Gündem Korsanlar Türk gemisini kaçırdı

Korsanlar Türk gemisini kaçırdı

24.03.2010 - 00:30 | Son Güncellenme:

Somalili deniz haydutları, Türk şirketine ait Malta bayraklı FRIGIA adını taşıyan kuru yük gemisini kaçırdı. 19’u Türk, 2’si Ukraynalı toplam 21 personelin bulunduğu gemi, firkateynlerin koruması altında tehlikeli bölgeyi geçtikten sonra açık denizde ele geçirildi

Korsanlar Türk gemisini kaçırdı

Denizcilik Müsteşarlığı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’nden dün yapılan açıklamada, geminin dün saat 03.37’de “Gemi Güvenlik Alarm Sinyali” gönderdiği belirtildi. Malta bayraklı FRIGIA isimli kuru yük gemisinin İsrail’den Tayland’a gübre taşıdığı, 20 Mart Cumartesi günü saat 13.30’da Çin konvoyu ile yaptığı riskli bölge geçişini tamamladığı ve varış limanı olan Tayland’a devam ettiği sırada deniz haydutları tarafından kaçırıldığı kaydedildi.
Açıklamada, geminin rotasının Türkiye saati ile 08.37’de Sokotra Adası’nın 720 deniz mili doğusunda iken 262 dereceye döndürüldüğü ve saat 11.08 itibarıyla bu rotada Somali’nin EYL Limanı istikametine hareket halinde olduğu ifade edildi.

‘Hayati tehlike’ uyarısı
Denizcilik Müsteşarlığı’ndan akşam saatlerinde yapılan ikinci yazılı açıklamada, gemi mürrettebatıyla temas kurma girişimlerinin hayati tehlikelere neden olabileceği uyarısında bulunuldu. Açıklamada, geminin saat 14.08 itibarıyla 257 rotasına 13 knot süratle tahmini olarak Somali’nin EYL limanına hareket ettiği kaydedildi.
Geminin İzmir merkezli işletmecisi Karya Denizcilik şirketi yetkilisi kaptan Ayhan Uğurlubay, “Gemi askeri konvoyda, Gediz ve Gelibolu firkateynleri eşliğinde tehlikeli bölgeden geçti. Askeri konvoydan ayrıldıktan 1 gün sonra Somali’nin 1 mil açığında Hindistan’a 600 mil uzakta olay meydana geliyor” dedi.
Personel ailelerinden kendilerini arayanlara bilgi verdiklerini, gemide kadın personel bulunmadığını kaydeden Uğurlubay, “Yıllardır bölgede taşımacılık yapıyoruz. Bütün güvenlik tedbirleri alınmıştı. İlk kez bu kadar açıkta gemi kaçırıldı” diye konuştu. ‘Frigia’ adlı geminin kaptanlığını Ümit Savaş, 2’nci kaptanlığını Tolga Toksöz, kaynakçılığını Dursun Karabulut, dördüncü mühendisliğini Turgay Gürel, çarkçıbaşılıklarını Zeynel Gürel ve Birol Kahraman’ın yaptığı belirtildi. Çarkçıbaşılardan Kahraman’ın, İzmir’in Menemen İlçesi’nin kapatılan beldesi Emiralem’in eski Belediye Başkanı olduğu ortaya çıktı.

Bir gemi daha kaçırıldı
Bu arada, Somalili korsanların, dün Mısır’dan İran’a gitmekte olan İngiliz Virjin Adaları’na ait Bermuda bandıralı Talca isimli kargo gemisini içindeki 23 mürettebatıyla birlikte Umman açıklarında ele geçirerek kaçırdığı bildirildi.

Haberin Devamı

‘Korkmasınlar’ tavsiyesi
Aden Körfezi’nde korsanlar tarafından kaçırıldıktan sonra 89 gün rehin kalan Horizon 1 gemisinin sahibi Horizon Denizcilik’in Personel Müdürü Ömer Özgür, FRIGIA personelinin ve yakınlarının endişe duymaması gerektiğini belirterek, “Tek dertleri para almak, personele de iyi davranıyorlar çünkü personele zarar gelirse başlarına büyük dert geleceğini biliyorlar” dedi.
Özgür, kendi tecrübelerine dayanarak FRIGIA adlı geminin personeline şu önerilerde bulundu: “Hem personel hem de Türkiye’deki yakınları soğukkanlı olsun. Personelin kılına zarar gelse bir daha para alamayacaklarını biliyorlar, bu yüzden çok iyi davranıyorlar. Bizim personel için kuzu bile çevirmişlerdi.
Şirket yetkilileri dedikleri hiçbir şeyi kabul etmesinler ve güvenlik birimleriyle sürekli irtibatlı olsunlar. Biz onlarla irtibat kuramıyor, onlar bizi aradıkça görüşüyorduk.”