Gündem Kredi desteği yüzde 50 artıyor

Kredi desteği yüzde 50 artıyor

11.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esnaf Buluşması’nda esnafa kredi destek paketinin limitinin 50 milyar lira ilaveyle toplam 150 milyar liraya çıkartılacağını açıkladı. Erdoğan Altılı Masa’ya da “Altı kaptan bir gemiyi batırır” eleştirisinde bulundu.

Kredi desteği yüzde 50 artıyor

Aslıhan Altay Karataş- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, esnafla buluşmasında daha önce 100 milyar lira olarak açıkladığı kredi destek paketinin limitini artırdı. Erdoğan, “Esnafımızın çok büyük teveccüh gösterdiği bu destek paketinin limitini 50 milyar lira ilaveyle toplamda 150 milyar liraya çıkartıyoruz” dedi. Altılı Masa’ya yönelik eleştirilerini de sürdüren Erdoğan, “Herkes bir aday ismi beklerken masadan çıka çıka ülkeyi 6 kişiyle yönetecekleri kararı çıktı. Bu ülkenin ve halkın hiçbir hayati meselesinde kendi özgür iradesiyle karar alamayacak birini millet niye Cumhurbaşkanı diye başına geçirsin ki! Oyu millet verecek, ülkeyi 6 tane kayyum yönetecek. Bir tane davula 6 tokmak birden inecek. Yok öyle yağma, bu millet bu oyunu bozar arkadaş” diye konuştu. ATO Congresium’da “Yüz Yüze Türkiye Esnaf Buluşması” programına katılan Erdoğan, “Ahi duasıyla” bitirdiği konuşmasında özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

ÖNCE ESNAFIMIZA BAKIYORUZ: Devletimizin omurgasını esnaflarımızı merkeze alarak bina ettik. Yaşanan her kargaşa döneminden sağ salim çıkabilmemizi, kısa sürede toparlanıp yeniden ayağa kalkabilmemizi gizli gücümüz esnaflarımızın, ahilerimizin dirayetine ve gayretine borçluyuz. Hayatının bir döneminde esnaflık yapmış bir kardeşiniz olarak, biz de sizlerin içinden çıkarak buralara geldik. Ülkemizde işlerin nasıl gittiğini anlamak için önce esnaflarımıza bakıyoruz, orada huzur varsa, dirlik, şükür varsa tamam diyoruz. Sıkıntı görüyorsak şikâyet duyuyorsak hemen dikkatimizi öne çıkan meselelerin çözümüne yöneltiyoruz... Türkiye Yüzyılı’nı da esnaflarımızla birlikte inşa edeceğiz.

50 MİLYARLIK İLAVE: Şayet son 20 yılda esnafımıza verdiğimiz destekleri saymaya kalksak, saatler hatta günler sürer. Son olarak esnaflarımıza tahsis ettiğimiz 100 milyar liralık kaynak için Halkbank kredilerinin faiz oranını yüzde 9,5’tan 7,5’a indirdik. Cumhuriyetimizin 100. yılında 100 milyar lira esnaf kredisi parolasıyla hayata geçirdiğimiz destek paketinden şimdiye kadar 136 bin esnafımız faydalandı. Yaklaşık 3 ay gibi kısa sürede toplam 45 milyar liraya ulaşan kredi kullanım miktarı günden güne artıyor. Esnafımızın çok büyük teveccüh gösterdiği bu destek paketinin limitini 50 milyar lira ilaveyle toplamda 150 milyar liraya çıkartıyoruz.

Haberin Devamı

KREDİ ÜST LİMİTİNDEN: Ayrıca birinci ve ikinci risk grubunda bulunan ve hali hazırda esnaf başına 500 bin lira olan kredi üst limitinden, diğer risk gruplarındaki esnaflarımıza da haziran ayı sonuna kadar yararlanma imkânı getiriyoruz. Böylece binlere esnafımızın daha yüksek tutarda finansmana erişmesini temin ediyoruz. Halkbank’ta Paraf Troy esnaf kredi kartı harcamalarına 3 ay ödemesiz olmak üzere, toplam 12 ay vadeli ve yüzde 9,75 gibi düşük faiz oranıyla taksitlendirme yapabileceklerdir. Ayrıca Paraf Troy esnaf kartı olan esnafımızın kullandığı kredi kartı üst limitini de yüzde 50 oranında artırarak 100 bin liradan 150 bin liraya yükseltiyoruz.

‘Altı kaptan bir gemiyi batırır’

Haberin Devamı

Seçime kaldı şurada 4-5 ay, ama hala karşımıza çıkabilen veya çıkartılabilen bir aday yok. Bir masa kurmuşlar etrafında altı kişi gözüküyor, bir de gözükmeyen var yedinci. Bunun dışında kimler var bilmiyoruz... Herkes bir aday ismi beklerken masadan çıka çıka ülkeyi altı kişiyle yönetecekleri kararı çıktı. En iyi siz bilirsiniz, altı kaptan bir gemiyi batırır. Tek kaptan ile bir gemi gider, yedekler ayrı. İki şoför bir arabaya muhakkak kaza yaptırır... ‘Parlamenter sisteme tekrar geçeceğiz’ diyerek çıktıkları yolda, döndüler dolaştılar, sonunda dünyada eşi benzeri olmayan bir sistem icat ettiler. Bu ülkenin ve halkın hiçbir hayati meselesinde kendi özgür iradesiyle karar alamayacak birini millet niye Cumhurbaşkanı diye başına geçirsin ki! Oyu millet verecek, ülkeyi altı tane kayyum yönetecek. Bırakın davulun başkasının, tokmağın başkasının elinde olmasını, bir tane davula altı tokmak birden inecek... Bu modeldeki Cumhurbaşkanının, Anadolu’daki insanımızın kargaları uzak tutsun diye tarlasına koyduğu bostan korkuluğundan daha fazla iradesi, daha fazla şahsiyeti, daha fazla iktidarı olabilmesi mümkün mü?

Haberin Devamı

MİLLET BU OYUNU BOZAR: Millet ülkeyi yönetecek Cumhurbaşkanı arıyor. Bunlar cumhurbaşkanını yönetecek altı kişinin derdine düşmüş. Bu çarpıklığın, bu akıl tutulmasının, bu iftira kumkumasının bedelini de millet ödeyecek. Yok öyle yağma, bu millet bu oyunu bozar arkadaş bozar.

ANAYASA’YA ALENEN AYKIRI: Meselenin çok daha vahim yanı mutabakata vardık dedikleri bu sistemin mevcut anayasamıza alenen aykırı olmasıdır. Anayasanın vermediği bir yetkiyi kullanmaya çalışmanın adı demokrasi değil, sivil darbe teşebbüsüdür. Bizim milletimiz nasıl bürokratik vesayete, sokak vesayetine, terör örgütleri eliyle kotarılmak istenen silah vesayetine boyun eğmemmişse, Altılı Masa’daki muhterislerin sivil vesayetine karşı da dimdik duracaktır.

HOROZUN ÇOK OLDUĞU YER: Horozun çok olduğu yerde sabah olmazmış derler. Bu kadar çok cumhurbaşkanı siluetinin olduğu yerde eser de hizmet de olmaz. Daha da önemlisi ülkemizin dünyanın ve bölgemizin içinde bulunduğu fırtınalı sularda böyle bir yönetimle yol alması, savaşlardan krizlere uzanan gerilimleri başarıyla yönetmesi mümkün değildir.