Gündem Kültür ve sanatla değişen tarihi kent: Kaleiçi

Kültür ve sanatla değişen tarihi kent: Kaleiçi

29.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Antalya, Türk turizminin başkenti. 1960’lı yıllarda hazırlanan beş yıllık kalkınma planlarıyla ortaya çıkan bir Cumhuriyet eseri.

Kültür ve sanatla değişen tarihi kent: Kaleiçi

Farklı dillerde, dinlerde, renklerde dünyanın dört bir yanından gelen insanların buluştuğu Cumhuriyetin bu genç kenti, yüzyıllara uzanan bir demokrasi deneyimine sahip. Turizmdeki başarısı, bir miktar burada yatıyor.  Ünlü düşünür Montesquieu’nün  ‘demokrasi’ bağlamında “Dünyanın en mükemmeli” sözleriyle anlattığı Likya Birliği’nin başkenti Patara’ya ev sahipliği yapan Antalya, aynı zamanda kültür ve sanatın da kadim kenti.   

Haberin Devamı

Sadece kentin batısı Likya bölgesinde 32 antik tiyatro yer alıyor. Antik Pamfilya ve Pisidia bölgesinde ise bu sayı 30’u buluyor. Myra Antik Kenti’nde 11 bin, Side’de 10 bin, Aspendos’ta 8 bin 500, Patara’da 5 bin kişilik muhteşem tiyatrolar yer alıyor. Sadece Termessos’ta bilinen 15 festival varmış.  

Kültür ve sanatın köklü bir geçmişe sahip olduğu Antalya’da, Muratpaşa Belediyesi de kentin Ataleia adıyla kurulduğu tarihi Kaleiçi’ni, kültür ve sanatla başka bir noktaya taşıdı. Belediye Başkanı Ümit Uysal, kültür ve sanatın hayatı daha iyiye ve güzele doğru geliştiren yönünü Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve 100’üncü yaşını kutlayan Türkiye Cumhuriyeti’nin izlerini taşıyan Antalya’nın tarihi kent merkezi Kaleiçi’nde yaşandığını söyledi. Başkan Uysal, şöyle konuştu:  

Haberin Devamı

Kültür ve sanatla değişen tarihi kent: Kaleiçi

“Kaleiçi, yüzyıllar içinde farklı kültürlerce kesintisiz iskân edilen, depremlerden, yangınlardan, sayısız kuşatmadan çıkarak kültürel dokusunu bugüne taşımayı başaran dünyanın sayılı tarihi kent merkezlerinden biri. Ancak Kaleiçi, çok değil, daha 10 yıl önce asayiş olaylarıyla gündemde olan, kış mevsiminde iyiden iyiye tenhalaşan bir durumdaydı. Ama Kaleiçi bugün sokaklarında, meydanlarında düzenlenen söyleşileri, deneysel sanat çalışmaları, konserler ve atölyelerle Türkiye’nin en renkli festivallerinden birine sahip ve Kaleiçi artık başlı başına bir turizm bölgesi.” 

Kültür ve sanatla başlayan bu değişimin aynı zamanda kent merkezini 12 ay ekonomik ve sosyal açıdan turizmin yaşandığı bir yere dönüştürdüğünü de dile getiren Uysal, “Kaleiçi değerli mücevher olduğu için onu ön plana çıkardık ama burada kazanan sadece Kaleiçi değil. 12 ay şehrin içinde artık turizm var. Daha bu çok gelişecek. Şu an hedeflerimizin yarısındayız” diye konuştu. 

Muratpaşa Belediyesi Uluslararası Kaleiçi Old Town Festivali’nin bu yıl 8’incisi yaptı. Festivale 26 ülkeden 40 şehir katılırken Kaleiçi’nin 33 farklı noktasında, 103 farklı gösteri, müzik dinletisi ve konser düzenledi.