Gündem Koca: Kovid hapını ücretsiz vereceğiz

Koca: Kovid hapını ücretsiz vereceğiz

24.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Koca, Kovid-19 ilacı, Molnupiravir’in Türkiye’de üretimi için sürecin başladığını, vatandaşa ilacı ücretsiz verileceğini söyledi. Koca, yeni kapanma olmayacağını kaydetti.

Koca: Kovid hapını ücretsiz vereceğiz

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün gerçekleştirilen Kabine toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Koronavirüs tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacının etkinliğine ilişkin araştırmaların anımsatılması üzerine Koca, pandemi döneminde birçok ilacın kullanıldığını vurgulayarak, “Bu ilaçların etkinliği de süreç içinde belli olmuş oldu. Bilim Kurulu vatandaşın erken dönemde uygun olabilecek ilaca erişimini sağlamak üzere tavsiyelerde bulundu. O dönemde ‘Favipiravir’in Türkiye’de üretimini yaptık” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’de üretilecek

Koca açıklamasının devamında da hafif ve orta dereceli koronavirüs vakalarının hastaneye yatış veya ölümle sonuçlanan ciddi vakalara dönüşmesini önlemeyi amaçlayan ABD’li ilaç devi Merck’in antiviral hapı Molnupiravir ile ilgili gelişmelerden de bahsetti. Koca, “Şimdi 2 ilaç üzerinde yoğunlaşıldı. ‘Molnupiravir’le ilgili izin alındı, bazı ülkeler de siparişini vermiş oldular. Bir de Pfizer ilacı var. Onlar ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Türkiye olarak vatandaşımızı erken dönemde bu ilaçlarla tanıştırma noktasında kararlıyız” bilgisini verdi. Koca, Molnupiravir’in Türkiye’de üretilmesine ilişkin duyuruda bulunduklarını kaydederek, şunları söyledi:

“Bunun için bize müracaat ederek ‘Biz bu ruhsatı verebiliriz’ dedik. Şu an bir firma var ama biz en az 45 firmanın üretmesini, bize müracaat ettiklerinde toplu ruhsatlandırma düşünüyoruz. Bu dönemde rekabetle en düşük fiyata mal ederek vatandaşı buluşturmayı hedefliyoruz. Şu an onunla ilgili ruhsat alındı. ABD 5.2 milyar dolarlık sipariş verdi. Birçok ülke ilaca erişim çabası içinde. Biz Türkiye olarak zorunlu lisans vererek Türkiye’de üretimini birden fazla merkezde yaparak vatandaşı en ucuz maliyetle ücretsiz bu ilaçla buluşturmayı hedefliyoruz, çok sürmeyecek.”

Haberin Devamı

Yeni kapanma yok

Fahrettin Koca, koronavirüs nedeniyle Avrupa’da yeniden kısıtlamaların hatırlatılması üzerine “Türkiye’de yeni dönemde kapatmalarla salgın yönetimi düşünmüyoruz. Yeni dönemde ‘Daha çok kişisel tedbirleri kişisel güvenlik çemberi ve aşıyı önemsiyor olacağız’ demiştim. Yine aynı şekilde yeni dönemde kapatmaları düşünmüyoruz. Yeni dönemde kişisel tedbirleri özellikle aşıyı son derece önemsiyoruz. Herkesin aşı olmasının önemli olduğunu yer yer yanlış algı ile ‘2 aşı neden korumuyor’ deniliyor. Benzer şekilde difteri, boğmaca, tetanoz beş kere yapılıyor; bir değil. Hepatit bir kere mi yapılıyor? Kovid aşısı olunca ‘bir tane niye korumuyor’ diyoruz. Aşının da koruyuculuk süresi var 6 ay oluyor, 8 ay oluyor.”

Eczanelerde yaşanan ilaç temin sorununa ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Koca, “Bakanlık olarak eczaneler, depo, üretici dahil olmak üzere ilaç takip sistemimiz var. Her basamağını yakın takip ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İlk onaylayan ülke İngiltere

İngiltere İlaç Düzenleme Kurumu (MHRA), Kovid-19 tedavisi için geliştirilen ve ağız yoluyla alınan bir ilaç olan Molnupiravir’e kullanım onayı verdi. Hap, Kovid-19 teşhisi konulmuş kırılgan hastalara günde iki kez verilecek. İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, tedavinin en kırılgan hastalar ve bağışıklığı çok zayıf olanlar için “çığır açıcı” nitelikte olduğunu söyledi. Javid, “Bugün, ülkemiz için tarihi bir gün. İngiltere, dünyada Kovid tedavisi için evde kullanılan bir ilacı onaylayan ilk ülke oldu” dedi.