GündemDünyanın gözü Washington'da! Erdoğan NATO zirvesine katıldı...

Dünyanın gözü Washington'da! Erdoğan NATO zirvesine katıldı...

10.07.2024 - 10:40 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington’da NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katıldı. Erdoğan, ABD Başkanı Biden ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından karşılandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington’da NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katıldı. Erdoğan, ABD Başkanı Biden ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından karşılandı. Canlı olarak aktarıyoruz...

BİDEN'IN VERDİĞİ RESMİ YEMEĞE KATILDILAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden'ın, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında, devlet ve hükümet başkanları ile eşleri onuruna verdiği resmi akşam yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi için geldiği ABD'nin başkenti Washington'da temaslarını sürdürüyor.


Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, ABD Başkanı Biden'ın, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi çerçevesinde, devlet ve hükümet başkanları ile eşleri onuruna Beyaz Saray'da verdiği resmi akşam yemeğine katıldı.

'ERDOĞAN RUSYA VE UKRAYNA İLE ANLAŞMA YAPABİLEN TEK LİDER'

Orban, sosyal medya hesabı X'ten paylaştığı videoda, ABD'nin başkenti Washington'daki NATO'nun 75. Yılı Anma Etkinliği kapsamında bir araya geldiği Cumhurbaşkanı Erdoğan'a övgülerde bulundu.

Ülkesinin Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını üstlenmesinin ardından önce Ukrayna, daha sonra Rusya ve Çin'e ziyaretlerde bulunan ve bu temaslarını "barış misyonu" olarak adlandıran Orban, Washington'daki temaslarında da Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşerek bu misyonu sürdürdüğünü kaydetti.

Viktor Orban, ikili görüşmede, Ukrayna'da çok daha acımasız bir seviyeye ulaşan savaşın ele alındığını, buradaki acıları sonlandırabilmek için barışa ve barış inisiyatifine ihtiyaç duyulduğunun kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

"Erdoğan, Rusya ve Ukrayna ile anlaşma sağlayan tek lider"

"Türkler, savaş sürecinde barışın sağlanması için vazgeçilmez bir aktör olduğunu kanıtladı" ifadesini kullanan Orban, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ve Ukrayna arasında Karadeniz'de tahıl anlaşmasını yapabilen tek başarılı devlet adamı. Cumhurbaşkanından, yürüttüğümüz barış misyonuna destek vermesini istedim." dedi.

Orban, savaşan tarafların birbirine çok uzak mesafede durduğunu, ama barışın dostlarının güçlerini birleştirmesi durumunda, birlikte bir sonraki adımın barış istikametine yönelik atılabileceğini belirtti.

STOLTENBERG'DEN 'UKRAYNA'YA DESTEK' AÇIKLAMASI

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg yaptığı 'Ukrayna'ya askeri destek' açıklamasında "NATO'yu çatışmanın tarafı haline getirmeyecek. Ukrayna'nın kendini savunma hakkını korumasına yardımcı olacak" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
ALMANYA BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği ABD'nin başkenti Washington'da temaslarını sürdürüyor. NATO Atlantik Konseyi Devlet ve Hükümet Başkanları Oturumu'nun ardından Erdoğan, Almanya Başbakanı Scholz ile zirvenin yapıldığı Walter E. Convention Center'da görüştü.


MELONİ İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile bir araya geldi.

2026 NATO ZİRVESİ TÜRKİYE'DE

NATO Sonuç Bildirgesi'nde, 2025'te Hollanda'da gerçekleşecek zirvenin ardından bir sonraki zirvenin Türkiye'de yapılacağı duyuruldu. Bildirgede müttefiklerin Ukrayna'ya gelecek yıl en az 40 milyar dolar fon sağlaması kararlaştırıldı.

Haberin Devamı
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, MİÇOTAKİS İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi için bulunduğu ABD’nin başkenti Washington’da Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüştü.


"HİÇ OLMADIĞIMIZ KADAR GÜÇLÜYÜZ"

Ev sahibi ABD Başkanı Biden son 75 yılda NATO'nun kalkanıyla üye ülkelerin büyüdüğünü ve geliştiğini belirtti.

"Hiç olmadığımız kadar güçlüyüz." diyen Biden, NATO'nun doğu kanadında muharebe kanadının güçlendirildiğini, İsveç ve Finlandiya'nın İttifaka katıldığını ve savunma harcamalarının artırıldığını bildirdi.

Biden, Rusya'nın hızla Çin, Kuzey Kore ve İran'ın desteğiyle savunma üretimini artırdığını belirterek, "İttifakın geride kalmasına izin veremeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

İlk kez tüm NATO müttefiklerinin kendi ülkelerinde savunma üretimi gerçekleştirmek için planlar ürettiğine dikkati çeken Biden, böylelikle NATO'nun daha yenilikçi ve rekabetçi olacağını, hızlı şekilde kritik savunma teçhizatı üretebileceğini kaydetti.

İLK OTURUM

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil ettiği NATO Zirvesi'nin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen ilk oturumu başladı.

Oturumda, NATO'nun savunma ve caydırıcılık kabiliyeti ile savunma endüstrisiyle işbirliğinin geliştirilmesi gibi konuların ele alınması bekleniyor.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, oturumun başlangıcında yaptığı konuşmada, üye ülkelerin savunma harcamalarını memnuniyetle karşıladığını dile getirdi.

Haberin Devamı
ERDOĞAN NATO ZİRVESİ'NDE

Zirvenin yapıldığı Walter E. Convention Center'a gelen Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından karşılandı.


Karşılamanın ardından, NATO üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları aile fotoğrafı çektirdi. Aile fotoğrafında Erdoğan'ın yanında İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile İngiltere Başbakanı Keir Starmer yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra, NATO Atlantik Konseyi Devlet ve Hükümet Başkanları Oturumu'na katıldı



NATO LİDERLERİ 19.15'TE TOPLANACAK

CNN Türk Washington Temsilcisi Yunus Paksoy şu bilgileri aktardı: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelmesine yarım saat kaldı. Saat 19.15'te başkan ABD Başkanı Biden liderleri karşılayacak ve bir aile fotoğrafı çekilecek. El sıkışmalar gerçekleşecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu ilk toplatıya katılmak üzere buraya gelecek.


İNGİLTERE'DEN STORM SHADOW SİNYALİ

İngiltere'nin yeni başbakanı Keir Starmer, Ukrayna'ya sağladıkları uzun menzilli füzelerin Rusya'daki askeri hedeflere karşı kullanılmasına yeşil ışık yaktı.

NATO zirvesi için ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Starmer, Storm Shadow füzelerinin nasıl kullanılacağına dair kararın Ukrayna ordusuna ait olduğunu söyledi.

İngiltere, Rus işgaline karşı 28 ayı aşkın süredir direnen Ukrayna'ya uzun menzilli füze sağlayan ilk ülke.

Havadan fırlatılan ve 250 kilometre kadar bir menzile ulaşabilen Storm Shadow füzeleri, Mayıs 2023'te Ukrayna'ya gönderildi.

Haberin Devamı