Gündem Marmara Denizi’nde tekstil kirliliği

Marmara Denizi’nde tekstil kirliliği

26.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Programı kapsamında Marmara Denizi’nde karasal kirleticilerin etkisi göz önünde bulundurularak yapılan mikroplastik kirliliği ölçüm araştırması sonuçları, Marmara’nın kirliliğin pençesinde olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Marmara Denizi’nde tekstil kirliliği

MERT İNAN/İSTANBUL-  Araştırma, 12 istasyonda, 9-19 Ağustos 2020 arasında yani müsilaj oluşumundan 1 yıl önce yapıldı. Araştırma sonuçlarına göre, Marmara Denizi yüzey sularında film, fiber, parça, köpük, boncuk ve pelet (talaş) olmak üzere 6 tür mikroplastik saptandı. Araştırma, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü’nden Ülgen Aytan, Başak Esensoy, Yasemen Şentürk ile TÜBİTAK, Marmara Araştırma Merkezi Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nden Hakan Atabay ile İbrahim Tan tarafından gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

En çok fiber

Araştırma kapsamında Marmara Denizi yüzey suyu örneklerinden toplam 5074 adet mikroplastik izole edildi. Sonuçlara göre, Marmara’da mikroplastik yoğunluğunda fiber yüzde 46.7 ile ilk sırada yer aldı. Plastik parça yüzde 27.1, plastik film yüzde 21.6, köpük yüzde 3.9, boncuk yüzde 0.5 ve pelet yüzde 0.1 oranında bulundu. Mikroplastik konsantrasyonu en düşük bölgeler Küçükçekmece kıyısı ve İzmit Körfezi olarak saptandı. Marmara’da yüzey suyu örneklerinde toplamda 13 renkte mikroplastiğe rastlandı. Şeffaf renkte plastikler yüzde 26.4, beyaz yüzde 21.2, siyah yüzde 19.9, yeşil plastikler yüzde 11 ve mavi plastikler yüzde 10.9 tespit edildi. Mikroplastik konsantrasyonu birim alanda en düşük Çanakkale Boğazı’nda en yüksek Gemlik Körfezi’nde çıktı. Araştırmada “Atık su arıtma tesislerinin yaygınlaştırılması ve filtrasyon verimliliklerinin arttırılması, kentsel su döngüsü ve kanalizasyona odaklı ileri çalışmalar ile yeni teknolojilerin geliştirilerek Marmara ekosistemine giren mikroplastikler acilen durdurulmalı. gerekiyor. Plastik Marmara Denizi için de hızla büyüyen bir tehdittir” dendi.