Gündem Maliye Bakanı Şimşek hedef olarak seçilmiş

Maliye Bakanı Şimşek hedef olarak seçilmiş

01.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Der Spiegel’in haberinin çarpıcı bölümlerinden biri Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le ilgili. Açıkça ‘hedef’ olarak tanımlanan Şimşek’in kişisel yazışmaları için kullandığı Gmail’ine girildiği belirtildi

Maliye Bakanı Şimşek hedef olarak seçilmiş

Der Spiegel’in haberinin en çarpıcı bölümlerinden birisi İngiliz istihbaratının Enerji Bakanlığı’na olan ilgisi ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i ‘hedef’ olarak seçmesi...
İngiltere’nin istihbarat örgütü, Devlet İletişim Merkezi’nin (GCHQ) Ekim 2008 tarihli bir gizli belgesiyle ajanlara ‘Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na, BOTAŞ’a, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Çalık Enerji’ye erişimi iyileştirme’ görevi verildi. Görev tanımı, aralarında dönemin Enerji Bakanı Hilmi Güler‘in aralarında olduğu 13 ismi ‘hedef’ olarak belirledi.
2008’de bakanlık ve şirketlerin çatılarındaki iletişim sistemleri dinlenme yöntemlerinin kararlaştırılması için uydudan çekilen fotoğraflarla incelendi. Der Spiegel’in ulaştığı belgelerde bu misyonunu sonucu varıp varmadığı bilgisi yer almadı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İngiltere-Türkiye çifte vatandaşlığı taşımasına rağmen GCHQ tarafından gözetleme emrinde açıkça ‘hedef’ olarak tanımlandı. Şimşek’in iki telefon numarasından görüşmeleri dinlendi, kişisel yazışmaları için kullandığı Gmail elektronik postasına girildi.
İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesi geçen sene Şimşek’in İngiltere tarafından dinlendiği iddiasını ortaya atmıştı.