Gündem İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı uzay istasyonunda! Dünya'ya Türkçe mesaj

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı uzay istasyonunda! Dünya'ya Türkçe mesaj

20.01.2024 - 12:09 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'yı taşıyan kapsülün Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) yolculuğu tamamlandı. Kenetlenme işlemi sonrasında astronotlar istasyona giriş yaptı.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı ve misyonda yer alan diğer 3 astronotu taşıyan kapsül bugün saat 13.47 sıralarında Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi.

14 GÜN BOYUNCA NELER YAPACAK?

Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Furkan Burak, Türkiye'nin uzay yolcuğu kapsamında Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı deneylere ilişkin, "Bundan sonraki kısım tamamen bilimsel deneylere odaklı. Uzayda yapılan çalışmaların çok büyük önemi var. Daha önce yapılan çalışmalardan bahsedeceğim daha sonra Alper Bey'in yapacağı çalışmalar geleceğim. Uzay araştırma programıyla yapılan araştırmalar insanlara bu zamana kadar da çok büyük katkılar sağladı. Biraz daha sadeleştirmemiz gerekirse hem günlük hayatta kullandığımız bir çok malzeme hem modern tıpta kullandığımız bir çok teknik bu uzay araştırmaları sırasında keşfedildi. Bir kaç örnek vermem gerekirse; Kızıl ötesi termometreler, kulaktan ateş ölçtüğümüz, tomografi cihazı, bu uzay araştırmaları sırasında geliştirildi. Bununla beraber afetlerde kullanılan özel termal folyo battaniyeler bu şekilde geliştirildi. Bir çok bebek mamasının uzun süre dayanıklı olması ve teknolojisi uzay programlarıyla geliştirildi. Bununla beraber daha da günlük hayatımızda olan hatta yatak odamızda olan Matrixler hafızalı sünger teknolojileri yine bu programla oluşturuldu.Uzay araştırma programının iki tane amacı var. Biri insanoğlu uzayda yaşamaya talip oldu. Orada topyekün bir yaşam geliştirme amacı var. Buna karşı hazırlanmak gerekiyor. Orada ne tarz koşullar var. Hem insan hem de insanın kullanacağı araçların nasıl hareket ettiğini, nasıl davrandığını bilmemiz gerekiyor. Bu uzayda yapılan deneylerinde ilk başta ve en büyük faydası da bu kısma. Şimdi Alper Bey'in yapacağı 13 tane deney var ve bu deneylerin Türkiye'nin dört bir yanından hazırlanıp gelmesi ve bu zamana kadar seçilmiş tasarlanmış olması çok önemli. Burada önemli bir kaç tanesinden bahsetmek istiyorum zaman açısından ve özellikle de kendi uzmanlığım açısından. İnsan hücrelerinin uzayda nasıl davrandığını bilmek çok önemli ve kemik iliği hücrelerinin farklılaşmamış hücrelerin biz biliyoruz ki bazen bağışıklık sisteminde sorunlar yaratabiliyor ya da kanser hücresinde savaşırken ya da bir enfeksiyon ajanıyla savaşırken nasıl farklılaştığı çok önemli. Şu an deneylerden bir tanesi buna bakacak. Bu bağışıklık hücreleri, uzayda, yer çekimsiz ortamda farklı stres ortamlarında nasıl farklılıklaşıyor bunları öğreneceğiz. Dolayısıyla biz uzayda yaşamaya talip olduysak orada hem insanlara dahil hem organlarına hem de tabiata dahil olabildiğince her şeyi öğrenmek zorundayız. Bu deneylerin tamamıda bu öğretilere büyük katkı sağlayacak. Bununla beraber astronotların kanında meteobolik olarak neler değişiyor. Bunlara bakılacak bu deneylerde bunlar çok önemli. Çünkü insan vücudunun genel verdiği yanıtı kandaki metebolik maddeleri ayrıştırarak öncesinde ve sonrasında bakarak bir buradan bir çok şeyi anlayıp tedavi geliştiriyoruz." ifadelerini kullandı

BAKAN KACIR: GÜÇLÜ BİR BAŞLANGIÇ

BAKAN YERLİKAYA'DAN PAYLAŞIM

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Alper Gezeravcı’yı da taşıyan uzay aracı Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenmesiyle ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.

