Gündem ‘Khalkedon’ tarihi yeniden yazılıyor

‘Khalkedon’ tarihi yeniden yazılıyor

13.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Haydarpaşa Garı’ndaki arkeolojik kazılarla opus sectile döşemeli özel bir konut, Azize Bassa Kilisesi, yaklaşık 12 bin altın, gümüş, bronz sikke bulundu. Bu sikkeler arasında MÖ 5. yüzyıla tarihlenen Kadıköy’ün ilk sikkelerinden bir tanesi de var

‘Khalkedon’ tarihi yeniden yazılıyor

Antik kaynaklarda ‘Khalkedon’ yani ‘Körler Ülkesi’ olarak tanımlanan Kadıköy’ün tarihi Haydarpaşa Garı’ndaki arkeolojik kazılarla Kadıköy’ün tarihi yeniden yazılıyor.

Haberin Devamı

Yaklaşık 3 yıldır devam eden kazılarda Helenistik döneme ait bir mezar, yeni bir çoklu mezar, bir döküm atölyesi ile peron alanı dışında Osmanlı dönemine ait bir çeşme, Bizans dönemine ait bir ayazma, 2’nci Dünya Savaşı zamanında kurulan bir sığınak bulundu. Kazılardan bugüne kadar 12 bini okunabilir 20 bin sikke bulundu.

ANIT MEZAR BULUNDU

Kazı alanın en eski eseri Helenistik döneme ait yani 3. yüzyılda inşa edilen mezar anıtı olduğu düşünülen bir kalıntı. Kare formuna yakın bir yapıda olan kalıntıda bir de mermer lahit bulunuyor. Bu mezar anıtının hemen yanında ise 5-6. yüzyılda yapıldığı düşünülen temiz su boruları da bulunuyor. Peronların kaldırılmasıyla birlikte kazılarda yeni bir çoklu mezar daha tespit edildi. Henüz çalışmaların devam ettiği orta Bizans dönemine yani         10-11. yüzyıllara ait mezarda 8 kişinin kemikleri bulundu. Kazılarda Bizans dönemine ait bir de ayazma bulundu. Halen su akan ayazmanın yapısı ise bloklarla desteklenerek korunuyor. Bunun yanı sıra Kadıköy’de bulunan Halid Ağa Çeşmelerin bir tanesi de gar sahasında bulundu. Osmanlı döneminde 1790 yılında yapılan çeşme, daha sonra 1836’da Adülmecit tarafından tekrar onarıldı.

Haberin Devamı

‘Khalkedon’ tarihi yeniden yazılıyor

ENDÜSTRİYEL MÜZE

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, “Toplam 140 bin metrekare bir kazı alanı hedefimiz var, bunun 68 binini tamamladık. Arkeolojik kazılarımız devam ediyor. 250’yi bulan işçimiz, 15 arkeoloğun denetiminde ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü’nün denetiminde koruma kurullarının kararları doğrultusunda çalışıyor. Bundan sonra sadece Haydarpaşa Garı değil, sadece tren değil, Haydarpaşa Garı ve arkeolojik bir kazı alanı, arkeolojik bir park, endüstriyel miras müzemiz diye 3 fonksiyon olmasını planlıyoruz. Toplam alanımız 475 bin metrekare. İşimiz bittiğinde sadece 75 bin metrekaresi demiryoluyla ilişkili alanlar olsun. Gerisinde açık hava müzesi, kapalı müzeler, sergi alanları ve seyir koridorları olsun. Bugüne kadar 255 milyon lira harcadık. Toplamda 700 milyon lirayı bulacağını öngörüyoruz. Bunlar tamamen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın bütçesiyle harcanıyor. Hedefimiz 2 yıl içerisinde tamamlamak” dedi.

Haberin Devamı

İLK KEZ ÇIKTI

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahim Asal, “Şu anda 45 alanda İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü arkeolojik kazı yapıyor. Ama bu kadar sikke, özellikle de geç Roma, erken Bizans sikkesine rastladığımız hiçbir alan yok. Yaklaşık 12 bin civarında şu anda tespitimiz. Bir de sadece sayı değil, verdiği bilgiler de çok önemli. Mesela Khalkedon’un ilk sikkelerinden biri, milattan önce 5. yüzyıla tarihlenen ilk sikkelerinden biri burada kazı sırasında tabakasında tespit edildi. Bu çok önemli bir şey. Daha önceden vardı bu sikkelerden ama bir kazıda ilk kez çıkıyor” diye konuştu.