Gündem Kış saati uygulaması Türkiye'de ne zaman başlıyor, kalktı mı? Saatler ileri mi, geri mi alındı, alınacak mı?

Kış saati uygulaması Türkiye'de ne zaman başlıyor, kalktı mı? Saatler ileri mi, geri mi alındı, alınacak mı?

22.11.2021 - 13:05 | Son Güncellenme:

Son dakika haberleri arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kış saati uygulaması hakkında konuştu. Milyonlarca vatandaş Kasım Ayının son günlerini yaşarken, saatler geri mi alındı sorusuna cevap arıyor. Bakan Dönmez Türkiye'deki kış saati uygulaması hakkında açıklamalarda bulundu. Peki Saatler ileri ve ya geri alınacak mı?

Kış saati uygulaması Türkiyede ne zaman başlıyor, kalktı mı Saatler ileri mi, geri mi alındı, alınacak mı

Her yıl olduğu gibi bu yıl da kış saati uygulaması hakkında peş peşe sorular gelmeye devam ediyor. Vatandaşlar Türkiye'de kış saati uygulaması olacak mı öğrenmek istiyor. Kış saati uygulaması kalktı mı, devam mı ediyor Bakan açıkladı. Peki saatleri ileri mi, geri mi alınacak?

Haberin Devamı

KIŞ SAATİ UYGULAMASI TÜRKİYE'DE VAR MI, KALKTI MI?

Türkiye'de kış saati uygulamasına 2016'da başlandığını hatırlatan Dönmez, bugüne kadar elektrikte 6,82 milyar kilovatsaat tasarruf sağlandığını bildirdi.

Dönmez, bu tasarrufun parasal karşılığının 6 milyar lira olduğunu belirterek, "26 Mart 2019'da Avrupa Parlamentosu'nda gerçekleştirilen oylamayla AB de mevsimsel saat değişikliği uygulamasına son verilmesi önerisi kabul edildi." dedi.

YAZ VE KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Yıl içinde güneş enerjisinden daha fazla yararlanmak amacıyla ülke içinde ortak saat çizgisini mevsime göre değiştirme düşüncesi ortaya çıkmıştır. İlk kez Almanlar tarafından denenen bu metottan istenilen başarı sağlanınca pek çok ülke tarafından yapılmaya başlanmıştır. Türkiye'de yaz mevsiminde 3. saat diliminde yer alan (45° Doğu Boylamı) Iğdır'ın saati, kış mevsiminde ise 2. saat diliminde yer alan İzmit'in (30° Doğu Boylamı) yerel saati ortak saat olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle saatler yazın ileri kışın bir saat geri alınmaktadır.