Haberin Devamı
UZAY İSTASYONU'NDAN TÜRKÇE MESAJ

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Dragon uzay aracındaki mürettebat, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan Dünya’ya seslendi.  Alper Gezeravcı, "Ben de öncelikle misafirperverliğiniz için çok teşekkür ederim. Bizi aslında kapıda bekliyorlardı. Çok güzel bir karşılama oldu bizim için. Ben herkese teşekkür etmek isterim. Son 8 aydır devam eden eğitimler için de tüm ortaklarımıza bu güvenli yolculuk için teşekkür ederiz. Türkiye olarak tarihimizde ilk defa uzaya çıktık. Bilim ve araştırma çalışmalarına katkıda bulunmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, bu vatan için canını veren tüm şehitlerimize, buraya adım atmamızı sağlayan güçlü iradesiyle devletimize ve bu imkanları bize sağlayan milletimize şükranlarımı sunuyorum. İstikbal göklerdedir!" dedi.

TÜRK ASTRONOT ALPER GEZERAVCI UZAY İSTASYONUNDA

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'yı taşıyan kapsülün Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) yolculuğu tamamlandı.

Kenetlenme işlemi sonrasında astronotlar istasyona giriş yaptı.

UUİ'ye ulaşan Gezeravcı'nın bulunduğu ekibi misyonlarına 27 Eylül 2023'te başlayan Expedition 70 astronotları ve kozmonotları karşıladı.

Alper Gezeravcı, törende ekip arkadaşlarına Türkiye'den götürdüğü hediyeleri verecek.

KENETLENMENİN İLK AŞAMASI TAMAMLANDI!

Kenetlenmenin tamamlanmasının ardından Türkiye Uzay Ajansı'nın sosyal medya hesabından paylaşım;

Haberin Devamı
MÜRETTEBATA 'HOŞ GELDİNİZ' MESAJI

Uluslararası Uzay İstasyonu, Türk Astronot Alper Gezeravcı'nın yer aldığı AX-3 mürettebatına 'Hoş geldiniz' mesajı gönderdi.

İLK TÜRK ASTRONOT UZAY İSTASYONU'NDA

İlk Türk astronot ve beraberindeki ekibi taşıyan uzay aracı Dragon saat 13.47 sıralarında uzay istasyonuna kenetlendi. Alper Gezeravcı 14 gün boyunca uzayda deney yapacak.

UZAY ARACI İSTASYON YÖRÜNGESİNDE

 

Haberin Devamı
TUA'DAN KENETLENME ÖNCESİ PAYLAŞIM

KENETLENME SAATİ GÜNCELLENDİ


Kapsülün istasyona kenetlenme saati 13.45 olarak güncellendi. Bakan Kacır tarihi anların Taksim ve Kızılay meydanlarındaki planetaryumlardan takip edileceğini söyledi.

GEZERAVCI'NIN İLK SÖZLERİ: İSTİKBAL GÖKLERDEDİR

Gezeravcı’nın uzaydaki ilk sözleri, “Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk’ün uzaya adım attığı şu anda Yüce Ata’mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum: Türkiye Cumhuriyeti’mizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dahiyane sözü; İstikbal göklerdedir” şeklinde oldu.

Geri sayımdan itibaren harika duygular içinde olduğunu belirten Gezeravcı, “Uzun zamandır bunun hayalini kuruyordum. Bu harika bir duygu. Başından itibaren şu ana kadar her şey çok iyiydi” diye konuştu. Gezeravcı, sözlerini İngilizce olarak da tekrarladı.

Haberin Devamı
EKİBİN İLK DÜŞÜNCELERİ CANLI YAYINLANMIŞTI

SpaceX; Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) doğru 36 ila 40 saat sürecek yolculuğuna başlayan Dragon kapsülündeki Ax-3 ekibinin duygu ve düşüncelerini X hesabından canlı yayımladı.

GEZERAVCI'NIN BİRLİKTE GÖREV ALDIĞI KİŞİLER

ABD ve İspanya’yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetleri’nden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt.

UZAY ARACI BAŞARIYLA FIRLATILDI

Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu SpaceX’e ait uzay aracı, 19 Ocak tarihinde Türkiye saati ile 00.49’da NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatıldı.

Haberin Devamı