Gündem Kızılay'dan Hatay'da hasat şenliği

Kızılay'dan Hatay'da hasat şenliği

23.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Hatay, Reyhanlı'da geçici koruma altındaki yabancı misafirler ve Türk vatandaşları için Türk Kızılayı'nın hayata geçirdiği Zirai Üretim Merkezi'nde hasat şenliği yapıldı. Seralardan toplanan muz ve çilekler sevgi evlerine gönderildi.

Kızılaydan Hatayda hasat şenliği

Gülden Çoktan - Türk Kızılay'nın Suriyeliler başta olmak üzere Türkiye’de bulunan yabancı ve Türk vatandaşları için hayata geçirdiği “Geçim Kaynağı Geliştirme” projesi meyvelerini verdi. Türk Kızılay’ı Reyhanlı Zirai Üretim Merkezi’nde dün hasat şenliği yapıldı. Serada düzenlenen hasat şenliğine Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, Hatay Vali Yardımcısı Erhan Günay, Kızılay Genel Müdürü Dr. İbrahim Altan, Reyhanlı Kaymakamı Yasin Öztürk, Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Hacıoğlu ve davetliler katıldı.

Haberin Devamı

Reyhanlı’da 20 dönüm arazi üzerine kurulan seraların hasat şenliğinde 1300 kursiyerin yetiştirdiği meyveler, çevredeki yetiştirme yurtları, sevgi evlerindeki çocuklara dağıtılırken geri kalanları ise satışı yapılmak üzere farklı illere gönderildi.

14 bin kadına meslek

Hasat şenliğine katılan Kızılay Genel Başkanı Kınık, insanların kendilerine yeter bir hale gelmeleri, hem kendilerinin hem ailelerinin geçimini sağlayacak yeterliliğe ulaşmasına katkı sağlamak istediklerini söyledi. Kızılay’ın verdiği meslek edindirme kurslarıyla sertifika verilen 22 binin kişiden 14 binin kadın olduğunu belirten Kınık, iki yıl önce faaliyet göstermeye başlayan projeyi anlattı:

“Muz seramız, Reyhanlı belediyemizin bize tahsis ettiği 20 dönüm alanımızda kuruldu. Katılımcılarımıza mesleki eğitimle muz yetiştiriciliğini, tarım ve hayvancılığı öğrettik. Kümesimiz, ağılımız, ahırımız var. Reyhanlı’daki bu çiftliğimizde yaklaşık 1300 kişi sertifikalarını aldı. Kendi seralarını kurabilecek yetkinliğe geldi. Burası aslında bir uygulama çiftliği. Uygulamalar sırasında o toprağın bereketiyle katılımcılarımızın alın teriyle çıkan ürünlerimizi de hasat edeceğiz. 14 bini kadının 4000'i Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Geri kalan kısmı ise toplum merkezlerimiz aracılığıyla bize sığınmış olan ve mesleki yetkinliği olmayan insanlardır. Çok boyutlu verdiğimiz mesleki eğitimler sayesinde şu an bu programlardan mezun olan 20 bin insan istihdam edilmiştir. 10 binin çalışma izninin alınmasında Kızılay destek olmuştur.

Haberin Devamı

Yetimlere el uzattık

Buradan elde edilen gelirlerle hem o faydalanıcılar onurlu bir hayat sürecekler hem de bu bölgede yaşayan yetim ve korumaya muhtaç olan vatandaşlarımızın ihtiyaçları giderilecek. Hem meslek edinmiş olduk hem de burada bir gelir elde etmiş olduk. Aynı zamanda ihtiyaç sahibi olan yetimlerimize el uzatmış olduk. Kızılay olarak 2022 yılını dayanışma yılı olarak ilan ettik. Üreterek ihtiyacımızı gidermek, çalışarak ihtiyacımızı gidermek ve en fazla sürdürülebilir olan yardım modeli. Karşılıksız yardımın yanı sıra bu modeli de özellikle de ihtiyaç sahibi olan coğrafyalarda, bölgelerde ve topluluklarda insanlarımızla buluşturmaya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

Kızılaydan Hatayda hasat şenliği

Seralarda eğitim alan kadınlar, bu projelerin sayısının artırılmasını istedi.

Projeler artsın

Serada çalışan Aslı İnci, tarımın en iyi bildikleri iş olduğunu söylerken, “Kızılay’dan memnunuz. Bize bu işi öğretti. Artık bu işi bildiğimiz için başkalarının yanında da çalışırız. Muz işine gündelik gidiyoruz. Ekonomik anlamda çok iyi geldi bize. Çalışmak güzel. Bu projelerin artmasını istiyoruz” dedi. Saniye Çağlar ise, çok uzun süredir serada çalıştığını belirterek, “Ev ekonomisine çok büyük katkısı oluyor. Çok iyi geldi bize. İyi ki böyle bir proje var. Bu projeye çok sevindik. Benimle gelmek isteyen çok arkadaşım var” diye konuştu.