Gündem ‘Kilisenin bütün adamları’ Venedik’te

‘Kilisenin bütün adamları’ Venedik’te

04.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dün 72. Venedik Film Festivali’nde yarışma dışı bölümde gösterilen ‘Spotlight’, ‘Başkanın Bütün Adamları’nı (All the President’s Men, 1976) akla getiren bir araştırmacı gazetecilik filmiydi.

‘Kilisenin bütün adamları’ Venedik’te

‘Spotlight’, basın sorunlarının dünyanın dört bir yanında tartışıldığı bir dönemde gazeteciliğin önemini vurguladığı için basın gösteriminde büyük bir heyecan yaratıp jenerik çıkmadan alkışlanmaya başlandı. Venedik’in jüri başkanı, en son uzay macerası ‘Gravity’i yöneten Alfonso Cuaron ise, açılışta Avrupa’nın gündemine oturmuş göçmen sorunu hakkında “Bir Meksikalı olarak beni Avrupa’da hep evimde hissettirdiniz. Umarım ki aynı konukseverliği bütün göçmenlere gösterirsiniz,” dedi

Haberin Devamı

Basına sansürü işliyor

Yönetmen Thomas McCarthy ’nin yeni filmi ‘Spotlight’ gerçek olaylardan yola çıkıyor ve 2002’de The Boston Globe gazetesinin Pulitzer Ödüllü bir haberinin ortaya çıkışını sadece gazetecilerin araştırma sürecine odaklanarak anlatıyor. Bunu yaparken de gazete içindeki dinamikleri ve üstü kapalı baskıları gözler önüne seriyor. Globe’un dört kişiden oluşan araştırmacı gazetecilik birimi Spotlight, Katolik papazların çocuk tacizi skandalının boyunun büyüklüğünü, bunların üzerinin hukuki olarak örtülme mekanizmalarını, arkadaki sistemi zorlu ve uzun araştırmalarla haberleştiriyor.

‘Birdman’le birlikte kariyerindeki ikinci parlak döneme başlayan Michael Keaton’ın yanı sıra Mark Ruffalo, Rachel McAdams ve Liev Schreiber’ın rol aldıkları filmin basın toplantısında, yönetmen McCarthy ‘Başkanın Bütün Adamları’ gibi bir klasiği özellikle düşünmemeye çalıştığını, Sidney Lumet’den ilham aldığını belirtti. Yönetmen ayrıca Papa Francis’ten ümitli olsa da kilisenin değişmesinin zorluğunu iyice kavradığını vurguladı.

Haberin Devamı

Gazetecilikle de ilgili konuşan McCarthy, “Basın sadece ABD’de değil dünyanın her yerinde küçülüyor. Belki basına yapılanı durdurmak için geç kaldık. Filmimde gazeteciliğin ve basın özgürlüğünün önemini göstermeye çok gayret ettim” dedi.

Diğer yandan merak edilen Altın Aslan adaylarından ‘Beasts of No Nation” bekleneni vermedi. Başarılı ‘Jane Eyre’ uyarlaması ve popüler TV dizisi ‘True Detective’in ilk sezonunun yönetmeni Cary Fukunaga ’nın edebiyat uyarlaması yeni filmi ‘Beasts of No Nation’, öğretmen babası ve ailesiyle mutlu bir hayat süren Afrikalı bir çocuğun hayatının mahvolmasını ve çocuk asker olmasını konu alıyor. Agu adlı çocuğun ülkesini bilerek belirtmeyen film, Afrika’daki şiddet ortamını yaratan mekanizmalarla ilgilenmemesiyle eksik bir yapım.