Gündem Mahatma Gandi kimdir? Ne zaman doğdu, ne zaman öldü?

Mahatma Gandi kimdir? Ne zaman doğdu, ne zaman öldü?

01.10.2019 - 17:26 | Son Güncellenme:

Hindistan ve Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi ve ruhani lideri Mahatma Gandi 2 Ekim tarihinde doğdu. Google Gandi'yi unutmazken efsane liderin hakkında hiçbir bilgi sahibi olmayanlar "Mahatma Gandi kimdir?" sorusunu sormaya başladı.

Mahatma Gandi kimdir Ne zaman doğdu, ne zaman öldü

Gerçek ve kötülüğe karşı aktif ama şiddet unsuru içermeyen direniş ile dünyaya adını duyuran Hindistan'ın siyasi lideri Gandi'nin 150. doğum günü... 2 Ekim'de doğan lider Satyagraha felsefesinin öncüsü olurken hakkındaki bilgiler de bu versileyla araştırılıyor. İşte Mahatma Gandi'nin biyografisi...

Haberin Devamı

MAHATMA GANDİ KİMDİR?

Mahatma Gandi (Mohandas Karamçand Gandi)2 Ekim 1869'da Porbandar'da dünyaya gelmiştir. Babası Karamçand Gandi, Porbandar'ın başveziri, annesi Putlibai babasının dördüncü eşi ve dindar bir Hinduydu. Gandhi, 1888-91 yılları arasında Londra'da hukuk öğrenimi gördükten sonra, iki yıl Bombay ve Rackot Kentlerinde avukatlık yaptı. 1893-1914 yılları arasında Güney Afrika'da da avukat olarak çalıştı. Burada ırkçı Apartheid rejiminin ırk ayrımı politikalarına maruz kalan Hintli göçmen işçilerin haklarının savunucusu durumuna yükseldi.

Gandi ilk olarak Güney Afrika'da Hint topluluğunun vatandaşlık hakları için barışçı başkaldırı uyguladı. Afrika'dan Hindistan'a döndükten sonra yoksul çiftçi ve emekçileri baskıcı vergilendirme politikasına ve yaygın ayrımcılığa karşı protesto etmeleri için örgütledi. Hindistan Ulusal Kongresi'nin liderliğini üstlenerek ülke çapında yoksulluğun azaltılması, kadınların serbestisi, farklı din ve etnik gruplar arasında kardeşlik, kast ve dokunulmazlık ayrımcılığına son, ülkenin ekonomik yeterliliğine kavuşması ve en önemlisi olan Swaraj yani Hindistan'ın yabancı hâkimiyetinden kurtulması konularında ülke çapında kampanyalar yürüttü. Gandi Hindistan'da alınan Britanya tuz vergisine karşı 1930'da yaptığı 400 kilometrelik Gandi Tuz Yürüyüşü ile ülkesinin Britanya'ya karşı başkaldırmasına öncülük etti.

Haberin Devamı

Hindistan'da resmî olarak Ulus'un Babası ilan edilmiştir ve doğum günü olan 2 Ekim Gandhi Jayanti adıyla ulusal tatil olarak kutlanır. 15 Haziran 2007'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oybirliği ile 2 Ekim gününü "Dünya Şiddete Hayır Günü" olarak ilan etmiştir.

30 Ocak 1948'de, Yeni Delhi'de bulunan Birla Bhavan 'ın (Birla Evi) bahçesinde gece yürüyüşünü yaparken vuruldu ve öldü. Suikastçı Nathuram Godse Hindu bir radikaldi ve Pakistan'a ödeme yaptırılmasında ısrar ederek Gandi'nin Hindistan'ı zayıflattığını savunan aşırı uç görüşteki Hindu Mahasabha ile bağlantısı vardı. Godse ve yardakçısı Narayan Apte daha sonra çıkarıldıkları mahkemede yargılandılar ve suçlu bulundular. 15 Kasım 1949'da idam edildiler.