Gündem Komşudan ABD vizesi almak mümkün mü?

Komşudan ABD vizesi almak mümkün mü?

13.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Büyükelçisi John Bass’ın “Türk vatandaşları başka ülkelerdeki ABD elçiliklerinden vize alabilir” açıklaması, vize almak isteyen Türk vatandaşlarını komşu ülkelere yönlendirdi. Ancak seyahat acentası yetkilileri, bu yöntemin geçersiz olduğunu  söylüyor.

Komşudan ABD vizesi almak mümkün mü

ABD ile Türkiye arasındaki vize krizi sonrası ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’ın önceki gün yaptığı “Türkiye dışında herhangi bir ABD büyükelçiliği veya konsolosluğunda vize başvurusu yapmak isterseniz yapabilirsiniz” açıklaması, vize almak isteyen Türk vatandaşlarında heyecan yarattı. Pek çok Türk vatandaşı başta komşu ülkeler olmak üzere yurt dışındaki Amerikan temsilciliklerinden vize alabilmek adına başvuruda bulunmaya hazırlanıyor. Ancak turizm şirketinin vize departmanı yetkilileri, “Başka ülkelerdeki Amerikan temsilcileri orada da farklı kriterler ortaya koyacaklardır. Vize vermek için oturum ya da çalışma izni isteyecekler” diyor.

Haberin Devamı

‘Red alacaktır’

Yurtdışına gidecek vatandaşların vize işlemleri için danışmanlık hizmeti sunan Güneş Travel vize departmanı görevlisi Zeren Yıldız, “Farklı ülkelerden başvuru talepleri bize de geliyor. Ancak biz bu taleplere yardımcı olamayız. Çünkü elemanlarımızın sadece Türkiye’de işlem yapma izni var. Mevcut durumda bir Türk vatandaşı örneğin, Gürcistan’daki Amerikan temsilciliğine gidip başvuruda bulunsa bile ben ret yanıtı alacağını düşünüyorum. Bence bu alternatif Türkiye’de yaşayan yerleşik yabancılar için geçerli olacaktır. Orada ikamet gibi belgeler isteyeceklerdir” dedi.

‘Yetki yok’

Ankara’da bulunan bir diğer vize hizmetleri sunan şirket yetkilisi Ayşen Seçkin, söz konusu durumun mümkün olmadığını belirterek, “O ülkede oturumunuz yoksa vize başvurusu yapamazsınız. Bu temel bir gereklilik. Siz Türkiye’de çalışıyorsunuz, vizeye başvururken çalıştığınız şirketin evraklarıyla işlem yapıyorsunuz. Türkiye’deki Amerikan elçiliği bunların kontrolü ve denetlenmesi konusunda yetkilidir. Ancak Azerbaycan’daki Amerikan elçiliği bu belgelerin denetlenmesi konusunda bir yetkiye sahip değil.

Haberin Devamı

Sizin başvuru yapacağız ülkede bir oturumunuz yoksa bu yol mümkün değil. Yanlış yönlendirilen pek çok insan olabilir bu süreçte. Örneğin, İran’da yaşayan İran vatandaşları Türkiye’den Amerika vize başvurusu yapıyor. Bunun sebebi, İran’da bir Amerikan temsilciliğinin olmamasıdır. Amerikan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’deki temsilciliğine İranlıların başvurusunu değerlendirme yetkisi vermiştir. İranlıların Türkiye’den vizeye başvurma sebebi tam olarak bu. Ancak Türkiye’de yaşıyorsunuz, Türkiye’de çalışıyorsunuz, ‘Ben Fransa’daki Amerikan elçiliğinden başvuru yapacağım’ diyemezsiniz. Amerikan Dışişleri, örneğin Sofya’daki temsilciliğini Türkler için yetkilendirirse belki o şekilde olur” diye konuştu.

Maliyetli

Bir diğer danışmanlık şirketi temsilcisi Gülay Yetkin ise “Her ne kadar vizesiz gidilen bir ülkeden yapılacak olsa bile bu başvuru hem daha pahalıya mal olacak hem de sonuncunda ret yanıtı alınacak bir yöntem” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kıbrıs da bir alternatif mi?

ABD Lefkoşa Büyükelçiliği Kuzey Ofisi de KKTC’deki vize başvurularında hiçbir değişikliğe gidilmediğini açıkladı. ABD vizesi almak isteyenler Türkiye’den KKTC’ye giderek ABD vizesi başvurusu yapabilir. Yetkililer, prosedür olarak bunun önünde bir engel bulunmadığını belirtse de Türk vatandaşlarından başvurulan ülke tarafından düzenlenmiş oturum izninin sorulabileceğini hatırlattı.

Vizeder’den olumlu açıklama

Vize Derneği (Vizeder) Başkanı Murat Eryener ise Ukrayna ve Gürcistan üzerinden vize başvurusu yapılabileceğini öne sürdü. Eryener, “Bir ülkede Amerikan vizesine başvurmak için o ülkenin halkından olma şartı aranmakta fakat Amerika bazı özel durumlarda diğer büyükelçilik ve konsolosluklardan da vize başvurusu yapmaya imkan tanımakta. Daha önce Rusya ve Belarus örneğinde gördüğümüz bu durum şimdi de ülkemiz için geçerli. Gürcistan ve Ukrayna’da yaşamlarını sürdüren Türk vatandaşlarına Amerikan vizeleri konusunda yardımcı olduk. Şimdi de Türkiye’den başvuracak Türkler için aynı yol izlenebilecektir. Vize başvurusu yapılması için başvuru sahibinin gerekli belgeleri hazırlaması, pasaport teslimi için temsilci kişiye vekalet vermesi ve mülakat günü bir günlüğüne o ülkeye gelmesi yeterli. Ayrıca ülkeye giriş ve çıkışta sadece kimliğin yeterli olması da vize almak isteyenlere ayrı bir kolaylık sağlıyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Oturum gerekir’

Yurt dışında İstanbul’a en yakın ABD elçiliği, 555 kilometre mesafedeki Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da bulunuyor. ABD’nin Sofya’daki elçiliğine, vizeye başvurmak isteyen bir vatandaş olarak gönderdiğimiz e-postaya ise, genel olarak, vize başvurucularının herhangi bir ABD Büyükelçiliği ya da konsolosluğunda randevu planlayabilecekleri ancak o ülkede daimi ikametgahının olmaması durumunda vize almanın zor olabileceği yanıtı verildi. Elçilik açıklamasında, “Vize isteyenler herhangi bir ABD Büyükelçiliği ya da konsolosluğunda randevu planlayabilirler ancak kişi daimi ikametgahının dışında bir ülkede vize almanın zor olabileceğinin farkında olmalıdır” denildi.

Haberin Devamı