Gündem Koronavirüs vakalarındaki artışa uzmanların yorumu: Freni patlak otobüs gibi

Koronavirüs vakalarındaki artışa uzmanların yorumu: Freni patlak otobüs gibi

31.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ülke genelinde günlük vaka sayısı son 30 günde dörde katlanıp 30 bini geçti. Hastanelerde yoğun bakım ünitelerinde yataklar doldu. Ölüm oranları da yüzde 77 arttı. Uzmanlar “Freni patlak otobüste yokuş aşağı gidiyor gibiyiz” diyor

Koronavirüs vakalarındaki artışa uzmanların yorumu: Freni patlak otobüs gibi

MERT İNAN İstanbul

Haberin Devamı

Kovid-19 salgınında üçüncü dalganın içine giren Türkiye’de tablo her geçen gün kötüye gidiyor. Son 30 günde vaka sayıları neredeyse dörde katlanmış durumda. 1 Mart günü ülke genelinde en az 9 bin 891 Kovid-19 vakası tespit edilirken, 8 Mart’ta tespit edilen vaka sayısı 13 bin 215, 15 Mart’ta ise 15 bin 503 kişi olmuştu. 23 Mart’ta 26 bin 182 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıkarken, önceki gün ülke genelindeki toplam vaka sayısının 32 bin 404’e ulaştığı duyuruldu.

Ortaya çıkan tabloyu Milliyet’e değerlendiren uzmanlar ağır hasta ve ölümlerin 65 yaş üzeri vatandaşları değil, 40-60 yaş arasındaki grubu vurduğunu söyledi. 65 yaş üstü vatandaşların yüzde 30’luk diliminin aşı olmaktan kaçındığını belirten bilim insanlarının ortak görüşü, başta sosyal medya olmak üzere olumsuz aşı algısı yaratan hesap ve kişiler hakkında yasal süreç başlatılarak, bu yayınların bir an önce önüne geçilmemesi yönünde.

Haberin Devamı

Tehlikeli yükseliş

“Şu an pandemi hastane yatakları ve yoğun bakımlar dolu” diyen göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, “Hasta sayısı geçen zirveye yakın ama eğri yukarı doğru devam ediyor. Bu hızla devam ederse geçen zirveleri aşacağı net olarak görülüyor. Ülkemizde şu anda bir çok değişik mutasyon var. En hakim olanı İngiliz tipi mutasyon. Bu mutasyonların hepsi ilk virüse göre daha bulaştırıcı ve gençler ile çocukları etkiliyor. Böyle giderse gereksiz yere birçok genç insan hayatını kaybedebilir. Freni patlak bir otobüste yokuş aşağı gidiyor gibiyiz” uyarısında bulundu.

Aşı çadırı önerisi

İstanbul Aile Hekimleri Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Tamur ise, yaşanan tabloyu özetlerken şunları söyledi:

“Yirmi gün önce takipli üç hastam varken, bu sayı 40’a çıkmış durumda. Şu an 20 hastam pozitif, 20 kişi de temaslı olarak takibimde. Ancak asıl sorun, hastaların temaslıları gizlemesi. Ağır hastalık tablosu artık 40-60 yaş arası grup ve kadınlarda da yoğun olarak görülüyor. Her mahalleye, bir aşı çadırı ve bir ambulans şeklinde harekete geçilmeli. Ülkenin güvenliği ve halk sağlığını korunması için yasal düzenlemeye gidilerek başta sosyal medya olmak üzere aşı karşıtı söylem ve içeriklerin önüne geçilmesi şart.”

Haberin Devamı

‘Aşı talebi yükseltilmeli’

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip de, şimdiye kadar iki doz aşı olanların genel nüfusa oranının yüzde 10’u geçmediğini söyleyerek, “65 yaş üzeri vatandaşların yüzde 30’unun halen aşı olmaması toplumsal bağışıklanma açısından büyük sorun. Vatandaşlar, aşının yan etki yapacağına dair gereksiz bir korku ve panik içerisinde. 15 gün içinde İstanbul’daki sağlık kurumlarındaki yoğun bakım servisleri dolabilir. Virüs, artık 40-60 yaş arasındaki insanları yaşamdan koparmaya başladı. Aşı talebi mutlaka yükseltilmeli. Sağlık çalışanları tükenmiş durumda” diye konuştu.

‘Hukuki süreç başlatılmalı’

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşı karşıtı insanlar hakkında devletin hukuki sürec başlatması gerektiği inancında: “Aşı olmamaya yönlendiren kişi ve sosyal medya hesaplarına karşı halk sağlığını tehlikeye atılması nedeniyle yasal yaptırımlar uygulanması gerekiyor. Salgınla başka türlü başa çıkmamız mümkün olmaz.”

Haberin Devamı

İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy da “Aşı karşıtı söylemler, toplumsal sağlığı tehdit eder duruma geldi. Gerekli yasal müdahalenin olması şart. Hiçbir uzmanlığı olmayan kişiler toplumu yanlış yönlendiriyorlar. Bilimsel dayanağı olmayan iddiaları ortaya atmak halk sağlığını tehdit etmektir” diye konuştu.

‘Ölümler % 77 arttı’

Halk sağlığı uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz ise, “Ölüm oranları bir haftalık sürede yüzde 77 artış gösterdi. 15-21 Mart tarihleri arasında 572 kişi, Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirirken, 22-29 Mart haftasında bu sayı bin 169’a çıktı. Önceki dönemlerde böyle bir ölüm artışı görmemiştik. Hastalık gençlerde daha ağır seyrediyor. Aşılanma konusunda soru işaretlerini ortadan kaldıracak çalışmalar başlatılmalı. Endişe etmemiz gereken ölüm sayılarındaki artış. Şu an için ülke genelinde İngiliz varyantı yaygın ve virüs çok hızlı bulaşıyor” ifadelerini kullandı.