Gündem Kimse kendine koltuk aramıyor

Kimse kendine koltuk aramıyor

18.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Henüz kimse aday olmazken Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kurmayları arasında söz düellosu yaşanıyor. İmamoğlu’na yakın kaynaklar “İstesek bugün olağanüstü kurultayı toplarız, ama yapmıyoruz. Kimse kendine koltuk aramıyor” dedi.

Kimse kendine koltuk aramıyor

Mehtap Gökdemir -  Seçimlerin ardından CHP’de başlayan “değişim” tartışmalarında henüz kimse doğrudan “adayım” demezken, Kemal Kılıçdaroğlu ve Ekrem İmamoğlu kurmayları arasında söz düellosu yaşanıyor. Parti kulislerinde CHP’li Bülent Kuşoğlu’nun, İmamoğlu ve Grup Başkanı Özgür Özel’e yönelik açıklamaları “hodri meydan içerikli uyarı” olarak yorumlanırken, İmamoğlu kurmaylarından yanıt gecikmedi. İmamoğlu’na yakın kaynaklar Milliyet’e yaptıkları değerlendirmede, “İstesek bugün olağanüstü kurultayı toplarız, ama yapmıyoruz. Çünkü amacımız bağcıyı dövmek değil. Kimse kendine koltuk aramıyor” dedi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na siyasi yasak istenen dava 30 Kasım’a ertelendi.

Haberin Devamı

‘Rakip çıkamaz’

PM ve MYK’nın kararları doğrultusunda takvimi başlatılan kurultayın ise kasım ayı ortasında toplanması bekleniyor. Değişim tartışmalarının gölgesinde ilerleyen süreçte, CHP kulisleri hem kurultay tarihi hem de kimlerin genel başkan adayı olacağına odaklanmış durumda. Parti kulislerinde kurultayın yerel seçim öncesi toplanacağı hatta kasım ortası olarak öngörülen tarihin bir miktar öne çekilmesinin mümkün olup olmayacağına yönelik değerlendirmeler yapıldığı konuşuluyor.

Seçimin ardından katıldığı ilk TV yayınında “Değişimin önünü açtık ben çıkıp ‘adayım’ demem. Ben bugüne kadar çıkıp adayım demedim. Partinin yetkili organları buna karar verecek” ifadelerini kullanan CHP liderinin de kurultayda aday gösterileceği vurgulanıyor. Değişim tartışmalarının fitilini ateşleyen çıkışı sonrası “CHP Genel Başkanlığına aday mısınız?” sorusuna, “Benim aday olduğum tek şey var, ülkemizde aynen İstanbul’da olduğu gibi bir değişim” yanıtını veren İmamoğlu’nun tavrı ise henüz belirsizliğini koruyor. CHP’li bazı kurmaylar, aday gösterilecek Kılıçdaroğlu’na kurultayda rakip çıkamayacağını, tek adaylı bir kurultay yaşanacağını savunuyor. Bazı kurmaylar ise, özellikle çevresinin İmamoğlu’nun aday çıkmasını çok istediğine işaret ederek, “Bugünkü havada aday çıkacağı yönünde” yorumunu yapıyor.

Haberin Devamı

‘Hodri meydan’

İmamoğlu’nun ardından değişim talebini dillendiren bir diğer isim de bu dönem Grup Başkanlığı’na seçilen Özgür Özel olmuştu. Özel’in yanısıra, Aytuğ Atıcı ve Gürsel Tekin’den de “adaylığa hazırız” tınılı açıklamalar gelmişti. İşte bu noktada Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu’ndan net bir çıkış geldi. Kuşoğlu, özellikle İmamoğlu ve Özel’in açıklamalarına yönelik, “Grup başkanımız o mevkide otururken, Ekrem Bey Büyükşehir Belediye Başkanı’yken, Genel Başkan’a karşı daha dikkatli olmalılar” dedi. Parti kulislerinde “uyarı içerikli hodri meydan” olarak yorumlanan bu sözlere karşı Özel, üslup rahatsızlığını dile getirirken, İmamoğlu’na yakın kaynaklardan da yanıt gecikmedi.

İmamoğlu’na yakın kaynaklar Milliyet’e yaptıkları değerlendirmede, “Biz istesek bugün olağanüstü kurultayı toplarız. Yapmıyoruz. Çünkü amacımız bağcıyı dövmek değil. Kimse kendine bir koltuk aramıyor” ifadelerini kullandılar. İmamoğlu hakkında dava süreçlerine dikkati çeken ve bunlara yeni davaların da eklenebileceğini belirten kaynaklar, “Çünkü itibar suikasti yapmaya çalışıyorlar” görüşünü dile getirdiler.

Haberin Devamı

Atıcı’dan ‘CHP için reçete’

CHP Parti İçi Eğitim Sorumlusu Aytuğ Atıcı ise kişisel blog sayfasından “CHP için reçete” başlığıyla kaleme aldığı bir yazı yayımladı. Atıcı, kurultayda kim seçilirse seçilsin yönetim anlayışı değişmedikçe ciddi değişikler olmayacağını ifade ettiği yazısında, “CHP’lilere bir kurtarıcı aramak yakışmaz. Bu nedenle yönetim sistemi üzerine konuşmamız daha uygun olacak” diyerek, “kurultay sürecinde” ve “tüzükte” acilen atılması gereken adımlara yönelik önerilerini sıraladı.

İlçe ve il kongrelerinin mutlaka çarşaf liste yapılmasını, büyük kurultay tarihin şimdiden belirlenip ilan edilmesini isteyen Atıcı, “Bu seçimlerin herhangi bir aşamasında Genel Merkez yöneticilerimiz ya da belediye yöneticilerimizin isimleri kullanılarak üye/delege iradesini etkileyecek girişimlere engel olunmalıdır. Buna uymayanlar hakkında disiplin süreci başlatılacağı açıkça belirtilmelidir” ifadelerini kullandı.