Gündem Kimler değişecek kimler kalacak?

Kimler değişecek kimler kalacak?

11.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP’nin bu hafta yapılması planlanan toplantısında memnuniyet anketlerinin sonuçları ve mevcut belediye başkanlarının durumunun konuşulması öngörülüyor. Anketlerden çıkan sonuçlara göre, belediye başkanlarının kaderi belli olacak.

Kimler değişecek kimler kalacak

Mehtap Gökdemir - CHP’de yerel seçim nedeniyle Parti Meclisi (PM) toplantılarının sık sık yapılması planlanıyor. Geçen hafta toplanan PM’nin önümüzdeki günlerde yapılması beklenen toplantısında da mevcut belediye başkanları ile ilgili memnuniyet anketlerinin gündeme gelmesi ve sonuçları ile ilgili kararlar çıkması bekleniyor.

Haberin Devamı

CHP’de yerel seçimler için iki anket yaptırılıyor. Memnuniyet anketi sadece belediye başkanı üzerinden yapılıyor. Ankette “Belediye başkanından memnun musun? Geçmişte hangi partiye oy verdin? Bu pazar seçim olsa bu belediye başkanına oy verir misin, vermez misin? Değişsin mi, değişmesin mi? Değişirse, başka bir CHP’liye oy vermeyi düşünür müsün?” gibi sorular yer alıyor.

CHP anketten gelecek sonuçlarla mevcut belediye başkanı hakkında karar verecek. Anketten çıkan belediye başkanı aday olarak ilan edilecek. Eğer belediye başkanı anketten çıkamazsa onun yerine kimin aday gösterileceğine ilişkin ikinci bir anket yapılacak. Bu ankette başka aday adayları sorulacak.

CHP’de 11 büyükşehir belediye başkanından Ankara, İstanbul ve Aydın belediye başkanlarının tekrar aday gösterileceği açıklanmıştı. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise aday olmayacağını duyurdu. Adana, Antalya, Eskişehir, Hatay, İzmir, Mersin ve Tekirdağ belediye başkanlarının kaderini anketten çıkacak sonuçlar belirleyecek.

Haberin Devamı

Raporlar hazır

CHP, aday adaylarına yönelik il il rapor hazırlayacak. Her ilin aday dosyası olacak. Milletvekilleri ve PM üyelerinden oluşan ilk heyetler saha çalışmasında aday adaylarla yaptıkları mülakatlara ilişkin raporları 12 Aralık Salı günü teslim edecek. Raporlarda bölgeye ve aday adaylığı sürecine dair öne çıkan konular, riskler, fırsatlar ve öneriler yer alacak. Saha çalışmaları kapsamında sokak çalışmaları esnasında görüşülen toplum kesimlerinin görüşleri tek bir raporda ortaklaştırılacak. Bunun dışında meslek odaları, sivil toplum liderleri, bölgede etkin kişiler veya farklı toplumsal kesimlerin temsilcileri ile yapılan görüşmeler için birer saha formu doldurulacak. CHP bir önceki seçimde kıl payı kazandığı ya da kaybettiği yerleri ilk etapta açıklamayı planlıyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka başkanlığında Kadın Kolları MYK üyeleriyle toplantı gerçekleştirdi. Edinilen bilgiye göre Özel, yerel seçimlerde kadınlara ağırlık vereceğini, kadınlara destekçi olacağını söyledi. Özel, fermuar yöntemiyle belediye meclis üyeliklerinde kadın temsiliyetinin artırılacağını belirtti.

Haberin Devamı

‘Eş dost olmasın’

CHP’li kadınlar, “Evet, kadın diyoruz ama hangi kadın? Bu süreçte siz kadın diye önünü açarken birinin arkadaşı, dostu, eşi konumunda olmasın. Liyakat sahibi, nitelikli, nicelikli, bu işi yapabilecek kadın arkadaşlarımızın değerlendirilmesi gerekiyor. Özellikle vekilin kızı, onun eşi konumunda olmasın. Buna dikkat edilmeli” dedi. Özel’in de, “Haklısınız. Tabii ki doğrusu bu. Buna da uyulması gerekiyor” dediği öğrenildi.