Gündem Kayseri'de 'Şuşa Azerbaycan Evi' törenle açıldı! 'Bütün dünya için bir örnektir'

Kayseri'de 'Şuşa Azerbaycan Evi' törenle açıldı! 'Bütün dünya için bir örnektir'

07.04.2024 - 19:31 | Son Güncellenme:

Kayseri'de, Talas Belediyesi tarafından Azerbaycan Kardeşlik Parkı'na yaptırılan Şuşa Azerbaycan Evi, düzenlenen törenle açıldı. Azerbaycan Diaspora Bakanı Fuad Muradov, "Türkiye- Azerbaycan kardeşliği bütün dünya için bir örnektir" dedi.

Kayseride Şuşa Azerbaycan Evi törenle açıldı Bütün dünya için bir örnektir

Azerbaycan'ın kültür başkenti Şuşa ile Kayseri'nin 'kardeş şehir' olmasından sonra başlayan ikili ilişkiler çerçevesinde Talas ilçesi Yenidoğan Mahallesinde 20 bin metrekare alana sahip Azerbaycan Kardeşlik Parkı içine Şuşa Azerbaycan Evi inşa edildi. Yapımı tamamlanan evin açılış törenine, Azerbaycan Diaspora Bakanı Fuad Muradov, AK Parti Kayseri milletvekilleri Murat Cahid Cıngı, Sayın Bayar Özsoy, Azerbaycan Şuşa Valisi Aydın Karimov, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın ve davetliler katıldı. Törende konuşan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, "20 bin metrekarelik bu alanın Azerbaycan Kardeşlik Parkı olarak açılışını yapmıştık. Aynı gün Şuşa Azerbaycan Evi'nin temelini atmıştık. Şimdi de açılışını yapıyoruz. Şuşa Azerbaycan Evi'nde Azerbaycan kültürünü, geleneğini yansıtan çok sayıda obje, fotoğraf ve eser bulunuyor. Mimarisini de Şuşa Kalesi'nden esinlenerek hayata geçirdik. Kayseri ile Şuşa arasındaki kardeş şehir ilişkisinin en anlamlı ve özel yansımalarından biri olduğunu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kayseride Şuşa Azerbaycan Evi törenle açıldı Bütün dünya için bir örnektir

'HAYALLERİ GERÇEKLEŞTİRDİK'

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ise "Hocalı katliamındaki rakamları duyunca içimiz ürperiyor. Karabağ önce elden gitmiş ve sonrasında elhamdülillah zafere koşuluyor, o topraklarımız geri alınıyor. Bunlar bizler için hayaldi. Sadece okuyorduk, yazıyorduk ve konuşuyorduk ama çok şükür hayalleri gerçekleştirdik. Böyle anlamlı bir projeye imza atan Talas'ımızın değerli başkanına teşekkür ediyorum. İnşallah bir olacağız, diri olacağız, iri olacağız. Hep beraber Türkiye, Azerbaycan, Şuşa ve Kayseri olacağız diyoruz" ifadelerini kullandı.

'İKİ KARDEŞ ŞEHİR ARASINDA İLK PROJEYİ HAYATA GEÇİRİYORUZ'

Azerbaycan Şuşa Valisi Aydın Karimov da "Biz bir devlet iki milletiz. Bugün de bu örneği gösteriyoruz. 44 gün devam eden meydan muharebesinde kazanılmış şanlı zaferin ardından işgalden kurtarılan Şuşa şehri ile Türkiye'nin şehirleri, kardeşlik kurulmasına büyük önem vermiştir. Son 3 yılda Şuşa şehri ile 9 şehir arasında kardeşlik ilişkileri kurulmuştur. Bunlardan ikisi Kayseri ve Erzurum'dur. Bugün Azerbaycan Kardeşlik Parkı'nda mevcut olan sarsılmaz bağlarımızı daha da güçlendirmekle beraber, iki kardeş şehir arasında ilk projeyi hayata geçiriyoruz. Buradaki temennimiz bu tür ortak proje sayılarının artırılmasıdır" dedi.

Haberin Devamı

Kayseride Şuşa Azerbaycan Evi törenle açıldı Bütün dünya için bir örnektir

'KARABAĞ SAVAŞI HER BİR TÜRK İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR TARİH'

Azerbaycan Diaspora Bakanı Fuad Muradov ise şöyle konuştu:

"Bugün açılışını yaptığımız Şuşa Azerbaycan Evi, bizim devletimizin destek olduğu 29'uncu Azerbaycan Evi'dir. 15 ülkede Azerbaycan Evi açıldı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne, Talas Belediyesi'ne, derneklerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Karabağ Savaşı her bir Türk için çok büyük bir tarih. Bu tarihi, biz Türk kardeşlerimizle birlikte yazdık. Her birinize bugünlerde bizle olduğunuz için çok teşekkür ederiz. Türkiye- Azerbaycan dostluğu tarihi bir dostluktur. Türkiye- Azerbaycan kardeşliği bütün dünya için bir örnektir. Talas'ta açılan Azerbaycan Evi, bizim diğer Azerbaycan evleri için büyük örnek olacaktır. Biz bugün başkanlarımızı ziyaret ettik. Ben inanıyorum ki bu açılan Azerbaycan Evi, bizim diğer Azerbaycan evlerine de büyük örnek olacaktır."

Haberin Devamı

Kayseride Şuşa Azerbaycan Evi törenle açıldı Bütün dünya için bir örnektir

DEVLET FİLARMONİ ORKESTRASI ŞARKI VE DANS TOPLULUĞU SAHNE ALDI

Kayseri'de, Talas Belediyesi tarafından Azerbaycan Kardeşlik Parkı'na yaptırılan Şuşa Azerbaycan Evi'nin, düzenlenen törenle açılmasının ardından, Nahçivan devlet sanatçılarından oluşan Devlet Filarmoni Orkestrası Şarkı ve Dans Topluluğu sahne aldı.

Erciyes Kültür Merkezi’nde düzenlenen şarkı ve dans topluluğu gösterisine, Azerbaycan Diaspora Bakanı Fuad Muradov, Bakan Yardımcısı Valeh Hacıyev, Şuşa Valisi Aydın Kerimov ile Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın ve çok sayıda davetli katıldı. Şuşa’dan Kayseri’ye selam getirdiklerini belirten Azerbaycan Diaspora Bakan Yardımcısı Hacıyev, "44 günlük vatan savaşında Karabağ'ın tam olarak alınması zafer bayramıdır. Şuşa, her Türk için bir zafer sembolüdür. Türk’ün zaferidir. Türk’ün bileği bükülmez, iki kardeş millet olarak birlikte yürümeye devam edeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Kayseride Şuşa Azerbaycan Evi törenle açıldı Bütün dünya için bir örnektir

Protokol konuşmalarının ardından Nahçivan Devlet Filarmoni Orkestrası tarafından, 'Size selam getirmişem, sana kurban, söz olmasaydı, sarı gelin, neynim neynim ve Çırpınırdı Karadeniz' gibi pek çok sevilen eser seslendirildi. Dans topluluğu ise Azerbaycan'a ait yöresel dans gösterileri sergiledi. Topluğunun gösterisi, izleyiciler tarafından büyük beğeni aldı.