Gündem Mavi Balina oyunu nedir?

Mavi Balina oyunu nedir?

25.04.2018 - 10:58 | Son Güncellenme:

Mavi Balina oyununun, orijinal adı “Siniy Kit” olan oyundan ve Rus bir şarkıcının parçasından ismini aldığı söylenir. Şarkının içinde "Neden çığlık atarsın kimse sesinin duymazken" gibi sözler geçmektedir.

Mavi Balina oyunu nedir

Şarkı, ağı bir türlü delip geçemeyen bir balinayı anlatmaktadır. Oyuna katılanlardan ilk istenen elli şiddet talimatını yerine getirmeleridir. Bu talimatlar elli günü kapsamaktadır. Ve oyunculardan çok derin olmamakla birlikte bacak ve kollarını kesmeleri, belirli bir süre kimse ile iletişim kurmamaları, yüksek seste müzik dinlemeleri istenir. Ellinci güne kadar bunun gibi talimatlar yer alır ve son gün kişiden bir yerden atlaması veya bir şekilde intihar etmesi istenir. Oyunun hızla yayılmasını sağlayan en önemli faktörlerden biri sosyal medyadır.

Haberin Devamı

Mavi Balina oyununu kimler oynar?

Oyuna genellikle ergenlik çağına yeni giren bireylerin katılması isteniyor. Ve bu oyuna çocukları çekmek için ellerinden geleni yapıyorlar.

Rusya’da 2016 yılının nisan ve kasım aylarında oldukça fazla sayıda çocuk intihar etmiştir. Yapılan araştırmalarda, gençler arasında sadece bu oyunun değil bununla birlikte birçok öldürücü oyun grubunun olduğu ortaya çıkmıştır.

Türkiye’de Mavi Balina oyunu

Türkiye’de Furkan Şen’in intiharı sonrasında Mavi Balina oyunu gündeme gelmiştir. Furkan’ın ardından yirmi dört yaşındaki Evrim Metin de bu oyundan dolayı intihar etmiştir.

Sosyal medyada "Bluewhale" şeklinde arama yapıldığında önleyici mesajlar çıkarken bu ifade Türkçe çevirisi olan “mavi balina” olarak yazıldığında bu uyarıcı ve engelleyici yazıların çıkmadığı görülmüştür. Türkiye’de bu oyunun oluşumu özel link olduğundan dolayı müdahale etmekte oldukça zorlanılmıştır.

Haberin Devamı

Mavi Balina oyununa nasıl engel olunur?

Bu oyunun kurucusu Rusya’da tutuklanarak üç yıllık hapis cezasına çarptırılmıştır ve artık böyle ölümcül oyun üretenlere hapis cezası verme konusu gündeme gelmiştir. Bunun dışında yapılacaklar:

  • Okullar tarafından ailelere bu oyun ve oyunun getirdiği zararlarla ilgili bilgi verilebilir.
  • Çocuklara "hayır" demeyi öğretmek gerekir.
  • Kendine güvenen bireyler yetiştirilmelidir.
  • Ebeveynler çocuklarının oynadıkları oyunları takip etmeli ve o oyunların içeriğiyle ilgili bilgi sahibi olmalıdır.

Bu oyunlarda kişinin korkusu ve cesareti sorgulanıp çocuklar istismar edilerek onlardan kendilerine ve çevrelerine zarar vermeleri istenir, bu konuyla ilgili hem aileler hem de çocuklar bilgilendirilmelidir.