Gündem ‘Kılıç, cemaatin ısrarıyla seçildi’

‘Kılıç, cemaatin ısrarıyla seçildi’

17.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Darbe girişimi sonrası ihraç edilen eski Yargıtay üyesi Mustafa Kılıç’ın yargılandığı davada tanık olarak dinlenen eski müsteşar Erdem, Kılıç’ın adının cemaat tarafından hazırlanan listede olduğunu söyledi

‘Kılıç, cemaatin ısrarıyla seçildi’

FETÖ’nün darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen eski Yargıtay üyesi Mustafa Kılıç’ın yargılandığı davada eski HSYK Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur, eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem ile eski Yargıtay üyesi İlhami Dal tanık olarak dinlendi.

Duruşmada ilk olarak FETÖ üyeliğinden tutuklanan, itirafçı olarak ifade verdikten sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Erdem tanık olarak dinlendi. 2010 yılındaki anayasa değişikliğinin ardından oluşturulan yeni HSYK’nın, Yargıtay ve Danıştay’a üye seçmek için 2011’de yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Erdem, Kurul’un cemaatçi üyeleri tarafından hazırlanan liste üzerinde çalıştıklarını söyledi. Erdem, sanığın da cemaat mensupları tarafından hazırlanan listede yer aldığını ve onların ısrarlı talebiyle üye seçildiğini anlattı.

FETÖ üyeliğinden tutuklanan, itirafçı olarak verdiği ifadeden sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Hamsici de tanık olarak verdiği ifadede, Yargıtay üyeliği seçiminde, örgüt mensubu HSYK üyelerinin seçilmesini istediği isimler arasında, Kılıç’ın da bulunduğunu söyledi.

‘5 üye çağrılmadı’

Hamsici, Yargıtay’a 2011’de yapılan üye seçimi öncesinde bu yapıya mensup HSYK üyeleriyle dönemin HSYK Genel Sekreteri Mehmet Kaya’nın evinde bir araya geldiklerini, bu toplantıya yapı ile ilişkisi olmayan Yargıtay ve Danıştay’dan seçilen 5 üyenin çağrılmadığını anlattı.

Tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile duruşmaya bağlanan Dal ise Kılıç ile üniversite yıllarından tanıştığını, o dönemde de örgütün sohbetlerine gittiklerini ileri sürdü. Yargıtay’a üye seçildikten sonra örgüt mensuplarının gruplara ayrıldığını, kendisinin grubunda Kılıç’ın da bulunduğunu anlatan Dal, bu toplantılarda, Yargıtay’daki seçimlerde kime oy verileceğinin grup sorumlusu tarafından kendilerine söylendiğini, para toplandığını ifade etti. Dal, Kılıç’ın da para verdiğini bildiğini söyledi.

Tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi ile duruşmaya bağlanan Okur da, Kılıç’ın yapı mensuplarınca Yargıtay’a üye seçilmek üzere önerilen isimler arasında yer aldığını dile getirdi.

Eski Yargıtay üyesi Mustafa Kılıç’ın, Yargıtay tetkik hakimi olarak görev yaparken o dönem çalıştığı daire başkanı tarafından istenmediğini, bu nedenle Sincan hakimi olarak atandığını anlatan Okur, “Üye seçimi sırasında ismi geçince bu nedeni bildiğim için itiraz ettim. Cemaatçilerin ısrarıyla listeye eklendi” dedi.