşık’ı (16) arama kurtarma çalışmaları da sürüyor. Rize, Ardeşen’de odun toplamak için gittiği sahilde dalgalara kapılıp, kaybolan Zeynep Bekar’ı (52) arama çalışmaları da sürüyor. Zonguldak, Ereğli’de batan geminin kayıp 7 mürettebatını arama çalışmaları da devam ediyor.