Gündem LYS Puan Hesaplama Aracı İle LYS Puanını Öğren

LYS Puan Hesaplama Aracı İle LYS Puanını Öğren

21.06.2015 - 11:12 | Son Güncellenme:

LYS puan hesaplama aracını kullanarak LYS puanlarını kolayca hesaplayabilirsiniz. Bu haberimizde LYS puan hesaplama işleminin nasıl yapıldığını ve tüm detaylarını sizler için hazırladık!

LYS Puan Hesaplama Aracı İle LYS Puanını Öğren

Ortaöğretimden yükseköğretime geçmeye adım atacak olan tüm öğrencilerin heyecanlı zamanlar yaşadığı bu son günlerde, ÖSYM de öğrencilerin sınav yerlerini açıklamıştır. Lisans Yerleştirme Sınavı yani LYS’ye giren ve başarılı olan her öğrenci üniversite okumaya hak kazanacaktır. Bu yönüyle zaten çok önemli ve heyecanlı bir süreç olan LYS dönemi, öğrencilerin hayatlarının dönüm noktasını teşkil etmektedir.

Haberin Devamı

LYS PUAN HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

Üniversiteye yani lisans eğitimine katılmak amacı ile LYS’ye giren öğrenciler, sınav sonrasında, sınav sonuçlarının açıklanmasını beklemeden de, kendi puanlarını gerçeğe en yakın olacak şekilde hesaplayabilirler. LYS puan hesaplama adı ile faaliyet gösteren bir uygulama aracılığı ile öğrenciler LYS puanlarını kolaylıkla hesaplayabilirler.

Bildiğiniz gibi ÖSYM, 13-14 Haziran 2015 tarihlerinden LYS’yi gerçekleştirmiştir. Puanlar yani sonuçlar ise henüz açıklanmamıştır. Sınav sonuçlarını merak eden öğrenciler ya da adaylar, şimdi anlatacak olduğumuz LYS puan hesaplama uygulaması ile puanlarını gerçeğe yakın şekilde hesaplayabilirler. LYS puan hesaplama işlemlerini ise şu şekilde yapabilirler;

Haberin Devamı

Öncelikle, sınava girmiş olan her öğrencinin, testlere vermiş olduğu doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir.

Daha sonra, bu doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri (1/4) çıkarılarak öğrencinin ilgili test üzerinden almış olduğu ham puanı saptanacaktır.

Ardından, lise son sınıfta okumakta olan tüm öğrencilerin ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması tespit edilecektir.

Sonrasında, bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrenciler için ortalaması 50 olarak, standart sapması ise 10 olarak belirlenmiş puanlar hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra yapılan analiz ve değerlendirmelerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel ya da bilimsel bir sebepten dolayı ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm öğrencilerin bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecektir.

Bu şekilde hesaplanan standart puanlar ve öğrencilerin ağırlıklı LYS puanları (ALYS) hesaplanacaktır.

Sonra, ALYS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü ise 500 olan puanlara dönüştürülerek LYS puanları ortaya çıkarılacaktır.

Burada, ALYS puanları LYS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının % 20’si oranında ham puan alan öğrencilerin, LYS puanı olarak 180 puan almaları sağlanacaktır.

Haberin Devamı

Bu şekilde LYS puan hesaplaması yapmak mümkündür.