Gündem Kobani’ye bomba yağıyor

Kobani’ye bomba yağıyor

04.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

20 gündür kuşatma altına aldığı Kobani’yi tank ve havan topu saldırılarıyla harabeye çeviren IŞİD’in bayram namazını Kobani kent merkezinde kılmayı hedeflediği belirtiliyor

Kobani’ye  bomba yağıyor

İslam Devleti adını alan IŞİD, Türkiye sınırına yakın bulunan Kürt kenti Kobani’yi kuşatma altında tutmaya ve kente ağır bir şekilde saldırmaya devam ediyor.
Kobani’ye yönelik başlatılan yoğun IŞİD saldırısı dün sabahın erken saatlerinde şiddetini arttırdı. Özellikle Kobani’de mazot tankerlerinin bulunduğu bölgeyi hedef alan saldırılarda meydana gelen patlamalar ve çıkan yangınlar, saatlerce kenti kara dumana boğdu. IŞİD, akşam üstü kente hakim bir tepede bulunan elektrik istasyonunu tankla vurdu. Baz istasyonu ve TV vericilerinin bulunduğu tepede saatlerce kapkara dumanlar yükseldi.
Al Jazeera’den Can Hasasu’nun Kobani’deki kaynaklara dayandırdığı haberinde IŞİD’in Kobani’nin merkezine 7 kilometre mesafede bulunan Tel El Münteze Tepesi’ni (Park Tepesi) ele geçirdiği belirtildi. Haberde YPG güçlerinin tepeyi kaybettikten sonra iki kilometre geriye çekilmek zorunda kaldığı vurgulandı.

Kente 60 bomba düştü
AP ajansı, YPG’nin IŞİD’in Kobani’nin doğusuna düzenlediği son saldırıyı geri püskürttüğünü ve bir tankı yok ettiğini duyurdu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise dün Kobani’ye en az 60 bomba düştüğünü duyurdu.
Ajans Türkiye sınırından sadece 500 metre ötede Kobani’nin batısına bir tank geldiğini belirtti. Kobani’nin savunma yetkililerinden İsmet Şeyh Hasan, ise IŞİD’in Kobani’ye roket saldırısında bulunduğunu ve ABD öncülüğündeki koalisyonun “üsler yerine tankları vurması gerektiğini” belirtti.

Bayram namazı planı
Çatışmalar şiddetini artırırken IŞİD’in bayram namazını Kobani kent merkezinde kılmayı hedeflediği bu nedenle Irak ve Suriye’nin diğer bölgelerindeki militanlarını da Kobani’ye kaydırdığı belirtiliyor.
Kobani’deki bazı aşiretlerin önde gelenlerinin ise gerek IŞİD’e gerek YPG’ye bayram süresince ateşkes çağrısında bulunduğu öğrenildi. IŞİD’in bu öneriyi kabul etmediği, bayramın ilk günü Kobani’yi ele geçirmesi halinde ikinci gün yeniden saldırılara başlayacağını açıkladığı iddia edildi.